A szuperhősöktől Woodstockig, avagy diáknapok Keszthelyen veszprémi szemmel

Nem csak a VEN-re igaz, hogy alkonyattól pirkad, hiszen Keszthelyen április 21-én éjfélkor kezdődött és 25-én hajnalban zárult a mulatság. Elérkezett ugyanis a tavaszi félév várva várt eseménye, a Georgikon Diáknapok.

IMG_9810.JPG másolata

Az idén 41. alkalommal megrendezett Diáknapok a Georgikon Kar hallgatóinak legvidámabb eseménye. Ilyenkor oktató és hallgató karöltve együtt vetélkedik és szórakozik. Nem utolsó sorban itt dől el, kik lesznek a főméltóságok, kik viselik egy éven át a Fő Praxi, Primus Magister és a Fő Kortes címet.

Négy remek csapat jött össze, akik különböző stílusban indultak a főméltóságok megszerzéséért. Az Agroxfort a varázslók csodás világába kalauzolt el minket, az All-In-Pia az egészséges testmozgásra és folyadékbevitelre buzdított, a Hair-bárium a feltétel nélküli szerelmet és a békét hirdette, a Pultonállók pedig a legnagyobb szuperhősöket keltette életre.

A felkészülés során számos feladatot kellet teljesíteniük a csapatoknak: többek között újságot, kisfilmet, nagyfilmet, csapatpólót, csapatindulót, csapatlogót, nyakláncot kellett készíteniük a Diáknapokra. Több hónapnyi intenzív előkészületet követően vette kezdetét a „küzdelem”.

Nyitányként dr. Polgár J. Péter dékán lelkesítő beszédével köszöntötte az egybegyűlteket, majd bemutatták a zsűri tagjait is, akik öregdiákok és egykori főméltóságok voltak. A csapatoknak első feladatként a Pethe Ferenc Kollégium lépcsőin kellett levonulniuk. A hangos zenés-táncos produkciók keretében megnézhettük a jelmezeket, a csapatzászlókat, és meghallgathattuk a csapatindulókat, melyekben bemutatták a jelölteket is. A címekért idén versenybe szálltak:

Az Agroxfort varázsló-tanoncai közül a csapat Fő Praxi jelöltje és egyben házi Harry Pottere Farkas Levente, megafon-hangú Fő Kortes jelöltje Wittner Balázs, (bű)bájos Umbrája pedig dr. Kovács Szilva volt (akit a Fő Kortes jelölt azzal győzött meg, hogy valójában kétszer volt Budán kutyavásár).

  • Az All-In-Pia csapata a rajtvonal helyett már egyből a célszalaghoz állította élsportolóit, vagyis az emlékműugró-rekorder Gyenese Balázst mint Fő Praxi jelöltet, a Gergely-hajítás világbajnok Horváth Gergelyt mint Fő Kortes jelötlet, és a legedzettebb edzőt, dr. Alföldi Zoltánt mint Umbrát.
  • A Hair-bárium a ’60-’70-es évek legszínesebb, leglazább és legnagyobb hajú békenagyköveteit hívta a csapat élére: a rózsaszín Jimmy Hendrix-frizurás Mészáros Mártont (Fő Praxi jelölt), a peace-maker Szekeres Mártont (Fő Kortes jelölt) és a Tina Turnert megszégyenítően jól kinéző dr. Wágner Lászlót (Umbra).
  • A Pultonállók csapata a Marvel és DC univerzumok legerősebb és legdicsőbb szuperhőseivel indult a Diáknapokon, ugyanis őket erősítette az igazság bajnoka, Vetman (Pataki Dániel Fő Praxi jelölt), az emberfeletti vonzerejű Supermet (Szanyi Dávid Fő Kortes jelölt) és az „Év buktatója”-díjas DisznóThor (dr. Bali Lóránt – Umbra).

A bemutatkozás után az első napra már csak a buli „feladata” maradt. A nap során az Egyszer voltam józan zenekar és a Mester Ikrek szolgáltatták a talpalávalót.

