A DIRH születése

dirh

… Alszik a város minden éjjel… Egy embert se látni a tereken. A házak némán hallgatnak. Ördögszekereket fúj a szél. És mégis, mintha lenne ott valami, talán egy szellem…

Igen, A VEN Szelleme az. Járja a várost – mit a várost, az egész Világot –, hogy megtalálja azt a 3, azaz három embert, akikben Ő egy hétig alakot ölthet, megcsillantva hatalmasságát, magával ragadva az eddig kételkedőket és/vagy tudatlanokat.

Már-már lejárta a lábát (szerencsére nincs neki), mikor rátalált az elsőre. Egyenesen az Egyenlítő korhadt, szúette homokdűnéi mögé kellett mennie, hogy meglelje. Egy koszos kis VENszülött faluban vette észre, ahogy a tűz és a nők körül átszellemülve sámántáncot járt. Odalépett, és imígyen szólott: „Hé, bokszos, téged ismerlek valahonnan, jobban teszed, ha velem jössz. Majd én kitanítalak és az égig emellek! Legyen a neved mától Kornélangyal!” És így is lett.

A következőért nem közelebb, mint az Ígéret földjének ingoványos, nap- és holdsütötte, 66-os út által kettészelt sztyeppéire kellett utaznia. Itt sikerült ugyanis utolérni az ébenfekete, ledekkel és halálos fegyverekkel tűzdelt tűzmadarat. Ez vitte végülis a kamionig, ahol ott volt Ő! Maga a kimért nyugodtság és precizitás. (Nem, sajnos nem a szőke ciklon.) Odalépett és imígyen szólott: „Hé, ugye te vagy DeVEN Májlsz? Láttam, mit tudsz, kellesz. Szükségem van a szeszre és kreditre! Nincs értelme az ellenkezésnek. Ja, és mától a neved Csabiangyal!”

Teljesen elcsigázottan, ám büszkeségtől dagadó mellel (mellkasa van egy szellemnek?) bandukolt haza, az egész Világgal a háta mögött. Egy kiszáradt tó partján a sok fejnélküli malac között végre rátalált egy lepukkant büfékocsiban a harmadikra. Kijózanította, leporolta, majd imígyen szólott: „Már csak Te hiányzol, hogy teljes legyen a csapat, vegyi gyümire mindenkinek szüksége van. Legyen a neved mától Kvaziangyal!” S lőn.

A VEN Szelleme kiképezte Őket, majd imígyen szólott:”Ti vagytok a dicső és megkérdőjelezhetetlen, isteni pátoszban úszó, ám de angyali formát öltő fényes tekintetű XXI. Veszprémi Egyetemi Napok Diákrektori Hivatala. Álljatok a VEN élére és esthajnalcsillagot megszégyenítő módon mutassátok az utat, és bizonyítsátok be, hogy VEN Van, Volt, Lesz!