2023. Várod már?

Egyre közelebb kerülünk a mágikus 2023-as évhez, mikor is Veszprém és közvetett módon vele együtt a Bakony-Balaton régió Európa kulturális fővárosa lesz. A szervezők azonban már most is számos izgalmas programmal várják az érdeklődőket. A projekt jelenlegi állásáról Wahab Rita, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatósági kabinetvezetője számolt be nekünk.

Melyek az Európa Kulturális Főváros (EKF) program legfőbb sarokpontjai, mely területekre koncentrálnak a leginkább?

Az EKF program nagyon szerteágazó, a kultúra, a művészvilág és a gazdaság, ezen belül is a kreatív ipar és a turizmus a legfőbb tevékenységi területe. Veszprémet és a Bakony-Balaton régiót az itt élőkkel és az itt dolgozókkal együtt szeretnénk fejleszteni, hiszen ezer szálon kapcsolódnak, gazdasági, környezeti, társadalmi és kulturális értelemben is. Minden eseményünk programunk és fejlesztésünk ezt a célt szolgálja.

Milyen fejlesztéseket/programokat hajtottak végre eddig az EKF jegyében?

Az elmúlt két év a háttérmunka és a felkészülés jegyében zajlott. Felvettük a kapcsolatot a veszprémi civil szervezetekkel, elindult az Önkéntes programunk és számtalan tárgyalást folytattunk a város és a régió kulturális életének meghatározó szereplőivel. Ennek a munkának az eredménye, hogy 2020-ban a pandémiás helyzet ellenére is együtt tudtunk dolgozni a Utcazene Fesztivállal, a Rozé, Rizling és Jazz Napokkal, TÁNC Fesztiváljával, a Quasimodo Költőversennyel Balatonfüreden és meg tudtuk szervezni az első saját nagyrendezvényünket a Filmpikniket is.
Az Utcakép Fejlesztési Programunk első körében megnyitott a Papírkutya kultúrbisztró. Szeretnénk, ha valóra válna a veszprémi lakosok egyik régi álma, hogy ne csak egy-egy rendezvény erejéig teljen meg élettel a veszprémi várhoz vezető út, vagyis az Óváros tér és környéke. Azt a problémát azonosítottuk, hogy ezen a területen a pontszerű fejlesztések nem működnek, így elindítottuk az Utcakép Fejlesztési Programunkat, aminek segítségével olyan egységek létrejöttét támogatjuk, amelyek hozzájárulnak a tér miliőjének a javulásához és megtöltik azt élettel. A belvárosban évek óta üresen álló üzlethelyiségeket olyan funkciókkal szeretnénk ellátni, melyek eddig hiányoztak a város palettájáról, viszont hozzásegítik Veszprémet az európai desztinációvá váláshoz.

Milyen projektek várhatóak a közeljövőben?

Október elején jön a 3. veszprémi Design Hét, ahol bemutatkozhat a város kreatív ipara, kirakatkiállítást, Pecha Kucha előadást, műhely és gyárlátogatásokat szervezünk. Majd november elején lesz a Music Hungary Konferencia ahol a magyar könnyűzenei élet java gyűlik össze. Ha valaki a legnagyobb fesztiválok szervezőivel, vagy producerekkel, zenekari menedzserekkel, esetleg zenészekkel akar találkozni mindenképpen legyen Veszprémben.
Biztosan kint leszünk a Bakony Expon is, de más kisebb aktivitásokat is tervezünk. Érdemes követni a felületeinket, ott mindenről hírt adunk.

Mennyire befolyásolta az eddigi programokat a vírushelyzet, illetve előreláthatólag milyen hatásai lesznek ennek a rendkívüli helyzetnek a jövőbeli rendezvényekre?

