XXIV. Veszprémi Egyetemi Napok!

Pár óra és kezdődik a XXIV. Veszprémi Egyetemi Napok, a sátrak már készen vannak, lassan a pultok is a helyükre kerülnek, a szervezők az utolsó simításokat végzik.

A csapatok az utolsó ecsetvonásokkal próbálják még tökéletesebbé tenni a kocsmákat, de már hangolják a gitárokat az esti KortesDalFeszitiválra, hiszen ma éjféltől jön a Dörgedelem, és kezdődik a VEN!

Azért, hogy mindenki tisztában legyen a csapatokkal, hogy már most a lehető legtöbbet tudjatok róluk, mi összeállítottunk egy bemutatkozást az összes csapatról!

1-es csapat InVENtors:

A tavalyi győztes VEN Cirkusz helyét ezennel az InVENtors vette át, tehát ők az idei egyes számú csapat az egyetemiinventors_14_oldal_2napokon. Kutakodtunk, kérdezősködtünk kicsit, hogy minden tisztelt VEN polgár körvonalazhasson magában valamicske képet a csapatokról a VEN kezdetéig. Íme, amit feltétlenül tudnotok kell.

Szóval InVENtors, azaz a feltalálók, de honnan is jött az ötlet? Varga Bakfitty János volt a megálmodója, amit már tavaly is feldobott az akkori MouVEN Rouge csapatban. Idén is felvetette ezt a dolgot az első csapatgyűlésen. Mindenkinek tetszett, így közös megegyezéssel ennél maradtak, mivel úgy érezték, vicces és komoly dolgokat egyaránt ki lehet hozni a témakörből. Bár a feltalálókról elsőre mindenki egy őrült tudóst képzel maga elé a Vissza a jövőbe vagy Flubber stílusában, a csapat egy komolyabb profilt vett elő, és az őrült feltalálót a nemtörődöm világmegmentőjére cserélték. Gőte Tony Stark szerepébe bújva jelenik meg VEN-en, aki az Ironman-ből ismert népszerű hős, ám sokan elfelejtik, hogy egy intelligens, komoly feltaláló is.

De kire is szavazunk, ha az InVENtorsra tesszük le voksunkat? A diákrektor jelölt kiválasztása a csapat elmondása szerint mindig komoly problémát okoz. Ez abból adódik, hogy a csapattagok csak kisebb hányada a hivatalosan is odasorolt (szak alapján) hallgató, inkább odacsapódott emberkék alkotják a csapatot. Felvetődtek különböző ötletek a jelölt személyére, de az első központi gyűlésen Kovács Gergő, Gőte volt az, akiben meglátták a potenciális diákrektor jelöltet: jó kiállású, benne van a bulikban, de mellette az egyetemi életet is komolyan veszi. Később a beléfektetett bizalmat meg is hálálta: a VEN kezdetéhez közeledve egyre inkább hozta azt, amit egy diákrektor jelöltben keres az ember: vezető személyiség, irányítja a csapatot, véleményt nyilvánít és a különböző VEN-es programok szervezéséből is kiveszi a részét.

És ha már InVENtors: felteszem, kevés egyetemista van, aki ne találkozott volna még Nanomanóval, a feltűnőinventors_14_oldal_1„magentarosszasággal”, aki egyébként a csapat lógójában is feltűnik. A kis Nanomanót Fekécs Máté designer ajánlotta a csapatnak mint kabalafigurát. Szerették volna, ha a csapatot ezúttal nem csak névhez kötik, hanem egy kézzel fogható dologhoz is párosítják. A szorgos promóciózásnak köszönhetően a VEN-re már a legtöbb VEN polgár egyből az InVENtors csapatára fog asszociálni Nanomanóról, és fordítva. Azzal pedig nem árulok el nagy titkot, hogy természetesen a VEN-en is fel fog tűnni a már most sokak által kedvelt magenta színű manó, és csinálja a kis rosszaságait.

Egyébként a csapat bátran buzdít minden VEN polgárt, hogy jöjjenek a kortesprogramra és az Inverz Egyetemre egyaránt, hiszen annyi újítást szeretnének, hogy idén interaktívabbak legyenek a műsorok, feladatok. Tehát a kortesprogramot ne csak a kortesek és a jelöltek végezhessék, hanem minden jelenlévő kivegye a részét. Hasonlóan az Inverz Egyetemen, ahogy azt a VEN Cirkusz is kezdeményezte tavaly, megpróbálják bevonni a nézőket is, valami újdonságot mutatva számukra. Lesznek érdekes fizikai és kémiai kísérletek, illetve saját képességeink megismerésében segítő feladatok, emellett a népszerűbb feltalálós filmeket is előveszik; megmutatják, hogy a mainstream, média által bemutatott dolgok hogyan is működnek a valóságban.


