A 60 évre emlékezve- jubileumi ünnepség

60 évvel ezelőtt kezdődött a történet, akkor még a BME Nehézvegyipari karaként 107 diákkal tartották a tanévnyitót, mára több mint 11000 diák tanul az öt karon. A felsőoktatási fejlesztések részeként pedig folyamatosan megújul egyetemünk is. A jubileumi ünnepséget szeptember 26-án tartottuk Veszprémben neves díszvendégek részvételével.

img_10081

Akadémikusok dolgoztak és dolgoznak ma is itt, európai híre van a Pannon Egyetemnek, mondta köszöntőjében Vizi E. Szilveszter, az MTA korábbi elnöke. Hangsúlyozta, hogy a 21. században sajátos képlettel lehet érvényesülni, a tudás és az információ birtokában juthatunk hatalomhoz, azonban az erkölcs fontos tényezőként nem mindig van jelen. Az akadémikus kiemelte, hogy hazánk legfontosabb energiaforrása a szürkeállománya. Ugyanakkor az egyetem kapuja több egy egyszerű bejáratnál, hiszen a jobb életet rejti, mondta Molnár Csaba, aki a Magyar Köztársaság kormányának köszöntő szavait tolmácsolta. Az egyetemi fejlesztések fontosságáról beszélt, elmondta, hogy a folyamatnak nincs vége, a Pannon Egyetem pedig élen jár a fejlesztésekben, hiszen egyike annak a 13 intézménynek, amelyek 55,5 milliárd forint értékű infrastrukturális beruházást kezdhetnek meg. A hazai matematikai, természettudományi, műszaki és informatikai képzés infrastruktúrájának közel a 80 százalékát modernizálják – mondta a miniszter. Dióssy László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium környezetmegőrzési szakállamtitkára megállásra buzdította a rendezvény részvevőit az ünnepen és személyes élményeit osztotta meg az egybegyűltekkel. Dr. Rédey Ákos rektor ismertette a szilárd alapokra épült egyetem történetét, az itt végzettek itthoni és külföldi sikereit. A Pannon Egyetem nevével is kifejezi az elkötelezettségét, mellyel a régió tudásközpontjaként működik, kampuszai és partnerei a szélrózsa minden irányában megtalálhatók, a közös munkát hangsúlyozva büszkeségét osztotta meg az egybegyűltekkel a rektor. Debreczenyi János polgármester is együttgondolkodásra és cselekvésre bíztatott beszédében. Lasztovicza Jenő megyei elnök az innovációs központ helyét hozta ajándékba, az ezzel kapcsolatos szerződést a következő hetekben írják alá a partnerek.

Az esemény emlékezetes marad, hiszen kőbe vésették gondolataikat az egyetem polgárai, a rektor a kancelláriaminiszterrel közösen emléktáblát avatott az ünnepségen, melyen ez áll: „Jót s jól! Ebben áll a nagy titok.” /Kazinczy Ferenc/.

img_1108

A rendezvényen a Doktori és Habilitációs Tanács javaslatára Guy Turchanyt, a világhírű professzort, egyetemünk vendégoktatóját, a Magyar Professzorok Világtanácsának alelnökét kimagasló tudományos munkássága és a Pannon Egyetemért végzett tevékenysége elismeréseként tiszteletbeli doktorrá avatták.img_1119

Az egykori Veszprémi Vegyipari, majd Veszprémi és Pannon Egyetemért végzett építő munkájuk elismeréseként dr. Rédey Ákos díjat adott át a korábbi rektoroknak, Nemecz Ernő, és Inczédy János akadémikusoknak, valamint Heil Bálint, Győri István és Gaál Zoltán professzoroknak. Debreczenyi János polgármester a jubileum alkalmából a város által adományozott kitüntetéseket adott át a professzoroknak, akik az egyetemért oly sokat tettek, az oktatás meghatározó személyiségei voltak hosszú évtizedeken át. A „Veszprém Városért” érdemérem arany fokozatát vehette át dr. Bodor Endre és dr. Papp Sándor professzor. Az ünnepség zárásaként az egyetem történetét bemutató vándorkiállítás nyílt a Megyeháza Szent István termében, a programsorozat pedig egész évben folytatódik.img_1176