Voltak programok, amik elmaradtak sajnos és volt olyan rendezvény, amit új időpontban de sikerrel meg tudtunk tartani. A vírushelyzet mára az életünk része lett, minden döntésnél nagy figyelmet szentelünk neki. A rendezvényeinket is ennek szellemében tervezzük. Maszkot viselünk lázat mérünk és követjük a mindenkor hatályos szabályokat. Az új eseményeinket már a kezdetektől eleve úgy tervezzük, hogy ha változik menet közben a szabályozás akkor online, vagy a távolságtartás más formáit alkalmazva tudjuk megtartani őket.
Nagyon bízunk benne, hogy kulturális szektor és a művészvilág gyorsan kilábal ebből a válságos helyzetből és újra kötöttségek nélkül dolgozhatnunk. A filmeket, színdarabokat és zeneműveket együtt jó hallgatni és átélni, akkor teljes az élmény és akkor érvényesül igazán a közönségépítő erejük is.

Egyetemi polgárként milyen lehetőségek állnak az érdeklődők számára a Veszprém-Balaton 2023 projektben való részvételre? Milyen típusú segítségre van szükségük leginkább?

A Pannon Egyetemmel már az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerésének pályázati szakaszában elkezdődött a közös munka. Az együttműködést hivatalosan, idén júliusban stratégiai partneri szintre emeltük egy közös együttműködési nyilatkozat aláírása keretében. Az együttműködés részeként a hallgatók többek között az egyetemi oktatás keretében, külön tematikus EKF kurzuson vehetnek részt, ahol tanáraikkal közösen támogathatják a nyertes pályázatban megfogalmazott célok megvalósítását, gyakorlatba ültetését.
Egy másik terület, ahova nagy örömmel hívunk és várunk fiatalokat, az az önkéntesség. Önkéntes csapatunk, „Ragyogók” néven, idén tavasszal alakult és máris népes a tagsága. Megalakulásuk óta az önkéntesek több rendezvényünkön is aktívan közreműködtek, pl. az Utcazene Fesztiválon vagy a Veszprém-Balaton Filmpikniken is komoly segítséget jelentettek a programok megvalósítása során. (pl. logisztikai feladatok, programmal kapcsolatos információnyújtás, vendégfogadás, stb.)
Az EKF program munkájába a fiatalok közvetlenül, szakmai gyakorlat keretében is be tudnak kapcsolódni, ahol számos területen (kommunikáció, marketing, programszervezés, tolmácsolás-fordítás, háttérkutatás, stb.) kipróbálhatják magukat. A honlapunkon (www.veszprémbalaton2023.hu) folyamatosan tájékoztatást adunk az aktuális pozíciókról, érdemes figyelemmel kísérni!
Jövő tavaszra tervezzük egy EKF információs pont nyitását az egyetemi kampuszon, amelynek munkáját majd az egyetem kötelékében működő „CoolLaunch” önkéntes csoport is támogatni fogja.
Minden fiatalt arra bátorítunk, hogy tapasztalják meg milyen érzés egy csupa lelkes és tenni akaró emberekből álló csapat tagjának lenni, mindezt úgy, hogy közben nagyszerű programokkal és életre szóló élményekkel gazdagodnak.

Milyennek értékelik a város, a civilek és az egyetem eddigi részvételét a programban?

Az EKF program még csak most tette meg az első lépéseit a céljai felé, de mi már érezzük a pozitív változásokat. Sokat jelent, hogy a Civil Fórum előadásainkra több mint százan szoktak eljönni, hogy az Önkéntes program név és szlogen pályázatára több mint 100 pályamű érkezett, de a legjobb, hogy a rendezvényeken kulturális eseményeken egyre nagyobb számban látunk egyetemistákat vendégként. Nagyon fontos nekünk, hogy új közösségek alakuljanak és azok egyre aktívabbak legyenek a kultúra területén.

Végezetül, kérem röviden foglalja össze mit várnak a 2023-as esztendőtől!

Az EKF-re nem rendezvénysorozatként tekintünk, ami egy nagy tűzijáték után lezárul az év végeztével, hanem sokkal inkább egy fejlesztési programként gondolunk rá, ami a helyiek identitásán alapul. Ez alapján határoztuk meg a program értékeit, amit szeretnénk, hogy az itt élők itt tanulók és a velünk együtt dolgozók is beépítsenek a terveikbe.  A sikerünk érdekében tehát nagy hangsúlyt fektetünk a közösségépítésre, az innovációra, a fenntarthatóságra és ha mindez megvan, akkor az ünnepre, ami az életöröm régiójává tesz minket.

Fotók: VEB2023 Zrt.