2-es csapat VENSTERN:

Hol a Saloon? Itt a Saloon!

Avagy a Vadnyugat beköltözik a VENre.

venstern_15_oldal_2Az észbontóan csinos és népszerű Madam Pantera éppen új helyet keresett nagyhírű Saloonjának, amikor szeme megakadt a VEN plakátján. Szerencsére a Környezetmérnök, a Környezettan, a Kémia, az Angol és anglisztika, valamint a Francia szakos hallgatók, a VENstern lelkes csapata, örömmel és üdvrivalgással fogadták körükben. Matt VENetton, a csapat hőse és bálványa ugyanis éppen úton van valahol, és a várakozás hosszúra nyúló idejét jobbnak látták jó hangulatban, kellemes, modern countrymuzsika hallgatás közben elütni. Így hát, míg hősük meg nem érkezik, a VEN ideje alatt itt, Westprémben fog működni a világ legnagyszerűbb szórakoztató központja sok finom itallal és csinos, fiatal hölgyekkel! Meg persze azután is, hiszen hogyan is lehetne örömtelibben ünnepelni csodáltuk hazatértét, mint hatalmas bulikkal?

Nos, a Diákrektor-jelölt Matt biztosan nagyon meg fog örülni az otthonos környezetnek, hiszen sokat fog lovagolni nyugatról, míg ideér, ahol már várja hű segítője, a Seriff, D. Jockey. Az igazi vadnyugati hangulat garantált, hiszen a Saloont már kifestették, és Matt már előreküldte adományát, a mulatsághoz kellő megfelelőtlen mennyiségű Whiskeyt. Természetesen Tennesseből, és azt a bizonyos Nr 7est. Az se keseredjen el, aki valalmilyen fatális véletlen folytán nincs odáig a nemes nedűért! A modern countryzene mellett a betérő érdeklődők emellett kipróbálhatják a sajátos VENsternicumokat is, mint például az egylövetű-, a kétlövetű- és a sarkantyú-koktélt.

venstern_15_oldal_1

Természetesen egy igazi VENstren hangulathoz nemcsak a mérhetetlen mennyiségű zene és szívvidámító ital járul hozzá.Hogy Matt igazán otthon érezze magát, kedvenc sportjait, a Bikafogást és a Pisztoly surprise-t minden kedves érdeklődővel szívesen megosztja. Előbbi nem is olyan egyszerű, hiszen a jószág elfogásához meg kell tanulni megkötni a megfelelő lasszót, utána pedig meg is kell fejni a tiltakozó kétlábút. Vagy négylábút? Meglepi lesz! Ám a pisztolyosoknak sem csak az egyszerű célbalövés a feladatuk, hiszen a dobozok, surprise jelleggel, némi fejtörő dolgot rejtenek.

De komolyra fordítva a szót, nehogy a Westprémiek túlzásba vigyék az élvezeteket, pihenés közben a Seriff és a gyönyörű Madam Pantera elmesélik mindenkinek a Banditatörténelem főbb állomásait. Mivel pedig a csapos és segítője sem szeretnének lemaradni mögöttük, beavatnak minket a Whiskey-gyártás folyamatába és kulisszatitkaiba.

Nos, Matt VENetton, a kettes csapat Diákrektor-jelöltje – származásához és foglalkozásához híven – nem túl bőbeszédű, már ami az ígéreteket illeti. De annyit megígért, hogy a hagyományokhoz szeretne visszatérni és visszatéríteni az Egyetemet. Ha megválasztjuk, akkor jövőre a tradícióknak megfelelően hosszabb, és minden bizonnyal érdekesebb kampányidőszaknak nézhetünk elébe.


3-as csapat VENted

A 3-as csapat idén valami olyasmi, amire még nem volt példa a VEN történetében: a jelölt, a kortesek, mind lányok.ven_3_csapat Ennek oka pedig éppen az, amit most leírtam, hogy valami egészen újat akartak alkotni. Mint tudjátok nemsokára újra itt a VEN, szóval fontos kérdés, hogy hogyan állnak a csapatok a munkával, mert bizony egy jó főműsorban igen sok munka van. Szerencsére a lányokat nem kell félteni, mindennel épp ott tartanak, ahol tartani szeretnének.

