A tudomány sosem megy ki a divatból- Nyílt Kutatóműhely a Mérnöki Karon

A Mérnöki Kar által fémjelzett Nyílt Kutatóműmely elnevezésű programsorozat 2020 februárjában már második alkalommal került megrendezésre, mely a karon futó tudományos projekteket és kutatásokat hivatott bemutatni az érdeklődő nagyközönség számára. A kezdeményezés kapcsán az ötletgazdákkal, Dr. Egedy Attilával (elnök, Mérnöki Kar Tudományos Diákköri Tanács) és Major Máté Miklóssal (PhD hallgató, ötletgazda) beszélgettem.

A rendezvény lényege az, hogy megismertesse és megszerettesse a hallgatókkal a tudományos kutatásokban való részvételt, ezáltal arra bíztassa őket, hogy a későbbiekben TDK versenyek keretein belül mérettessék meg magukat és az általuk alkotott munkákat. A TDK-t sokan túlmisztifikálják, a versenyző diákokat pedig olyan átlag feletti képességekkel rendelkezőnek látják, akiknek a tanuláson kívül nincs is igazán életük. Alapvetően ezt a tévképzetet hivatott megcáfolni ez a programsorozat.
A hallgatók mellett természetesen a karon dolgozó oktatóknak is kiváló lehetőséget jelent a rendezvény, hiszen ennek keretében kötetlen formában ismertethetik meg az érdeklődő hallgatókat és kollégákat egyaránt a kutatócsoportban folyó munkákkal és alkalmazott eszközökkel.

A Nyílt Kutatóműhely egy kiváló fórum arra, hogy a hallgatók és az oktatók összetalálkozzanak és izgalmas kutatási irányok alakuljanak ki a közös munka nyomán. Az informálisabb bemutatók és beszélgetések nagyon sokat segítenek abban, hogy a különböző generációk könnyebben kommunikáljanak egymással, hiszen egy kötetlenebb előadás során a hallgatók szívesebben kérdeznek, az oktatók pedig jobban el tudnak magyarázni egy-egy témát.

Az eddigi rendezvényekről összességében pozitív visszajelzések érkeztek sőt, idén volt olyan látogató is, aki egészen Kecskemétről utazott el idáig, mert érdeklődött a kari kutatások és MSc képzések iránt.
A sikereken felbuzdulva a jövőben is folytatni szeretnék a programsorozatot és bíznak benne, hogy többen is csatlakoznak a Mérnöki Karon folyó kutatásokba és beneveznek majd a TDK konferenciákra, hogy munkájukat bemutathassák.

De hogy ez az egész nektek miért is lehet érdekes? Hallgatóként több ponton is profitálhattok a rendezvényen való részvételből. Egyrészt, bepillantást nyerhettek a Mérnöki Karon folyó olyan kutatásokba, melyek létezéséről eddig talán nem is tudtatok. Ha pedig van olyan téma, ami iránt jobban érdeklődtök, esetleg úgy gondoljátok, hogy a szak- vagy diplomadolgozatotok megírását is segítené az adott kutatási terület alaposabb megismerése, akkor akár be is kapcsolódhattok a kutatócsoport munkájába. És ne gondoljátok, hogy itt vége a történetnek. A kutatómunkában való részvételnek köszönhetően ugyanis olyan készségekre és képességekre tehettek szert, melyeknek nagy hasznát vehetitek majd a jövőben akárhova is sodorjon benneteket az élet. Nem fogtok majd ijedten nézni a leendő főnökötökre, ha azt kéri tőletek, hogy tartsatok meg egy prezentációt, vagy hozzatok meg egy fontos döntést, hiszen ezeket már az egyetem falain belül be tudjátok gyakorolni az általatok jól ismert, és titeket mindenben támogató oktatóitok segítségével.

A tudás- és tapasztalatszerzés mellett pedig könnyen gyarapíthatjátok a kapcsolati tőkéteket is. Gondoljatok csak bele, hogy mennyivel könnyebb úgy elmenni egy állásinterjúra, hogy a veletek együtt dolgozó és a titeket jól ismerő tanárotok ajánl be titeket a munkaadótoknak. Ha pedig a tudományos életben képzelitek el magatokat, akkor akár olyan kapuk is kinyílhatnak előttetek, melyek általában csak a PhD hallgatók előtt szoktak, hiszen a különböző konferenciákon való részvételek során már most megismerkedhettek a szakterületeken tevékenykedő szakemberekkel. Ez pedig nagyon sokat számíthat a későbbiekben a tudományos versenyeken, az ösztöndíjpályázatok elbírálásában vagy a munkahelykeresésben.

Mindezek mellett tanáraitokat is jobban megismerhetitek, sőt, akár az is előfordulhat, hogy a közös munka során még össze is barátkoztok az évek alatt. Így talán már nem is kell annyira félnetek egy-egy vizsga előtt, ugye?

Fotók: Dr. Egedy Attila és Major Máté Miklós