AIESEC, egy jó lehetőség

Gyanítom, sokan közületek nem hallottak még az AIESEC-ről, pedig érdemes minél többet tudni róla. Folyamatban van a veszprémi helyi bizottság megalakulása.

Az AIESEC egy nemzetközi, fiatalok által vezetett szervezet, amely lehetőséget biztosít tagjai számára, hogy felfedezzék és fejlesszék a bennük rejlő szakmai és személyes képességeket. Alkalmat nyújt a vállalatoknak, hogy kapcsolatot teremtsenek a hallgatókkal konferenciákon, vagy a nemzetközi szakmai gyakornoki program keretében.
A világon a harmadik legnagyobb nonprofit szervezet, amely jelenleg 108 országban működik. Magyarországon, Veszprémet is beleszámítva 11 egyetemen van helyi bizottság. Ez a szervezet lehetővé teszi, hogy a szakmai gyakorlatodat külföldön töltsd, amelynek 3+1 fajtája van. A négy típus a következő: menedzsment, oktatási és mérnöki területről mehetsz gyakornoknak, valamint szociális önkéntes munkára jelentkezhetsz, jellemzően a fejlődő országokban. Utóbbi általában rövidebb, körülbelül két hónapot foglal magában.
Az AIESEC-kel kapcsolatban lévő cégek fogadják a fiatalokat két héttől 18 hónapig terjedő időszakban. Szaktól függetlenül bárki mehet. Ha valaki szeretne csatlakozni, komoly kiválasztási folyamaton kell keresztülmennie. Felkészítő táboron kell részt vennie, majd ha megfelelt, a külföldi cég skype-on keresztül interjút készít vele. Jó hír, hogy a Pannon Egyetemről hat tanuló átment a rostán, akik már az idei nyáron külföldre mehetnek.
Veszprémben az egyetem kezdeményezésére a szervezés februárban kezdődött, jelenleg 13-an tevékenykednek. Júniusban lesz elnökségi választás, a tagok közös tréningeken, meetingeken vesznek részt. Április elején Budapestre látogattak négynapos konferenciára. Elmondásuk alapján rendkívül hasznos, mind szakmailag, mind emberileg az AIESEC-kel való kapcsolat. Lehetőség adódott motivációs technikákat gyakorolni, tárgyalások szimulációját végezni. Rövid idő alatt nagy fejlődésen mehettek keresztül. Négy csapathoz lehet csatlakozni, mindenki beállítottsága alapján választhat a kommunikációs, a vállalati kapcsolatokért vagy szakmai gyakorlatért felelős, valamint az infrastruktúrafejlesztéshez tartozás között.
Május első és második hetében információs esteket tartanak itt az egyetemen, mindenkinek ajánlom a részvételt. Ez egy jó lehetőség más embereket is megismerni, fejleszteni önmagad!

aiesec_resize

Esses Judit