A marketinges, aki lábtollal írja vizsgáit – Bemutatom nektek Balogh Esztert

Személy szerint, soha nem voltam kiemelkedő egyetlen sportágban sem, így amikor lehetőséget kaptam arra, hogy egy sportolóval készítsek interjút, hogy közelebbről megismerjem az életét, azonnal éltem a lehetőséggel.
Nem tartott sokáig kiválasztanom, hogy Eszterrel szeretnék beszélgetni, egyrészt mivel ő is kereskedelem és marketing szakon tanul, másrészt pedig azonnal megakadt a szemem az általa űzött sportágon: lábtoll-labda. Őszintén szólva ezelőtt még nem hallottam róla, és alig vártam, hogy mindent kiderítsek.

sportágválasztó

Bemutatnád néhány szóban a sportodat?

A lábtoll-labdázás Kínában, Vietnamban és még több ázsiai országban nagyon elterjedt szabadidő sport-játék. A verseny formában is az ázsiaiak a legjobbak. Európában, így Magyarországon is az 1990-es években terjedt el. Célja, hogy a speciális – tollból készült – labda a szabályoknak megfelelően a háló felett úgy kerüljön át az ellenfél térfelére, hogy az ellenfél azt ne tudja visszaadni. Versenyeket három versenyszámban rendeznek: csapat, páros, egyéni.

Mennyire népszerű ez a sport?

Én úgy gondolom, egyre nagyobb népszerűségnek örvend ez a sportág Európán, illetve Magyarországon belül is. Magyarországon jelenleg hét egyesület versenyzői vesznek részt a megmérettetéseken, mely azt eredményezi, hogy egy verseny létszáma meghaladhatja a 200 főt is.

Hogy jött ez a te életedbe?

Gyerekkorom óta focizom, melyet az akkori általános iskolámban is űztem. Egy lábtoll-labda bemutató során megismerkedtem a sportággal, így elhatároztam, hogy elmegyek egy edzésre és kipróbálom ezt az új sportot. Mindez már hét éve történt. Azóta lelkes tagja vagyok az egyesületnek, számtalan versenyen és nemzetközi megmérettetésen vagyok túl.

Milyen gyakran jársz edzésekre?

A Zemplén Ifjúsági és Sportegyesület tagja vagyok Nagykanizsán. Hetente kétszer kétórás edzéseken igyekszem ott lenni, de az egyetem, illetve a Veszprém-Nagykanizsa közötti ingázás miatt csak hetente egyszer tudok a csapattal edzeni.

Az egyetemen is tudod űzni?

Már második éve vagyok a Pannon Egyetem hallgatója. A tavalyi év során megrendezésre került a 9. Lábtoll-labda Világbajnokság, amelynek Hong-Kong adott otthont. A részvételemhez nagyban hozzájárult az Egyetem, illetve Edvy László, amit szeretnék itt is megköszönni. A lábtoll-labda a 2017-es őszi tanévtől bekerült az órarendbe, amelyet én tartok. Így Veszprémben tanítom, Nagykanizsán pedig űzöm ezt a sportágat.

Kinek javaslod?

Mindenkinek javaslom, mert viszonylag könnyen elsajátítható. Előnyt jelent a ruganyosság, gyorsaság, hajlékonyság, illetve a labdaérzék. Várok minden hallgatót a tavaszi félévben is a Testnevelési és Sport Intézetben.

Melyik eredményedre vagy a legbüszkébb?

Minden versenyeredmény fontos, hiszen ezek az eredmények járulnak hozzá ahhoz, hogy válogatott kerettaggá váljak. A legbüszkébb természetesen az Európa-bajnoki első helyezésünkre, illetve a világbajnoki ötödik helyezésünkre vagyok, amit csapatban értünk el a lányokkal. Eredményeim elérésében sokat segített Budavölgyi Kálmán edző és Takács Endre mint szövetségi kapitány. Ezúton is köszönöm nekik.

Milyen céljaid vannak a jövőben?

A rövidtávú céljaim közé tartozik, hogy válogatott kerettag legyek és képviselhessem Magyarországot a németországi Európa-bajnokságon. A távlatokat tekintve a világbajnokságon egy dobogós helyezés.

Fotó: Balogh Eszter