Álláskeresői szemmel

Milyen fizetéssel lennének elégedettek az álláskeresők és mely cégeknél dolgoznának legszívesebben? Van-e reális karrier perspektíva a bölcsész szakemberek számára is? Többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ az idei HVG Állásbörze kiállítói és látogatói körben végzett felmérése.

A látogatók kedvencei

A vállalatok közül idén az AUDI Hungária, a Bosch Csoport és a Coca-Cola Hellenic voltak a legvonzóbb munkahelyek a kérdőívet kitöltő látogatók szerint. Mindhárom vállalat számos állásajánlattal és szakmai aktivitással várta az érdeklődőket a helyszínen. Az AUDI standjánál például két teljesen valósághű vezetési szimulátort is kipróbálhattak az érdeklődők, amely hatalmas népszerűségnek örvendett, ezen kívül megtekinthető volt az egyik Győrben gyártott modell, az AUDI TT RS Coupe is. A Bosch Csoport interaktív mérnöki, logikai gondolkodásra épülő játékra invitálta a potenciális jelentkezőket. A Coca-Cola Hellenic kreatív standja, amelynek hangulata egy kellemes bár hangulatát idézte, szintén számos munkakereső figyelmét keltette fel.

További helyezettek:
4. Nestlé Hungária Kft.
5. Danone Kft.
6. Vodafone/VOCH
7. Budapest Bank
8. GE Energy
9. Citibank
10. Mercedes-Benz Manufacturing Kft.
11. NAV Közép- magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága
12. ALDI
13. Adecco
14. BKK Budapesti Közlekedési Központ
15. BP European Business Service Center

Terítéken a munkakeresők havi nettó bérigényei

Igencsak megoszlik a HVG Állásbörze résztvevőinek munkabérigénye. A felmérés négy szektort vizsgált meg, öt tapasztalati szinten. A területek a következőek voltak: mérnöki/műszaki, IT, gazdasági és elsősorban nyelvtudást igénylő állások. Tapasztalat szerint szakmai gyakorlat, pályakezdő, tapasztalatot igénylő, vezetői és senior pozíciók kerültek megkülönböztetésre.

Mi a különbség a tapasztalati szintek között?

A szakmai gyakorlat olyan pozíció, amelyet jellemzően hallgatói jogviszonnyal rendelkező, vagy frissdiplomás személyek tölthetnek be, akik már elsajátították az adott területhez tartozó elméleti ismereteket, ám munkatapasztalatuk jellemzően még nincs. Pályakezdő kategóriába sorolhatóak azok a frissdiplomások, akik még nem rendelkeznek 1 évnél több munkatapasztalattal. A tapasztalatot igénylő állások jellemzően 1-7 év munkában töltött évet jelölnek, míg a senior szintet az ennél is tapasztaltabb pályázók tölthetik be. A vezetői pozíció nem kifejezetten köthető években mérhető munkatapasztalathoz, illetve az erre vonatkozó követelmények szektoronként és vállalatonként változhatnak.

Szektorok, szintek – fizetési elvárások

Az összesített eredmények alapján a nettó fizetési igények átlaga 179 ezer forint, ám területenként és tapasztalati szintenként is figyelemre méltó különbségeket találhatunk.

Alapvetően minden szektor kapcsán elmondható az, hogy a legalacsonyabb fizetési igénnyel a szakmai gyakorlatot keresők rendelkeznek, míg a legmagasabb bért a vezető és senior szakemberek várják el. Összességében az IT szektorban találhatóak a legmagasabb fizetési igények, ezen belül is a vezető pozíció található a lista élén nettó 392 ezer forintos bérigénnyel. Ezt követi a senior pozícióban elvárt fizetés, ami 379 ezer forint. A legalacsonyabb fizetési igényeket a jó nyelvtudást igénylő és gazdasági szektorokban adták meg szakmai gyakorlati szinten: 147 ezer, illetve 133 ezer forint összegekkel.

A legnagyobb különbségek a tapasztalati szinteket tekintve az IT és gazdasági szektorokban figyelhetők meg. Az IT területen a 2 legmagasabb fizetési igényt több mint 100 ezer forintos ugrással követi 257 ezer forinttal a tapasztalatot igénylő pozíció, majd ismét hasonló csökkenéssel a pályakezdő (166 ezer forint) és a szakmai gyakorlat (151 ezer forint).

A gazdasági terület senior pozíciója a fizetési igények listáján 3. helyen szerepel 345 ezer forinttal, megelőzve ugyanezen terület vezetői pozícióiban elhelyezkedni akaró álláskeresők elvárását (310 ezer forint), ezután viszont nagyobb ugrást láthatunk: a tapasztalatot igénylő pozíciókban 224 ezer forintot várnak el, pályakezdő munka esetében 155 ezret, végül szakmai gyakorlaton 133 ezer forintot kérnének.

A mérnöki/műszaki területen látható a legkisebb eltérés a tapasztalati szintek bérigénye kapcsán. E szektorban a senior és vezető pozícióba jelentkezők fizetési igényeit (326 ezer és 317 ezer forint) 246 ezer forinttal követik a tapasztalatot igénylő állásoké, majd 173 ezer forintos elvárással a pályakezdő munkáké, és végül 154 ezer forintra számítanak a potenciális munkavállalók szakmai gyakorlat vállalása esetén.

A legkiegyensúlyozottabb megoszlás a jó nyelvtudást igénylő munkák esetében látható. Az elsősorban jó nyelvtudásukkal érvényesülni akaró álláskeresőket alkalmazó SSC (shared service center = szolgáltató központ) szektorban a legmagasabb fizetést igénylő vezető pozíciót keresők (313 ezer forint) bérigényét 306 ezer forinttal követi a senior szakemberek elvárása. A legnagyobb eltérés ez utóbbi és a 216 ezer forintos átlagos elvárással a tapasztalatot igénylő munkakört keresők között látható. Pályakezdőként nettó 163 ezer forintot kérnének a jelentkezők, és szakmai gyakorlatért nettó 147 ezret.

