Állásbörze a Pannon Egyetemen

Március 28-án, a B épület megtelt kiállító standokkal. Az eseményt megelőző hetekben a szervezők mindent megtettek, annak érdekében, hogy elérjék a célközönséget. Valószínűleg egy hallgató sem tudott elmenni az állásbörzés hirdetések mellett, azon érzés nélkül, hogy talán érdemes lenne ott lenniük majd.

PE állásbörze 2018 01

Ez a rendezvény olyasmi volt az egyetemistáknak, mint középiskolásoknak a nyílt nap. Azzal a kiegészítéssel, hogy jó pár, állásinterjúra, álláskeresésre felkészítő tréningen, előadáson vehettek részt a hallgatók az eseményt megelőző napokban. Több mint 40 cég ajánlatai közül válogathattak az érdeklődők. Bár természetesen nem bombáztak senkit állásajánlatokkal.

Összességében ez egy nagyon hasznos rendezvény, mert lényegében házhoz jöttek a cégek, a hallgatóknak csak oda kellett menni az önéletrajzaikkal és informálódni. Igazából én azt éreztem, hogy a legtöbb helyen csak mérnök, illetve informatikus munkakörökre kerestek embereket. Ugyanakkor a GTK és az MFTK hallgatói számára elég csekély volt a kínálat. Valószínű, hogy az állásbörzén megjelenők nagy része nem rendelkezett még több éves szakmai tapasztalattal, így a cégek hiába kínáltak viszonylag sok pozíciót, a többség az esélytelenek nyugalmával nézelődött. A szakmai gyakorlati lehetőséget keresőket pedig nagyrészt lerázták azzal az útravalóval, hogy azért nézegessék a cég honlapját.

PE állásbörze 2018 02

Egy biztos, a vállalatoknak ez egy kiváló lehetőség arra, hogy ingyen reklámot csináljanak magunknak. Mert a promóciós termékekkel beférkőznek a hallgatók mindennapjaiba és ha épp nem is ott kapnak majd állást, de a cégük neve azért tudatosul bennük. Hallgatói oldalról pedig, biztosan sokan voltak azok is, akik hasznos információkkal, akár állásajánlattal tértek haza. Nekünk többieknek minden lehetőséget meg kell ragadnunk arra, hogy többek legyünk, hogy megismerjenek minket és nem szabad letörni, ha egyből nem minket akarnak alkalmazni. Ha az önéletrajzunkat sikerül leadni egy cégnek az már valahol fél siker, mert az is lehet, hogy egyszer felkeresnek.