Már több, VEN előtti megmozduláson találkozhattatok velük, volt palacsintázás, szélvédőmosás (dolgozzanak csak azok a rabok!), Locsoló parti a Grand Canyon Sörözőben, és egy kis figyelemfelhívás a Kossuth utcán: tánccal, zenével, bilinccsel. A célközönség pedig nem csak az egyetemisták, hanem a városi polgárok is, hiszen nekik sem árthat egy kis szórakozás. Én pedig nem is szaporítanám a szót, következzen a csapat saját bemutatkozása:

„Áprilisnak mindenki örül, hiszen csiripelnek a madarak, nyílnak a virágok, hosszabbak a nappalok és rövidebbek a szoknyák. Ennek ellenére az igazi VENpolgárnak nem ez jut eszébe, hanem remegő térddel-lábbal várja a VEN-t!
Ebben az évben feltűnt egy ismeretlen banda, akik mindenféle dolgokat kínálnak neked a VEN előtt, közben és ha úgy döntesz, utána is.
A VENted csapata börtönből szabadult igazi csirkefogókból áll, akik az új életüket azzal szeretnék kezdeni, hogy meginvitálnak titeket egy igazi alkohol és alkoholmentes (kinek ízlése szerint) gőzös hétre, ahol részed lehet szórakoztató feladatokban, szemet és ízlelőbimbókat gyönyörködtető tevékenységekben. Velünk megláthatod, hogy a börtön ablakába igenis besüt a nap és az évek nem szállnak csak úgy tovább, mint egy múló pillanat.
A banda feje: Káttya, és két hű társa Fanna és Doroti semmit nem bíznak a véletlenre. Céljuk, hogy minden VENpolgár és VENszprémi lakos jól szórakozzon.
Ha mérVENhetetlenül jól akarod érezni magad, új dolgokat akarsz kipróbálni és új emberekkel ismerkedni, akkor ne villogjon tovább a fejedben a WANTED felirat, hiszen itt vagyunk, megérkezett a VENted!
KÁTTYA, tisztes nevén Bodó Kata valamikor a 80-as évek végén szabadult rá a világra. Pontos adatokat nem közölhetünk róla, hiszen a családjával állandó szökésben vannak a törvény rendíthetetlen őrei elől. Fittyet hányva paragrafusokra, adókra úgy gondolja, hogy a szíverősítő, melengető, édes ital – melynek köznapi neve a pálinka – mindenkinek jár!
Egy börtönből való menekülés közben, fáradtan, szemét le-lehunyva a volán mögött hatalmas tömegre, éneklő-táncoló fiatalokra lett figyelmes. Fáradtságán felülkerekedett kíváncsisága, gyors szempilla igazítás és arcpaskolás után elindult a zene és a hangoskodás irányába. Ezek után egy új világ tárult elé, melynek neve (mint megtudta később) VEN volt (van és lesz…).
1 évvel később új személyazonossággal, egyszerű diáklánynak álcázva magát úgy gondolta, hogy innoVENciót hajt végre és törékeny külsejű, ámde annál elszántabb, tettre készebb lányként diákrektornak jelölteti magát. Hogyan folytatódik a története?
Ti döntitek el… ;)„

4-es csapat RapVEN

Mindenki Rapperré lesz! ven_4_csapat_11

Legalábbis ezt szeretné elérni RapVEN, a VEN négyes számú csapata.

A négyes csapat, a RapVEN, Vegyészmérnökökből, Vegyészekből, Turizmus és Iforos hallgatókból, valamint a fordító és tolmácsképzésben részt vevő egyetemistákból verbuválódott össze. Nem is lehetne letagadni nemes hagyománytiszteletüket, hiszen idén is nagyágyúval készültek a VEN-re!

Jelöltjük az a Tibes, aki tiszteletét tette már az Expresszó színpadán és dalai a Gesztenyés Sörkert zenegépében is megtalálhatóak. Nem igazán ugrik be, kiről is van szó? Még egy kis segítség: legismertebb dala a Minden nap ünnep. Így már ismerős, ugye? A zenei egyenjogúság eszméjét valóra váltva Tibes kortesfőnökeivel, Ács YO!zsival és Rap Etával (alias Tóth Szabina) együtt indul harcba a Diákrektori címért.

Legszebb álmuk válna valóra, ha a VEN alatt mindenki rapperré válna. Ennek érdekében –és hogy mindenki számára kedveltté és érthetővé tegyék a műfajt – beatboxos sidebox alapon jó pár dalt írtak a hallgatóság tiszteletére. De nemcsak ők, a versengésbe beszálltak a Hősök, az Animal Cannibals és Fluor Tomi is. Az előző előadók dalait, valamint a kortesdalból egy rövid részletet meghallgathatjátok a ticsöveteken. Érdemes, mert nem egy hétköznapi, tipikus csapatinduló, hanem inkább egy Egyetemi Himnusz, amely már most is nagy népszerűségnek örvend, és tényleg mindenkinek meg kell hallgatni legalább egyszer.

A VEN alatt a középső kocsmában találkozhattok a RapVEN csapatával, ahol a falakat díszítő grafittik mellett isteni zenévelven_4_csapat_3 és hangulattal várnak minden betérőt. A fergeteges hangulatról gondoskodnak tovább a pulton táncoló lányok – bárki szabadon csatlakozhat – a meglepetés fellépők, de Tibes is többször fog a mikrofon mögött állni. Ha pedig úgy érzitek, hogy elkapott benneteket is a RapVEN szelleme és úgy érzitek, egy percig sem tudtok élni már zene nélkül, ti is bátran elengedhetitek a tehetségeteket a színpadon!

