5 FONT-os gondolat – tippek a betűtípus-kalózkodás ellen

Előfordult már veletek, hogy kulturáltan közlekedtetek az utcán, majd teljesen váratlanul a kezetekbe nyomtak egy szórólapot, amin ótvarmód csicsás betűvel van írva, hogy -27% kedvezmény? Amellett, hogy a -27% kedvezmény tulajdonképpen +27% felár, a vizuális környezetszennyezést sem szabad szó nélkül hagyni. Le a font-kalózokkal!
Ha már extra különleges fontot szeretnénk használni, álljunk meg, vegyünk egy mély lélegzetet, és gondolkodjunk el: kell-e nekünk egyáltalán? Ott kezdődnek a problémák, ha az Arial-ról a kis hableány jut eszedbe.

A legáltalánosabb gond az, hogy nincs ékezetes betűnk, pedig a szöveg megköveteli. Bevett megoldás tudomást sem venni a dologról, aminek elég visszataszító eredménye lesz. Lejjebb olvasható 5 tipp, hogyan kerekedjünk felül a problémán.

1. Azonosítsuk a problémát! Kell-e, hogy legyen a betűkészletben ékezetes betű (későbbi használatra nem árt) ? Ha igen, ennek megfelelően kell keresgélni.

2. A második FONT-os kérdés (höhö), hogy mihez milyen betűtípust használjunk. Ehhez pedig szükség van minimális tipográfiai ismeretre, hogy különbséget tudjunk tenni betű és betű között. Lássuk a 4 leggyakrabban használt betűtípust:

Arial: Jellegzetes és elterjedt betűcsalád. talp nélküli, nem változó vonalvastagságú, ezért tökéletes választás címekhez, pár szavas felhívásokhoz. (Hasonló: a nemrégiben agyonhype-olt Helvetica)

Times New Roman: a leggyakrabban használt talpas betűtípus. Kiválóan alkalmas hosszabb folyószövegek, például cikkek vagy könyvek formázásakor. (hasonló a Garamond, ami mellesleg a Pannon Egyetem hivatalos betűtípusa)

Calibri: a 2007-es Word-ben alapértelmezettként beállított font. Használhatjuk a büfé oldalára kirakott “FRISS KÁVÉ” felirathoz, vagy egy otthoni piszkozatnak, de egy kicsit is hivatalosabb helyre (egyetem, közigazgatás, ügyvéd stb.) egyáltalán nem ajánlott.

Comic Sans: az ősellenség. Ezt a betűtípust ’94-ben fejlesztették ki a Microsoft részére (ismerve a cég későbbi termékeit, nem ez volt az utolsó fail). 1999-ben két dizájner online hadjáratot indított a Comic Sans ellen, aminek számos eredménye lett, például a comicsanscriminal.com, ahol az ezt a fontot használók megbánhatják bűneiket, és egy rövid fejtágítás után tovább lehet küldeni az oldalt a bűntársaknak. Az egyetlen pozitívuma, hogy állítólag a diszlexiások könnyebben olvassák.

Kis tipografikus kitérő: egy betűkészletnél az sem mindegy, hogy mekkora távolság van az egyes betűk között. Ennek gyakorlására pedig ott a Kern Type. Ti milyen eredményt értetek el?

3.  Ha túl sok a szabadidőnk: “márpedignekemcsakazértiskell az az áéíóőű betű” hozzáállás esetén sem kell kétségbe esni, léteznek eszközök betűk tervezésére és szerkesztésére (a teljesség igénye nélkül):

– FontStruct – könnyen kezelhető, ingyenes, online szerkesztő;

– Type Light – ingyenesen letölthető fontszerkesztő; órákat el lehet vele játszani.

4. Ha szabadidő nincs, akkor ott a Google. A megfelelő oldalakon százával találunk betűtípusokat, és összeválogathatjuk magunknak a számunkra tökéletes készletet. Ilyen oldalak például az1001FreeFonts, az Urbanfonts, a Dafont.com, és még sorolhatnám napestig. Ezen oldalak többségén van egy keresőmező, ahova ha beírsz egy ékezetes betűkkel rendelkező szót (én az üldögélő pánsípot szoktam írni, habár ez két szó), akkor egyből az adott betűtípusokkal mutatja a kívánt szót/szavakat. Hasznos ötlet.

5. Keressünk valakit, aki megoldja helyettünk a dolgot. Ez a második legegyszerűbb dolog, amit tehetünk az ügy érdekében. Az első pedig, hogy nem próbálkozunk cicomás megoldásokkal; az embereknek nem az tetszik, ami hiperszuper betűvel van írva, hanem ami gondosan szerkesztett.

Dunát lehetne rekeszteni a neten fellelhető gyűjteményekkel és tutorialokkal, hogy mit milyen betűvel írjunk, melyiket melyikkel lehet keverni. Mindegyik ugyanazt fogja javasolni: egyszerűt és keveset!

szerző: Pusztai Ádám
http://www.proudaction.hu/5-font-os-gondolat-tippek-a-betutipus-kalozkodas-ellen/