Összességében elmondható az adatok alapján, hogy a legkisebb mértékű emelkedés a pályakezdő és a tapasztalatot igénylő pozíciók között vannak, a legnagyobb ugrások pedig a tapasztalatot igénylő és a vezető szintek között láthatóak.

Összefoglaló a nettó fizetési igényekről a HVG Állásbörze utólagos kérdőívét kitöltők válaszai alapján:

IT Mérnöki/műszaki Gazdasági Elsősorban jó nyelvtudást igénylő
Vezető 392 000 Ft 317 000 Ft 310 000 Ft 313 000 Ft
Senior 379 000 Ft 326 000 Ft 345 000 Ft 306 000 Ft
Tapasztalatot igénylő 257 000 Ft 246 000 Ft 224 000 Ft 216 000 Ft
Pályakezdő 166 000 Ft 173 000 Ft 155 000 Ft 166 000 Ft
Szakmai gyakorlat 151 000 Ft 154 000 Ft 133 000 Ft 121 000 Ft

Karrier perspektíva bölcsész végzettséggel is

Az állásvásár kiállítóinak több mint harmada olyan álláslehetőségeket kínált, amelyek esetében a legfontosabb elvárás a folyékony nyelvtudás, ami legtöbb esetben az angolt és egy másik idegen nyelv magabiztos tudását jelentette. Ezek a munkahelyek nagy részben az ún. shared service centerekben, azaz szolgáltató központokban érhetőek el. Itt az elvégzendő munkához szükséges tudást a cég biztosítja az újonnan felvett munkaerő számára, így ezek a pozíciók a legtöbb esetben nem igényelnek előzetes szakmai tapasztalatot. A szolgáltató központok legfontosabb jellemzőiként tartják számon a versenyképes fizetést, és a folyamatos szakmai továbbképzéseket. Fontos megemlíteni azt is, hogy ezek a szolgáltató központok a napjaink sokat vitatott bölcsész/humán képzési területen végzettek számára is reális karrier perspektívát jelenthetnek éppen a nyelvtudás miatt, ahogyan ezt számos példa mutatja.

A kereslet és kínálat egymásra találása

A börzén megjelenő álláskeresők többsége (58,27%) pályakezdők számára meghirdetett állások iránt érdeklődött elsősorban (a látogatók több tapasztalati szintet is jelölhettek). Az 1-7 év munkatapasztalatot igénylő állásokra pályázók aránya 45,34% volt, a senior pozíciókra pedig az érdeklődők 15,83%– a pályázott. Az álláskeresők 15,04%-a vezetői karrier iránt, 29, 21% szakmai gyakorlati lehetőségek kapcsán érdeklődött. A látogatók között 19 % volt azoknak az aránya, akik diákmunkát kerestek és 10,29% diplomaírásához kereste a megfelelő céget.

Az elmúlt évek trendjei nem változtak számottevően: 2012 őszén is a mérnökök és az informatikusok voltak a legkeresettebbek, a helyszínen a kiállítók különleges standokkal, a szervezők pedig számukra érdekes programokkal szólították meg a teljes látogatói létszám több mint 1/4-ét kitevő műszaki/informatikai szakembereket.

Jelentős igény mutatkozott a jó gazdasági szakemberek iránt is: a kiállítók több mint fele kínált ilyen területen lehetőségeket, és a látogatói preferenciákat tekintve is még mindig ez a diplomások körében legnépszerűbb szakterület: a látogatók 29,07% keresett gazdasági, pénzügyi területen álláslehetőséget.

Kiállítói oldalról kiemelten hangsúlyos elvárás a látogatók nyelvtudása: a standok közel 40%-án kínáltak jó nyelvtudást igénylő állásokat. A börze látogatóinak többsége több nyelven is beszél, a regisztrált résztvevők 83,48%-a rendelkezik angol, 36,01%-a pedig német nyelvtudással az anyanyelvén kívül. A többi európai nyelvet már lényegesen kevesebben beszélik: a HVG Állásbörze 10 252 látogatójának 6,98 %-a rendelkezik francia, 4,73 %-a spanyol, 4,24 %-a pedig nyelvtudással. Kismértékben, de tovább csökkent az orosz nyelvet beszélők aránya: a látogatók mindössze 3,47 %-a rendelkezik értékelhető orosz nyelvtudással.

Az idei HVG Állásbörzén, a legnagyobb hazai karriervásáron, több mint 5000 állás- és képzésajánlat várta a látogatókat 2012. szeptember 26-27-én, ahol 42 szakmai előadáson és számos egyéb, karrierépítést támogató programon is részt vehettek az érdeklődők.

A 2012 őszi HVG Állásbörze számokban:

  • 170 partner – ebből 136 kiállító a helyszínen is,
  • 5 107 állásajánlat,
  • 12 806 előregisztrált álláskereső a honlapon,
  • 10 252 látogató a rendezvényen,
  • 32 281 egyedi látogató, 259 794 oldalletöltés a börze idején és azt megelőző két napban (hétfőtől csütörtökig) a látogatók átlagosan több mint 9 percet töltöttek a hvgallasborze.hu oldalain…

a HVG Állásbörze hazánk leglátogatottabb karriervására.

A legközelebbi HVG Állásbörze 2013. február 26-27-én kerül megrendezésre, melyen remélhetőleg az őszihez hasonló arányban találnak egymásra a különböző területek szakemberei és az őket kereső vállalatok.

Forrás: HVG