Brazília – a focin és a karneválon túl

A Világjáró Klubbal ezúttal Brazíliába látogathattunk el. Az előadó, Dr. Jancsik András 2008 nyarán négy és fél hetet töltött a világ ötödik legnagyobb országában. Saját készítésű fotóit kommentálva újabb és újabb tájakra kalauzolt el bennünket.

Az első képeken a híres Copacabana strandot láthattuk, mely az elképzeléseinkkel szemben nem volt túlzsúfolt, és még a bikinis lányok is hiányoztak róla. Helyettük az arra járó annál több, bájait nyíltan vállaló nénivel találkozhatott, ilyenkor ugyanis a Copacabana a helyi nyugdíjasok korzója. Augusztusban nincs főszezon, ez a brazíliai tél ideje. Természetesen trópusi ország lévén ilyenkor is körülbelül huszonöt fok a hőmérséklet, tehát fürdőzni ugyanúgy lehet. A strand szolgáltatásait is érdemes kipróbálni; én biztosan vennék jégbe hűtött kókuszdiót, melybe kívánságra alkoholt is töltenek.

Brazília egyik legismertebb városa, Rio de Janeiro nemcsak a karneváljáról és a tengerparti strandjairól híres. Itt található a Cukorsüveg-hegy – Rio egyik jelképe – és a hatalmas méretű Krisztus-szobor is, ami a Corcovado-hegy tetején terjeszti szét karját 1931 óta. Rio tipikus latin-amerikai város: építészetében a modern stílus keveredik a régivel. Nem ritkaság, hogy egymás közvetlen szomszédságában áll egy huszonöt emeletes toronyház és egy műemléknek számító, értékes épület. Ez az ellentétesség a lakóhelyekre is érvényes: a domboldalakra épült nyomornegyedek, a favelák gyakran csupán húsz-harminc méterre vannak a gazdagok lakásaitól. A favelák lakói mostoha körülmények között, rettenetes zsúfoltságban élnek. A nem megfelelő higiéniás viszonyok miatt gyakoriak a járványos betegségek, virágzik a bűnözés, ezért a turistáknak nem tanácsos ezekbe a zárt „világokba” merészkedni.

Előadónk egyre jobban belejött a mesélésbe, poént poénra halmozott. Elhagytuk Riót, és a gyarmatvárosok felé vettük az irányt. Bár Brazíliát a fejlődő országok közé soroljuk, nem tűnik elmaradottnak, sőt, déli részei a turizmusnak köszönhetően igencsak fejlettek. Mi a helyzet a divat terén? A brazil nők próbálják követni az európai trendeket, hozzánk hasonlóan öltözködnek. Brazília egyre inkább a nyugati kultúrához áll közel, a fotókon megörökített esküvő szokásai sem nagyon térnek el az európaitól. Brazíliáról a foci és a karnevál után talán mindenkinek a szappanoperák jutnak eszébe. Dr. Jancsik András egy sorozat forgatásának is tanúja lehetett, és halált megvető bátorsággal le is fényképezte az eleinte fenyegetőző és jogdíjakra hivatkozó „filmcsillagokat”.

Az előadás további részében Brazília csodálatos természeti adottságaival ismerkedtünk meg. Hallottunk az izgalmas amazonasi dzsungeltúráról, valamint Pantanal mocsárvidékéről, melynek területén két és fél Magyarország elférne. Az állatvilág rendkívül gazdag ezen a tájon: van itt minden a színpompás madaraktól kezdve a naphosszat fekvő és szájtátó kajmánig. A félig Argentínában fekvő Iguazú Nemzeti Parkban készült képek a több száz vízeséssel és szivárvánnyal szintén lenyűgözték a közönséget.

Brazília hatalmas ország, egy utazás során csak kóstolót kaphatunk belőle. Monumentalitása abban is megnyilvánul, hogy előadónk útja során tizenhétszer szállt fel és le repülővel az országon belül. Az előadást Rio éjszakai városképével zártuk. Bár a tanár úr egy ismerőse szerint „este még Tatabánya is szép az autópályáról”, megállapítottuk, hogy azért ez egy kicsit más lehet.