A híres visszhang nyomában

Tihanyban járva számos kisebb-nagyobb csodával szembesülhetünk. Tudjuk jól, hogy földrajzilag – félsziget révén – kiváltságos vidék, a túlpart közelsége miatt állandó kompjáratok vannak, valamint a strandszerető lakók és turisták számára csábító az itteni (Balaton)part, ahol több ingyenesen látogatható, igényesen rendben tartott strand van kialakítva. (A parkolásért azonban fizetni kell!)

CIMG3417

Az apátság gyönyörű, s onnan letekintve a Balatonra igazán szépséges környék tárul elénk. A magasban sétálva híres magyarjainkat megformáló szobrokkal és számos múzeum jellegű bemutatóbolttal találkozhatunk. Tihany azonban ennél sokrétűbb.

A mitikussá emelt visszhang – az apátság faláról hétszeresen visszavert hangokat kell érteni alatta – a beépítések következtében napjainkban már alig hallható; azonban vers (Csokonai Vitéz Mihály tollából A tihanyi echóhoz című), domb- és étteremnév, illetve emberemlékezet is őrzi azt.

A Belső-tavat mindenkinek ajánlatos közelebbről szemügyre vennie (akár télen is, korcsolyával a lábon), ahonnan egy kis „hegy”mászás után az Aranyházhoz lehet eljutni. Nincs sok kapcsolatban a látvány a név alapján elképzeltekkel (a köznép a megtelepedett sárga színű moha „aranylása” miatt nevezte el így); ugyanis a vulkáni működés folyamán alakult kőmaradványokra, gejzírkúpokra kell számítani. Fent mesés panoráma fogadja a kőmászókat: Tihany község az apátsággal, a Belső-tó és a Balaton közrefogásával; de látni Aszófőt, a Külső-tavat és a Csúcs-hegyet, Tihany legmagasabb pontját is.

A környék állatvilágát szintén érdemes megemlíteni: a horgászni vágyók foghatnak harcsát, csukát, pontyokat és amurokat; a madárszeretők pedig kócsagokat, gólyákat vagy ritka vándormadarakat figyelhetnek meg.

Talán a leghíresebb építmény mégis a Tihanyi Bencés Apátság, amelynek sziluettje még a Balaton túlpartjáról, akár Siófokról is látható. Számos rendezvénynek ad helyet, többek között orgonakoncerteknek. A templomban rövid ideig élt az utolsó magyar királyunk, IV. Károly és felesége; míg az altemplom I. András királyunk utolsó nyughelyéül szolgál.

CIMG3349

Az apátság – ahogyan az a szintén bencés rendű Pannonhalmi apátságban is működik – és a település lakói a levendula jótékony felhasználásával is foglalkoznak. A fél évszázados múltra visszatekintő Őslevendulás terménye nyugtat és fejfájást enyhít, de éppúgy megfelel a szúnyogok és a molyok távoltartására. Emellett nemrégen bővült a repertoár a Szent Flórián gyertyaöntő és –mártó műhellyel, ám a Levendula Ház Látogatóközpontban szintén rá lehet bukkanni valamilyen jó programra, kézműves foglalkozásra.

A Ciprián-forrás közelében fellelhető Barátlakások még izgalmasabbá teszik a vidéket; ezeket az épületeket – amelyek lak- és temetkezési helyül szintúgy szolgáltak – orosz szerzetesek vájták a 11. században.

A legszomorúbb sorsú építmény a Tihanyi Kálvária, amely egy trianoni emlékműpark. 1960-ban politikai ráhatás miatt lebontásra kényszerült, aminek következtében a szobrokat széthordták. Mára fáradságos munkával újjáépítették, hogy az ide érkező turista az eredeti formájában tekinthesse meg.

Szép szabadstrand, izgalmas kulturális és hagyományőrző létesítmények, illetve rendezett sétaútvonalak várják a híres echó leendő megtapasztalóit.

Rovatvezető: Alka Tímea

Fotó: Alka Tímea