A színház élményekből áll

Nyár eljövetelével nem csak az iskola, a színház is bezárja kapuit. A Petőfi Színház június 18-án tartotta évadzáró társulati ülését Porga Gyula, Veszprém megyei jogú város polgármestere, Oberfrank Pál a színház igazgatója, Eperjes Károly, művészeti tanácsadó és Horváth Lászlóné, gazdasági igazgató vezetésével, ahol többek közt értékelték az elmúlt évadot, felköszöntötték a születésnaposokat és díjakat adtak át.

1059483_689902014370262_940789239_n

Oberfrank Pál elmondta: a magyar évad nagy sikernek örvendett, a társulat komoly munkát végzett. Összesen 287 előadást láthatott idén a közönség. A bérletesek száma meghaladja a 16 ezret, az előadásokat közel 100 ezren látták. Az idei évad bemutatói meghívást kaptak Budapestre és más városokba is.
Nemcsak az előadások, de egyéb, már hagyománnyá vált programok is színesítették az évadot, többek közt a gyermeknap és a nyílt nap, valamint a Bérletek Éjszakája, ami jövőre is megrendezésre kerül.
„A Petőfi Színház az idei évben előrelépett.” – mondta Porga Gyula. A magas nézőszám igazolja, hogy a veszprémiek szeretik a színházat, és reméli, ez a tendencia a jövőben még inkább növekszik. A szűkös anyagi keretek ellenére azon dolgozik, hogy a színház méltón tudja szolgálni a várost. A jövőbeni tervekhez tartozik az épület rekonstrukciója, melyet a 2014-2020 közötti uniós források biztosíthatnak.

1059424_689902017703595_34787570_n

Eperjes Károly szerint a színház erején felül teljesít, külön kiemelte továbbá a Játékszín minőségi növekedését.
A társulat felköszöntötte a 80 éves Hegyeshalmi Lászlót, a színház korábbi igazgatóját, a 75 éves Bakody József színművészt, továbbá a 70 éves Vajda Károly színművészt. Búcsúztak a nyugdíjba vonuló tagoktól, köszöntötték Bajcsay Mária és Meszléry Judit Érdemes-művészeket.
A közönség által megszavazott, a legkedveltebb művésznek járó Petőfi-díjat idén Trokán Anna vehette át, aki nagy örömmel és meglepetéssel fogadta az elismerést. „Elképesztő, hogy mennyi szeretetet kapok Veszprémtől és ettől a Színháztól. Nap mint nap érzem az emberek szeretetét.” – nyilatkozta.
A társulat szavazatai alapján a Latinovits-díjat Tóth Loon vehette át, aki idén rendezőként is bemutatkozott, a Tábori piknik című előadásban. A következő évad is tartogat számára kihívást: a Légy jó mindhalálig című darab színpadra állításán dolgozik majd.

Az évadzáró ülésen a vezetők egytől egyig elmondták: erős évad volt az idei és remélik, ez jövőre sem lesz másként. A színház élt, él és élni fog!

Fotó: Petőfi Színház