Az első Békejel Veszprémben

A Humanista Mozgalom egyik szervezete, a Háború Nélküli Világ Alapítvány elindított egy világ körüli menetet, aminek fő célja, hogy felhívja a figyelmet a világban az erőszak, az atomfegyverek és a háború veszélyeire.

A Humanista Mozgalmat 1995-ben Chilében alapította Rafael de la Rubia, és azóta számos országban működik a világ öt kontinensén, és különféle tevékenységeket folytat. Az utóbbi években erőfeszítéseit a világ atomfegyvereinek leszerelésére összpontosította. A Háború Nélküli Világ szervezet az Egyetemes Humanizmus filozófiájából, valamint olyan, azt megelőző eszmékből merít ihletet, amelyek azt hirdetik, hogy fel lehet építeni egy erőszak nélküli világot.

http://www.youtube.com/watch?v=jcCHaAO9Mro

A Világ Körüli Menetet a Békéért és Erőszakmentességért 2008. november 15-én indították útjára az Argentínában található Punta de Vacas-ból, és néhány hónap alatt több ezren csatlakoztak, többek között pacifista és erőszakmentes szervezetek, számos intézmény, ismert személyiségek a tudomány, a kultúra és a politika területéről is. A Menet célja, hogy felhívja a figyelmet arra a veszélyes globális helyzetre, amelyben élünk, egy lehetséges nukleáris konfliktus megnövekedett veszélyére, a kiújult fegyverkezési versenyre, valamint az idegen területek erőszakos katonai megszállására.

A Világ Körüli Menet javaslatai közt szerepel a világ atomfegyverkészletének leszerelése, a megszálló csapatok azonnali kivonása a megszállt területekről, a hagyományos fegyverek fokozatos, arányos és egyidejű leszerelése, az országok közötti megnemtámadási egyezmények aláírása. A Menet 2009. november 4-én érkezett Budapestre, Veszprémben, a Kossuth utcán pedig november 5-én gyújtottak fáklyákat. Veszprém városa és a Pannon Egyetem az elsők között csatlakozott a kampányhoz. A város polgármestere, Debreczeny János köszöntötte a menet két megjelent tagját, akik néhány szóban elmondták fő céljaikat és üdvözölték a közel 250 embert, akik a békejelet alkották. Majd kigyulladtak a fények, és nagyon megható volt látni, érezni az összetartás kis szikráját, és reménykedni abban, hogy ezek az emberek egyszer elérik a célt, amiben hisznek és amiért harcolnak.

A videót az ETV készítette.