A matematika legjobbjai

A Műszaki Informatikai Kar június 7-én díjazta az általa alapított Erdős Pál Matematikai Tehetséggondozó Iskola országos versenyeken eredményt elért diákjait és felkészítő tanáraikat Veszprémben. Az ünnepségen együttműködési megállapodást írtak alá négy középiskolával.

img_3753_resize2001 óta folyamatosan fejlődik az országosan egyedülálló Erdős Pál Matematikai Tehetséggondozó Iskola, egyre több tehetséges diák jelentkezik a veszprémi és szolnoki központokba. Dr. Friedler Ferenc, dékán köszöntőjében elmondta, fontosnak tartják, hogy a diákok felismerjék képességeiket, határaikat és tudjanak együtt dolgozni, hisz csak ekkor tudnak érvényesülni a világban. Hangsúlyozta, a Műszaki Informatikai Kar szervezeti formája is támogatja az iskola létét, nem a szokásos egyetemi modellt követik, az oktatás, kutatás és projekttevékenység egyenrangúságára építenek. A hallgatók és oktatók együtt dolgoznak, a jövőben is szeretnék fenntartani a programot és az országos lefedettséget még egyenletesebbé tenni, ezáltal még több diák hosszú távú szakmai karrierjét megalapozni a középiskolával együttműködve.

A közelmúltban hirdettek eredményt az Arany Dániel Matematika Versenyen és az OKTV-n, sikeresek voltak az Erdős Pál Tehetséggondozó Iskola diákjai, mondta Dr. Pintér Ferenc igazgató, majd hangsúlyozta, mindennek megalapozója a középiskolákban végzett felkészítés. Az országos versenyek élmezőnyében végeztek az iskola ifjú tehetségei, valamint Éles András bekerült a Nemzetközi Matematikai Diákolimpiai keretbe is. Ennek mintájára hozták létre a Közép-európai Matematikai Olimpiát, melyre hazánk másodszor küld tehetséges diákokat, mindkét csapatban Erdős Pálos diákokkal. Idén Somogyi Ákos és Fonyó Dávid képviseli majd az iskolát Lengyelországban.

Az országos versenyek díjazottjait szélesebb körben jutalmazták az ünnepségen, az első ötven legjobb munkáját díjazták, ajándékot adtak át felkészítő tanáraiknak az ország minden tájáról és az Erdős Pál Matematikai Tehetséggondozó Iskola oktatóinak munkájáért.img_3811_resize

Az ünnepség elnökségében az iskola vezetése mellett helyet foglalt négy középiskola igazgatója, akikkel együttműködési megállapodást kötöttek. A bázisiskolai rendszer kiépítésének első lépéseként a bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziummal, a győri Révai Miklós Gimnáziummal, a kaposvári Táncsics Mihály Gimnáziummal, és a tatai Eötvös József Gimnáziummal írt alá a kar együttműködési szerződést a tehetséggondozásról és a karról szóló információk hatékonyabb áramlása, a kutatói életpálya modell népszerűsítése és a nagyobb eredményesség érdekében. Közös előadásokat szerveznek majd a legújabb informatikai fejlesztésekről, a középiskolák bekapcsolódhatnak a kari kutatásokba, ezeknek eredményeit egyetemi fórumokon bemutathatják. Ezen kívül a Műszaki Informatikai Kar továbbképzéseket szervez a partneriskolák tanárainak.

Fotó: Szabó László