Ausztria mindig mutat valami szépet, valami újat

Régen nem is sejtettem, hogy mennyi gyönyörűség rejtőzik a nyugati szomszédunkban. Fokozatos és állandó felfedezések helyszíne számomra, hiszen korábban már írtam Salzburg, Hallstatt, Graz és Attersee látnivalóiról és a környékeikről. Ezúttal egy körút állomásait, és az ott tapasztaltakat osztom meg veletek.

20190402_125653

Talán a leghíresebb és legkedveltebb, hozzánk közel eső helyek Ausztriában a szentmargitbányai családi szabadidőpark, Eisenstadt kastélya és a Fertő-tó környéke. Most kicsit a magyarok számára kevésbé népszerű helyekre szeretném felhívni a figyelmet.

Első állomásnak célozzuk meg Muggendorfot, ez a legtávolabbi pont (a határtól körülbelül 125 km), ugyanis a mellette található vízesés (Myrafälle) és a Steinwandklamm nevet viselő szurdok egy négyórás túrával teljesíthető, így látható, hogy mi fér még a napba utána. Kombinált jegyet érdemes váltani, a kettő közt is szépen kiépített úton lehet sétálni, végig szelektívkukákkal és egyértelműen jelzett útiránnyal. A vízesések sora gyönyörű látvány, emellett fantasztikus élmény a vízzúgást és -csobogást hallgatva, apró szivárványokat keresve hol létrákon, hol fahidakon haladni a patak felett.

Visszafelé Baden városkájában érdemes hátrahagyni az autót és sétálgatni egy kicsit. A város a nevét a melegvizes, kénes forrásairól kapta, amit már a rómaiak is kiélveztek. Híres továbbá a kaszinójáról (ami alatt van a ma meglévő 14 kénes forrásból az egyik), aminek közvetlen közelében egy szép, nyilvános park van. Ott, a Kurparkban aztán van Mozart-szentély, Strauss emlékmű, s magasról szép kilátás a városkára.

20190409_115122

Hainburg igazi kis gyöngyszem, főleg szép időben. Jó kis gyalogúttal fel lehet jutni a várromhoz, aminek ingyenes a látogatása. A Római Birodalom idején már virágzó városka volt, áthaladt rajt a limesút. Érdekesség, hogy történelme során többször magyar fennhatóság alatt volt a város, a Honfoglalás után és Mátyás király uralkodásakor is. Pozsony mindössze 12 km, így rengeteg szlovák nemzetiségű emberrel lehet összefutni a helyi boltokban.

Kittsee csokigyárát sok szempont miatt érdemes felkeresni. Egyrészről ingyen lehet kóstolgatni és gyárat látogatni, de ami még fontosabb, hogy a minőség és az ár is megfelelő. Nekem ez az egyik kedvenc csokim, ezért gyakori vendégek vagyunk itt. Pozsonytól mindössze 10 km, így aki oda indulna tovább, az is jó lehetőség, aki viszont inkább vásárolgatna, annak mást ajánlok.

Schoko-Csárda

Parndorf manapság a bevásárlóvárosáról híres, ahol tényleg mindent meg lehet kapni, ami a ruházkodással és a háztartással kapcsolatos. Azt már sokkal kevesebben tudják, hogy a település ősi kelta múlttal rendelkezik, s mivel Burgenland területén van, így magyar történelmi vonatkozásai is vannak. Ezen felül nagyon sok horvát betelepült él itt, az ottani Volksschule például az ő nemzetiségi iskolájuk.

Remélem, hogy kedvet tudtam csinálni egy ausztriai körúthoz. Bárhol lehet jó áron szállást találni, amit azért is ajánlok, mert muszáj feldolgozni az élményeket egy kiadós beszélgetéssel és alvással, hogy másnap újakat gyűjthessen az ember!