A pszichológia napja

A Pannon Egyetem Karrier Iroda TÁRSAS VISZONYAINK – A Pszichológia Napja címmel előadásokat és workshopokat szervezett február 25-én az egyetem B épületének konferenciaközpontjában. A rendezvényt a szakmai sokszínűsége miatt a Magyar Pszichológiai Társaság országos társrendezvényei közé fogadta. Az eseményre minden hallgatót, oktatót és dolgozót vártak, illetve azokat, akik érdeklődéssel fordulnak e tudományág felé.

13 órától vette kezdetét az első előadás. Illésné Vörös Szilvia olyan módszerekről beszélt, amelyek segíthetnek, hogy egy lelki válságból kilábalva visszanyerhessük régi formánkat és talpra állhassunk. Ezután Bálint Bánk tartott előadást „A szeretet és a szerelem természetrajza” címmel. A beszélgetés vázát a szerelem és a szeretet közötti különbségek alkották, ezen kívül több szakirodalomból vett példán keresztül próbálta elmagyarázni a neves pszichológus, hogy is definiálhatjuk ezt a két igen összetett és bonyolult érzelmet. A feladat természetesen nem egyszerű, hisz a szeretet milliónyi módon megnyilvánulhat és minden embernek egy kicsit mást jelent és máshogy éli át. Egy gondolatot szeretnék kiragadni az előadásból, amely úgy vélem a legtalálóbban válaszolja meg a kérdést: A szeretet ivóvíz, amelyből maga az élet fakad és nélküle az ember elpusztul. A szerelem pedig a bor, amely mámorossá tesz és elveszi a józan észt.

A két előadást követően elkezdődtek a work-shopok, melyek során a hallgatóság is nyugodtan elmondhatta a véleményét, személyes élményeit, a beszélgetés bármely pontján hozzászólhatott a témához, így a foglalkozások interaktívvá váltak és egyrészt a felszólalók is könnyíthettek a lelkükön azzal, hogy megosztották történeteiket, másrészt a hallgatók is erőt meríthettek egymástól.

A work-shopok keretein belül a következő témák közül választhattak a látogatók:

Evészavarok és testképzavarok, Önmegismerés, önmegértés, Kapcsolati függőség, Kapcsolódás önmagunkhoz, egymáshoz, LEMangURIA szabad mozgás, A hipnózis, mint módosult tudatállapot.

Mivel napjainkban szinte minden második ember lelkileg sérült, evészavarral küzd, depressziós, vagy teljesen eltorzult az önértékelése, még kívánatosabb egy olyan rendezvény, ahol szakképzett emberek nyújtanak segítséget és hasznos, a mindennapi életben alkalmazható tanácsokkal vértezik fel az ellátogatókat.

Szabó Virág

Fotó: Domján Attila