Szintén érdekesség, hogy idén a csapat mindkét inverzegyetemi előadását a jelölt fogja megtartani. A „Hogyan legyél zsírfeka?” és „Rapológia, avagy egy szövegkörnyezetmérnök a gettóból” címek sejtetik, hogy Tibes vicces módon enged majd betekintést a hiphop kultúra rejtelmeibe. Kortesprogramjaik, azaz a Rap Bull és a RAPedt fazék is rengeteg szórakozást nyújt majd az egyetem hallgatóinak.

Tibes, mint diákrektor-jelölt megválasztása esetén ígéri, hogy kőkemény rap válogatáslemezt készít a tanári kar tagjaival, valamint eltörli a vizsgaidőszakot, hogy helyette mindenki koncertre járhasson!

Szóval keressétek bátran Tibest és a RapVEN csapatát, hiszen a főműsoruk is sok meglepetést ígér!


5-ös csapat Úttörők

Legnagyobb örömünkre a KNPCS KISZ Táborának lelkes polgárai is bejutottak a nyizsnyijnovgorodi bauxitbányaven_5_csapat_2látogatásáért folyó harcba. Első alkalommal érkeztek külföldi kispajtások is hazánk egyik legelismertebb ifjúsági táborába. Az egyik VENdégoktató azt nyilatkozta: „Három KISZemelt ifjú polgárra különösen büszkék lehetünk, akik egyesült erővel vezetik a munkásifjúságot a céljuk elérésében. Név szerint Ádám őrsvezető pajtás, Szöszke Milch, az NDK kispajtása és Gópé Nyikolajevics, a szovjet küldöttség diákja.” Az Úttörőkkel szemben még négy intézmény szeretne nyerni: a Technika Tábor, a Munkáspárt Dalos Pacsirtáinak Zenetábor, a Ribizke Leánynevelő Intézet Nyári Tábor, valamint a Vad Nyugati Imperialista Tábor pajtásai. Útjaink törői egy héten keresztül fognak versengeni egymással, hogy bebizonyítsák, ők képviselik leghitelesebben az úttörők tizenkét pontját.

A végeredmény KISZámíthatatlan!

A csapatról Semperger Zsuzsannát, ismertebb nevén Zsumit kérdeztem.

1. Honnan jött az ötlet?

Az Úttörők ötlete nem volt kérdéses idén, hiszen már tavaly is szóba jött. A lányok többsége miatt előző évben MouVEN Rouge lettünk, idén mindenképp a fiúk témáját szerettük volna megvalósítani.

2. Könnyű volt kiválasztani a jelöltet és a korteseket?

A mi csapatunkra jellemző, hogy a jelölt személyét mindig nagy kutatás meg egyezkedés előzi meg. A kortesekkel sosemven_5_csapat_1volt gondunk, mindig akadt két ember, aki szívesen vállalta a szerepet, ahogy idén Szabó Eszter és Górász Péter is tette. Ebben az évben hosszú kutakodás után két lehetséges jelöltet is sikerült találnunk, akik közül idén Pintér Ádám lett a diákrektor-jelöltünk. A másik úriember neve maradjon titokban, hiszen ő képviseli majd  a következő VEN-en a csapatunkat.

3. Mit lehet tudni a csapatotokról? Mire készültök?

A csapatunk gőzerővel készül. A kocsmánk festése javában tart, és április 15-éig el is fog készülni. Ismételten egy fergeteges főműsorral készülünk, amelyben sok meglepetés várja a nézőket. Egyébként erre kedd este 20:00-tól kerítünk sort. Érdemes kijönni a délutáni inverzegyetemi előadásainkra és kortesprogramjainkra is, hiszen megtudhatjátok, mi is a kapcsolat a vörös és a csillag között, hogyan is értelmezzük tanáraink szavait, részt vehettek egy rendhagyó májusfaállításon a Hardcore Majálison, és vívhattok egy 21. századi neptunkód-háborút. A kedd déli bevonuláson igazi szocreálhangulatot hozunk az Óváros térre. Akik csatlakoznak a menetünkhöz, természetesen kapnak igazi úttörőkendőt is. Szerencsére ebben az évben sok oktató támogatja a csapatot, és aktívan részt vesznek majd a programjainkban. Ezért is érdemes csatlakozni hozzánk!

Jelszavunk: ELŐRE! Szlogenünk: KISZ ME!

Keressetek minket a facebookon, hiszen rengeteg mindent megtudhattok és megnézhettek nemcsak az Úttörőkről, hanem a korábbi munkáinkról is!

https://www.facebook.com/VEN5.csapat