A filmszínházról

Moziba járni jó dolog. Azt hiszem (majdnem) mindenki szereti a filmszínházat, és időről időre betér egy-egy filmre. Megfizethető és könnyed szórakozás. Talán túl könnyed is.

cinema-2502213_1280

Na de! Képzeljétek el a szituációt: látod egy film előzetesét a moziban. Felkelti az érdeklődésedet, otthon rákeresel a filmre, megnézed újra a videót, majd el is döntöd, hogy ezt bizony megnézed a moziban. Adott a premier dátuma, ami még odébb van, úgyhogy vársz türelmesen. Végül eljön a nap, amikor lefoglalnád a jegyet, de azzal kell szembesülnöd, hogy kicsiny városod mozijában ezt biza nem vetítik. Semmi gond, mondod magadban, majd letöltöm.

Új filmekből sosincs hiány, hamar találsz egy másikat, amit megnéznél. De azt sem vetítik az adott városban. Nem baj, ott van a torrent. Azonban a harmadik filmmel is ugyanígy jársz, és itt már magadnak is bevallod, hogy ez több, mint kellemetlen és bosszantó.

A fenti szituáció három plusz egy filmje a Csábítás, a Tulipánláz, a Tökéletes hang 3 és végül Daniel Radcliffe főszereplésével a Dzsungel, de akár más filmek is lehetnének. A két érintett mozi pedig a szombathelyi és a veszprémi CinemaCity voltak.

Kis netes keresgélés után konstatáltam, hogy nem egyedi esetekről van szó, van még pár ilyen mozi. Milyen is? Kicsi. A veszprémi és a szombathelyi is csupán négy-négy teremmel rendelkezik, gondolom a többi hely is, ahol nem vetítik a fenti és még néhány további sanyarú sorsú filmet.

popcorn-1085072_1280

Értem, hogy a termek kicsi száma korlátozza a lehetőségeket. Azzal viszont nem értek egyet, hogy így számos film csak nagyobb mozikban tekinthető meg, mert ugye nem csupán ez a három film érintett. Helyettük műsoron vannak a mesék a gyerekeknek. Abszolút rendben van. Ott vannak a hollywoodi blockbusterek, mert ostoba lenne a CC levágni az aranytojást tojó tyúk fejét. Ezzel se tudok vitatkozni, én is oda vagyok például a Marvel filmekért. És néha még akad mondjuk egy-egy horror. Vagyis többnyire maradnak a könnyed témák, a kasszasikerek, amikkel nincs kockázat, néha kis extrával fűszerezve. Aki pedig mást szeretne nézni… Velük mi van?

Megveszik majd DVD-n vagy Blu-ray-en. Nyilván!

Persze, hogy letöltik.

Függetlenül attól, hogy a dolog helyes vagy helytelen, teljesen meg tudom érteni.

Ezzel, hogy a CC önkényesen dönt a filmek sorsáról, kicsit maga alatt vágja a fát. Nem tesz a torrentezés ellen, inkább még rá is erősít. Vidéken a kisebb mozik, ahol még kevesebb filmet tudnak műsorra tűzni, így is alig győzik a versenyt. Persze egyik mozit sem kell félteni, ha más lehetőség nem lesz, majd emelnek kicsit az árakon. Csődbe menni biztos nem fognak. Azon viszont nem szabad meglepődni, hogy Magyarország élen jár a torrentezők között.

És akkor az olyan filmekről ne is ejtsünk szót, amik Magyarországon moziba se kerülnek.

Fotók: Pixabay