EFOTT – Nulladik és első nap, 2012.

Kedden végre elkezdődött az év legnagyobb hallgatói bulija, az EFOTT. Az idei év védjegye egyértelműen a napégés: a 12_efott_0_002bejutáshoz sorban állók hátán egytől egyig kivehető a póló formája. De mindez már a múlté: az első, szintén hőségriadós napot a fesztiválozók már a Velencei-tó hűs vizében tölthetik.

Már a nulladik napon is fellépőkkel várták a szervezők a melegben olvadozó egyetemistákat, melyeknek a Kalinka stage adott helyet.Felléptek a Köztársaság Bandája, a Vodku és a Nem Adom fel együttesek. Az este sztárja a Csík zenekar, aki több vendéget is meghívott a fesztivál nyitónapja alkalmából. Presser Gábor, Dresch Mihály, Mező Misi és természetesen a Csík zenekar megalapozta a hangulatot, elindította a 2012. évi EFOTT fesztivált.

Idén ismét többen jöttek el, mint tavaly, a sátorhelyekért harcolni kellett a későn érkezőknek, így sokak sátra szinte már belelóg a vízbe. Nincs is jobb annál, mint amikor reggel nyolc órakor a tűző nap és a Velencei-tó locsogása ébreszt minket. Ahogy azt szerda este megtudtuk: több, mint tízezren tisztelték meg jelenlétükkel a fesztivált már az első napon.

A hivatalos első napon, szerdán, már nyitva volt az összes helyszín: a fesztiválozók számos program közül válogathatnak. A nagy melegben, aki kivételesen sör helyett üdítőt kíván, a Rauch sátornál tíz perc szobabiciklizés után egy ingyenes ice tea büszke tulajdonosa lehet. Volt, akinek meg se kottyant a rekordfeszegető nyári hőség, és a tűző napon dobálta a frizbit. És ha már sport, ne felejtsük el a foci és a röplabda híveit se, akik szintén hősiesen tűrték a napsütést.

A zenekarokat is kihívások elé állította a hőség: a Kalinka stage hangosítása többször is behódolt a melegnek a nap 12_efott_1_002folyamán, és pár perces pihenőt rendelt el magának. A Fatal Error zenekart azonban ez sem rendítette meg, a számot, ahogy annak az rendje és módja, befejezték, ha úgy, akkor hangosítás nélkül.

A Rauch sátorba hatalmas ventillátorokat szereltek fel, így egész tűrhető időjárást kreáltak az odalátogatóknak, akik a szőnyegen fekve élvezték a koncerteket (illetve aludtak). A zenekarok is belenyugodtak a fekvő közönség gondolatába: „Akkor most mindenki gondolatban álljon fel…”

A nagyszínpad sztárjai a Hősök, a Bëlga, a Brains és egyenesen Angliából a Freestylers. A Nap tette a dolgát: lement. Így hát előbújtak a hallgatók a víz alól, és megtöltötték a színpadok előtti teret. A koncertek között a szervezők az 1000., 1500. és 2000. regisztrálónak VIP Passt osztottak, mellyel szabad az út a színpadok mögé.

Eseménydús nap van mögöttünk, de már el is kezdődött a következő: ismét tele a strand, a mai estére sem árt rápihenni.