Angol nyelvű színpadi őrület

dráma1Végre Veszprémbe is elérkezett az idő, hogy egy olyan délutánon vegyünk részt, ahol idegen nyelvű darabokat tekinthetünk meg, mégpedig a Latinovits Játékszínben május 30-án az I. Angol Nyelvű Drámafesztiválon. A műsort több szerző tollából született művek alkotják, melyeket az ország különböző pontjairól érkező színjátszó csoportok adnak elő.

A repertoárból egy kis ízelítőként: Samuel L. Beckett: Not I (Nem én), Harold Pinter: A Slight Ache (Enyhe fájdalom), A. R. Gurney: The Dining Room, Edward Albee: Who’s Afraid of Virginia Woolf (Nem félünk a farkastól), David Ives: Sure Thing és Variations on the Death of Trotsky (Tuti dolog és a Változatok Trockij halálára), Morris Panych: Seven Stories adaptációját His Storey címmel. A darabok címéből rögtön szembetűnik, hogy a posztmodern abszurd stílus uralja majd a színpadot. A szervezők – a Pannon Egyetem Angol-Amerikai Intézet munkatársa Katona László és a Színháztudományi Tanszék oktatója, Magyar Orsolya – egy olyan jó hangulatú fesztivál létrehozásán fáradoztak, mint a Debreceni Egyetem által megszervezett Nemzetközi Angol Nyelvű Drámafesztivál. Ezzel a rendezvénnyel nem kívánják helyettesíteni a tiszántúlit, amit bár az idén nem, de jövőre a 10 éves évforduló alkalmából megrendeznek majd.

bemutata1_resize

A fellépő társulatok számára nem idegen az angol nyelvű színjátszás, hisz már több versenyen vettek részt, ahol több díjat is nyertek. Egyetemünk Turkley Theatre nevű színjátszó csoportja szép eredményeket ért el tavaly Debrecenben. A legjobb férfi főszereplő, a legjobb férfi mellékszereplő, a legjobb női főszereplő 2. és 3. helyezés, és 2. legjobb színdarab díjat hozhatták el, illetve mindemellett számos jelölést is kapott a csapat. A kupákat és okleveleket a Hungarian Society for the Study of Drama in English társaság biztosítja. A zsűrit az Angol-Amerikai Intézetben dolgozó drámához és színházhoz értő szakemberek alkotják majd, s egy különleges tagot is köszönthetünk, Nagy Gyulát, aki tavaly még hallgatóként a legjobb férfi főszereplő díját nyerte el, s akinek szakértelmére számítanak a fesztivál során.

Belépőt a helyszínen lehet megvásárolni, darabonként 300 ft, egész napra 800 ft.