Pénteken „kora reggel”, 9 órakor teljes menetfelszerelésben felsorakoztak a csapatok a kollégium előtt, és megkezdődött a felvonulás. Keszthely utcáin hömpölygött végig a tömeg, különféle énekekkel tarkítva a sétát. A célállomás Keszthely gyönyörű belvárosa volt, ahol már várta őket Nagy Bálint, Keszthely alpolgármestere és Lóránt Zoltán, a Georgikon Kar Hallgatói Önkormányzatának elnöke. Mindkét elöljáró méltatta a csapatok felkészülését, impozáns ötleteit, továbbá örömüket fejezték ki afelett, hogy a több évtizedes hagyományokat ápolják és továbbviszik a következő generációknak. A köszöntők után a Fő Kortes jelöltek kerültek reflektorfénybe. A megjelent nagyérdemű előtt kellett prezentálniuk kortesbeszédeiket. Az Agroxfort jelöltje egy igazán rímes-rémes bűbájitalt kerekített ki beszédéből. Az All-In-Pia jelöltje elmesélte, miért diszkvalifikálták a csapatot a riói olimpián való részvételtől. A Hair-bárium jelöltje arra buzdított mindenkit, hogy a háborúzás helyett inkább a másik tevékenységet végezzük. A Pultonállók szóvivője pedig szívhez szóló verssel domborította ki jelöltjük adottságait. A lelkesítő szónoklatok után a csapatok visszavonultak a kollégiumhoz, de útközben megálltak még a keszthelyi bázisnál, az „A” épületnél, és elénekelték a Gazdász Himnuszt a tisztelt kollégáknak.

IMG_9664.JPG másolata

A csapatok napja ezután a Bexi Clubban folytatódott. Különféle testet-elmét-májat megdolgoztató feladatok során bizonyíthatták rátermettségüket és kreativitásukat. Természetesen nem csak a hallgatók, hanem az Umbrák is kivették részüket a versengésből. A csapatok miközben igyekeztek a zsűri kegyeibe is beférkőzni, szimpátiájukat elnyerni, akik jó magyar szokáshoz híven mindennemű korrupciós tevékenységre nyitottak voltak. Eztán a színdarabok kerültek porondra, így újabb betekintést nyerhettünk a csapatok életébe. Az Agroxfort egyik tanóráját kísérhettük figyelemmel, mely során fény derült például arra, hogyan kell a Fúria Fűzt metszeni anélkül, hogy áldozatául esnénk neki. Az All-In-Pia bemutatta, melyik sportágakban érték el eddigi legjobb eredményeiket, így láthattunk többek között szinkronúszást, fénykardvívást és birkózást is. A Hair-bárium főműsorában a színes ruháké, a zenéé, a táncé, és nem utolsó sorban az éneké volt a főszerep, és természetesen röpködtek a píszjelek is, valamint megerősítést nyert, hogy Wágner Laci a legjobb (…). A Pultonállók műsorában megelevenedett DisznóThor három gyönyörű lánya elcsábításának legendája, melyben Vetman, Supermet és Keszthely Kapitány viharos érzelmi világára is rálátást nyerhettünk.

A rendkívül szórakoztató előadások után a buli vette át a főszerepet. Megteltek a francia udvarban felállított csapatsátrak, és a Bexi falai is megremegtek, hála a Drop The Cheese-nek és Sterbinszkynek.

A szombat reggel igazán nyugodtan indult. Míg a főméltóság-jelöltek a dékáni reggelin vettek részt, addig a sátraknál megkezdődött a szabadvásár. Találékonyságból itt sem volt hiány. Profi módon díszített sátrakkal és zseniális programokkal készültek a csapatok.  Az Agroxfort sátránál kviddics-pong bajnokságon vehettek részt a bátrak, de emellett volt jóslás és céllövölde is, és nem utolsó sorban olyan finomságokat is meg lehetett kóstolni, mint az ehető varázspálca és a banyaujj. A Pultonállók portáján sem maradt száj üresen, legendás zsíros kenyérrel készültek a falánkabbaknak, a játékok szerelmesei pedig az ugráló íjászatot, a bungee-runningot és egy nem mindennapi léghokit is kipróbálhattak. Az All-In-Pia arénájában a különlegességre vágyók kagylót kóstolhattak, kipróbálhatták a monociklit, fotófalnál pózolhattak aranyéremmel a nyakukban, és sportlövészeten vehettek részt, melynek fődíja egy élményautózás volt egy valódi Polski Fiat 126-tal. A Hair-bárium sátrában a pihenni vágyók leltek otthonukra: klasszikus olvasnivalóval, óriás buborékfújóval és saját póló batikolással várták a résztvevőket, mindemellett a délelőtt folyamán a zsűri tagjait örökzöld színű hippi-Barkasukkal városnéző túrára vitték a Szendrey-emlékszobához.

