Apa és lánya kiállítása

„Az igazi művészet életigenlést sugároz, a lelket táplálja, felemel. Az élet művészet nélkül nem lehet teljes, azt mindenkinek hozzáférhetővé kell tenni.”

Február 23-án egyetemünk aulája adott otthont Csizmadia Zoltán és lánya, Csizmadia Zsuzsa festőművészek első közös kiállításának. „Ha valamikor, akkor mostanság hihetetlenül szükség van arra, hogy olyan élményben legyen részünk, ami elfelejteti velünk a hétköznapi megpróbáltatásokat. Zoltán és Zsuzsa kiállítása leginkább kiragad bennünket a mindennapokból. A művészek számára a legfontosabb az összefogás, az egyetértés, a közös munka, a közösségben gondolkodás fontossága a családban és a társadalom szintjén egyaránt” – mondta megnyitó beszédében Talabér Márta, a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke.

92

Csizmadia Zsuzsa több olyan képet is hozott magával, amelyeken a négy őselem egyikét a vizet ábrázolta. Olyan alkotások közül választott a művésznő, amelyek könnyen érthetők. A klasszikus technikák, azaz az olajfestmények mellett a tárlaton felfedezhetők vegyes technikával készült képek is. Zsuzsa egyszerű szimbólumokat mutatott be papírkollázzsal, valamint akvarellel. A víz motívuma Csizmadia Zoltán alkotásaiban is megjelenik, a most nyílt kiállításra több új képet hozott a festő, melyek a tengert ábrázolják. A festmények a közelmúlt utazásainak emlékei.

A művész legtudatosabb képei 1956. október 23-ához és az ötven évvel későbbi 2006. október 23-ai eseményekhez kapcsolódnak. Feleségével együtt élte meg az ötvenhatos forradalmat és számos barátot, ismerőst veszítettek el. Csizmadia Zoltánt olyan szörnyű élmények érték, amelyek feldolgozásához hosszú időre volt szükség. Sokunk számára talán nehezen feldolgozható esemény a 2006. október 23-ai rendőri intézkedés is. Egyre több művész mer hozzányúlni és feldolgozni az eseményeket akár versben, akár képzőművészeti alkotás formájában. A kiállítás talán legkatartikusabb alkotása a 2006. október 23. című kép. „Ezek a képek már visszavezetnek bennünk a valóságba, és kissé nehezebbé válik a szívünk” – fogalmazott Talabér Márta.

4

A kiállítás megnyitó természetesen most sem múlhatott el kulturális műsor nélkül. A Dohnányi Ernő Zeneművészeti szakközépiskola növendéke, Csóka Levente klarinétszólóját hallgathatta meg az aula érdeklődő közönsége. Az eseményt megtisztelte jelenlétével egyetemünk rektora, Dr. Rédey Ákos, valamint Debreczenyi János Veszprém városának polgármestere. A tárlatot március 7-ig tekinthetik meg az érdeklődők.