A kék bolygó Vándora

E  cím birtokosaként mutatkozott be az érdeklődőknek  Dr. Juhász Árpád geológus, klímanagykövetet a Mérnöki Kar Univerzális Műhelyfoglalkozások című programsorozatának  „Gleccserek – A Föld hőmérői” című  előadásán október 14-én a B épület II. emeleti konferenciatermében.

001_14_JuhaszArpad_014

Az eseményen több mint öt évtized utazásairól hallhattak a résztvevők, amelyek során a kutató Európától Amerikán keresztül Ázsiáig bejárta Földünket. Kalandjairól 51 könyv és 65 film készült, utóbbiak rendszeresen szerepelnek az egyik kereskedelmi televíziós csatorna hétvégi programkínálatában.

A hallgatóságnak a professzor közel kétszáz megjárt gleccseren tapasztaltakat elevenítette fel. Elmondása szerint vitathatatlan, hogy a Föld bolygó szinte valamennyi gleccsere az elmúlt másfél évszázad alatt drasztikusan rövidült, jégtömegük jelentősen csökkent.  Ennek magyarázata egyrészt a kis jégkorszak utáni természetes felmelegedés, másrészt az emberi tevékenység. Az iparosodás és globalizáció eredményeként jelentős mennyiségű szén-dioxid került a földi légkörbe. Habár nemzetközi törekvések már léteznek a káros anyagok kibocsátásának csökkentésére, ezek nem tudnak igazán hatékonyak lenni, ameddig a legnagyobb mennyiségű szennyező anyagot kibocsátó  országok (pl. USA, Kína, India) nem ratifikálják ezeket az egyezményeket.

002_14_JuhaszArpad_017

A gleccserek rövidülésének hatása minket csak közvetve érint. Azonban Ázsia minden nagy folyója ezen gleccserekből nyeri vizét. Az itt élő emberek közvetlenül tapasztalják meg a gleccserek olvadásának következményeit például a kevesebb nyári vízhozam formájában, amely az öntözéses gazdálkodásra alapuló gazdaságukban is súlyos károkat okoz.

Az előadó pozitívumként kiemelte, hogy a mai generáció már az iskolai tanulmányai során találkozik a természet‑és környezetvédelem fontosságával, valamint azokkal a dolgokkal, amelyekkel ‒ saját mikrokörnyezetünkben elvégezve – csökkenteni tudjuk ökológiai lábnyomunkat.

Juhász Árpáddal készült interjúnkat ide kattintva olvashatjátok.

 A rendezvény a TÁMOP-4.2.3-12/1/KONV-2012-0026 projekt keretében valósult meg.

Somogyi Anna

fotók: Ruppert Tamás