COVID-19 – így utaztatok Ti 2020-ban

Az év első felében kialakult világszintű járványhelyzet miatt a 2020 többek között a turizmusnak és az utazni vágyóknak sem kedvezett. A turistáskodásra mérsékelten alkalmas nyári hónapok ugyan reményt adhattak az utazás fenyegető hiányától szenvedőknek, a tavaszi, őszi és téli hónapok azonban csaknem teljes egészében a „#maradjotthon” szellemiségében teltek.

Mivel alapvetően kutató (PhD hallgató) vagyok, így az vége felé közeledve nem bírtam magammal, elgondolkodtam azon, hogy vajon hogyan alakult az egészségturizmus iránti kereslet 2020-ban. Jogos a kérdés, hogy miért épp az egészségturizmus ötlött az eszembe, de nem kell az izgalom, hamarosan meg fogom indokolni, előbb azonban tisztázzuk, hogy mi pontosan az a COVID-19.

A COVID-19 a 2019-ben megjelenő koronavírus által okozott megbetegedést jelenti. A koronavírusokat valójában már az 1960-as évek óta ismeri az emberiség, a 2019-ben megjelent vírustörzs azonban korábban ismeretlen volt, így tapasztalatok sem álltak rendelkezésre a potenciális tüneteket és következményeket illetően. Ahogyan azt már tudjuk, a COVID-19 veszélyes betegség, veszélyessége folytán pedig számos, korábban példa nélküli intézkedés bevezetése vált indokolttá. Hogyan jön képbe az egészségturizmus? Egyszerű, az egészségturizmus, azaz a gyógy- illetve wellnessturizmus a hazai turizmus egyik legfontosabb fajtája. Hazánk igen gazdag gyógyvizekben és egyéb, gyógyhatással rendelkező természeti erőforrásokban. Mindez önmagában természetesen nem volna elegendő ahhoz, hogy a vidéki turizmus kétharmadát gyógyhelyek és fürdőtelepülések generálják, megfelelő infrastrukturális környezet, illetve egészégügyi és turisztikai szakértelem is kell, de szerencsére ezeknek sem vagyunk híján. Az imént emlegetett gyógyhelyek a vonatkozó törvényeknek köszönhetően jól körülhatárolható területek, amelyeknek olyan települések (összesen 37 db) adnak otthon, mint például Hévíz, Hajdúszoboszló, Sárvár, vagy éppen Gyula.

Hogy mi történt ezekkel a turizmus szempontjából jelentős településekkel 2020-ban? A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján 2019-hez képest buktak, sajnos nem is keveset. A gyógyhelyeknek otthont adó települések többsége esetén csökkenés következett be a turizmushoz kapcsolódó mutatók tekintetében. Sajnos vannak olyan települések is, ahol ez a csökkenés nagymértékű volt. Öröm az ürömben, hogy néhány település még ha csupán minimálisan is, de növelni tudta a turizmussal kapcsolatos eredményeit. Egyértelmű, hogy a csökkenés okát a 2019-es évben tapasztaltaktól elmaradó vendégszám okozta, amelyet a világjárvány miatt meghozott korlátozó intézkedések idéztek elő. Honnan tudom én ezt? Onnan, hogy egy nem reprezentatív felmérés keretein belül megkérdeztem 826 hazai fogyasztót arról, hogy az egészségturizmus kapcsán hogyan utazott 2019-ben és 2020-ban. Az eredmény némiképp megdöbbentő, hiszen mindkét évben 60% körüli volt azoknak az aránya, akik néhány havonta bevállaltak egy-egy utazást. Akkor mi okozza a különbséget? Részben az, hogy még a nem reprezentatív kutatásban részt vevők között is megfigyelhető, hogy az egyszer sem utazók aránya 2019-hez képest 2020-ban megnégyszereződött. Nem ez volt azonban az egyetlen változás. Az emberek óvatosabban, körültekintőbben utaztak, lehetőség szerint kerülték a tömeget és a jellemzően nagyszámú látogatót vonzó helyszíneket, az utazás során pedig extra higiéniás feltételeket vártak el a szálláshelyeken, a fürdőkben és bármely egyéb helyen, ahol megfordultak. Az utazás előtti időszakban fontos megfontolandó tényezővé vált az, hogy a meglátogatni kívánt turisztikai szolgáltató hogyan teremt a vírusfertőzés szempontjából biztonságos környezetet (pl.: takarítás gyakorisága, létszámkorlát, a látogatók számára kihelyezett maszkok és kézfertőtlenítők, stb.), milyen krónikus betegségekkel rendelkezik a potenciális utazó, van-e lehetőség elővételi jegyvásárlásra és a látogatás elmaradása esetén pénzbeli visszatérítésre.

Ahogyan azt a mindennapokban is érezzük, a turizmusban is egyértelműen látható, hogy 2020-ban nagyot fordult a világ. Olyan dolgok váltak fontossá, amelyek korábban másodlagosak voltak, olyan attrakciók váltak kedveltté és látogatottá, amelyeket korábban háttérbe szorítottak a kiemelkedően népszerű úticélok. Hogy mi várható 2021-ben? A tavalyi évből kiindulva még tippelni sem merek, de reménykedem abban, hogy valami olyasmi, ami sokkal jobban emlékeztet majd a 2020 előtti időkre, mint 2020-ra.

A kutatás az Innovációs És Technológiai Minisztérium ÚNKP-20-3 kódszámú Új Nemzeti Kiválóság Programjának A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési És Innovációs Alapból finanszírozott szakmai támogatásával készült. 

(Fotók: unsplash.com)