Délután szabadtéri vetélkedővel folytatódott a programok hada, amit az addig kegyes és napsütéses időjárás rövid időre zivatarral szakított meg. Ám ez a csapatok kitartásán és ügyességén semmit sem csorbított, végigküzdötték magukat a felmerülő akadályokon. Ezen a napon is minden csapat tett azért, hogy az ő pontszámaiknál a zsűri tolla kicsit vastagabban fogjon.

A nap további részében regenerálódhattak a csapatok, hogy az esti buliban már erejük teljében tombolhassanak. Szükség is volt rá, hiszen a Supernem és a Dance Zenekar mozgatta meg a közönséget, és természetesen a csapatsátraknál is hajnalig tartott a buli.

Vasárnap a zord időjárás kissé keresztülhúzta a számításokat, a csapatsátrak sajnos áldozatul estek a szélnek, így biztonsági okokból le kellett bontani őket. A többi helyszín azonban sértetlen maradt, így a csapatok nekiveselkedhettek az utolsó feladatuknak, a pörköltfőzésnek. Míg az ebéd elkészült, fakultatív program keretében kellemes, nosztalgiázó beszélgetés kerekedett a csapatok között, és a szerencsevadászok a tombolán értékes nyereményekkel gazdagodhattak. Miután minden húskocka megpuhult, gusztusos körítéssel tálalták remekműveiket a zsűri asztalára. Mindegyik pörkölt egy kis csavarral készült, egyediek, és különlegesek voltak, így nehéz dolga volt a zsűrinek, hogy megítélje, melyik is ízlett nekik a legjobban. Hogy megemésszék az étkeket, és az utolsó tételt is lepontozzák a listájukon, a várva várt nagyfilmeket vetítették le. Az Agroxfort filmjében a Fő Praxi jelölt és Fő Kortes jelölt a BORcruxok megszerzéséhez vezető kalandos útját kísérhettük figyelemmel, és még egy kis mágiát is tanulhattunk a rossz borok kivédése nevű órán. Az All-In-Pia nagyfilmjéből megtudhattuk, milyen embert próbáló feladatokkal kell megküzdenie annak, aki szeretné újra meggyújtani az olimpiai lángo(s)t – és állítólag még Herczogot is láttak! A Hair-bárium mozija a hippi élet és létforma szépségeit vitte vászonra, és igazi retro érzést varázsolt a közönség szívébe. A Pultonállók képsorai a szupererőt adó Brazsil Cseppek megtalálásának héraklészi kalandját mutatták be, és miután hőseink fellelték e különleges nedűt, a várost ellepő szuperemberek néhány valódi hőstettét is végigizgulhattuk. A filmek láttán szem nem maradt szárazon, és a rekeszizmokat is súlyos izomláz gyötörte.

Nem maradt más hátra, a zsűri összesítette a pontokat és megkezdődött az eredményhirdetés. Rendkívül szoros volt a mezőny, ami megfelelően tükrözte, mennyire jól teljesítettek a csapatok. De az egyenlők között is volt egy egyenlőbb, amelyik a legtöbb pontot szerezte a négy nap során. A tavalyi győztes Söriffek méltóságait végül a Pultonállók váltották. Minden címet bezsebeltek, hiszen a Legdicsőbb Bulekek versenyében Keszthely Kapitány, azaz Csordás Péter teljesített legjobban, így minden egyes tisztségviselő a Pultonállók sorából került ki.

A négynapos versengés közös ünnepi bulizással zárult, amely az öröm- és bánatkönnyek ellenére kiválóan igazolta azt a strófát: „Egy csapat vagyunk, együtt bulizunk!”

IMG_9627.JPG másolata

Fotók: Gombás Kornél