Amerikából jöttem…

Nyári munkát vállalni egy amerikai táborban legfőképpen az azt követő utazgatás miatt kecsegtető. Mindenki maga dönti el, hogy mit és hogyan szeretne látni az „Álmok országából”.

01_IMG_1967

Az első állomásom a pénzügyi és divatközpont New York volt, megannyi történés és mozifilm színhelye. Ám ennél sokkal több az 5 nagy és különböző profilú kerületre (Brooklyn, Bronx, Queens, Staten Island és Manhattan) tagolódó város. Mit érdemes megtekinteni? Manhattanben mindent! A Central Park többnapos program lehet, akárcsak a fantasztikus szárnyakkal és gyűjteménnyel rendelkező Metropolitan Museum of Art. A városban pusztán sétálni is érdemes, hiszen a Wall Streetbe, a diadalívbe, vagy a World Trade Center ikertornyai helyén tátongó ürességekbe (szökőkutas lyukakba) belefutni hátborzongató élmény. A jelképpé vált Szabadság-szobor és az Empire State Building pedig kihagyhatatlan, akárcsak Washingtonban a Fehér Ház, a Capitol Hill, valamint a Washington-, a Lincoln- vagy a Jefferson-emlékmű.

Az Amerikai Egyesült Államok talán két – a maga nemében – legnagyobb természeti csodája a világhírű Nemzeti Parkok mellett a Niagara vízesés és a Grand Canyon. A vízesés alá behajózni, bőrünkön érezni, ahogyan a hatalmas víztömeg alázúdul, óriási élmény. A Colorado folyó vájta – Holdról is látható – hatalmas képződmény peremén üldögélni pedig lélegzetelállító.

Las Vegas (’a rét’) a kápolnák és kaszinók városa, tulajdonképpen egy mese-, illetve élhető makettváros. Minden itt van egy helyen: Luxor piramisa, Monte Carlo, New York és a velencei gondolák… a nappali hőség viszont szinte elviselhetetlen (Nevadai sivatag!), de úgyis az éjszakai élet miatt érkeznek ide a turisták. Mindent egybevetve az egyik legolcsóbb amerikai városról beszélünk (közlekedés, szállás, buli, stb.), az itteni hajléktalanok számaránya mégsem marad el a többi városétól.

02_IMG_1869

Los Angelesnek gyönyörű óceánpartja és számos izgalmas programkínálata van, a viaszbábuktól, a sztárok lakhelyéhez vezetett körutaktól a filmstúdiókig. Az Universal Studios kötelező mindenkinek, aki szereti az eszement izgalmakat, a hullámvasutat, a kísértetkastélyokat, s mindezeket híres filmek szereplőibe, díszleteibe bújtatva.

San Francisco egy európai jellegű város, a dimbes-dombos utcáiról, a Golden Gate-hídról, a napon sütkérező oroszlánfókákról és az Alcatraz nevet viselő börtönszigetről híres. A hidat több módon meg lehet közelíteni, erdei turistaösvényeken, vagy az öbölparton andalogva, kerékpározva, de mindenképpen érdemes végigsétálni a közel három kilométer hosszúságú hídon, aminek teteje általában a már-már legendás friscói ködbe vész.

Amerikában járni feledhetetlen, s az egyetemisták által elérhető program keretében nem lehetetlen, s végtére is a költségek sem verdesik a plafont. Egyszer látni kell a filmekből ismert világot, helyszíneket és életet. Itt a lehetőség! Ragadd meg!

Alka Tímea

Fotó: Alka Tímea