Egészségturizmus a föld felett és alatt

Biztos vagyok benne, hogy gyógyvízről, gyógyvizes terápiáról és kezelésekről már mindenki hallott. Mi a helyzet azonban a klimatikus gyógyhelyekkel és a gyógybarlangokkal? Mire valók ezek? Hasznosíthatók egyáltalán valamire, vagy csupán szemfényvesztés az egész?

Hazánkban jelenleg 37 darab minősített gyógyhely található. Ezek közül mindössze négy olyan van, amely gyógyhatású klímára épül (Sárvár-Arborétum, Sopron-Balf, Hámor-Lillafüred, Gyöngyös-Kékestető). Induljunk azonban elejéről, pontosan mi az a klimatikus gyógyhely? A klimatikus gyógyhelyek olyan, orvosilag bizonyítottan gyógyhatású klímával rendelkező helyszínek, melyek klímaterápiás kezelésre alkalmasak. A klímaterápia egy több hétig tartó, orvosok és egészségügyi személyzet által felügyelt, az adott helyszín klimatikus viszonyaira alapozva az emberi szervezetben fellépő ingerekre építő kezelés. A klimatikus gyógyhelyek klímája jellemzően légúti betegségekre, légúti allergiára, pajzsmirigyproblémákra és a pszichés fáradtságra képes pozitív hatást gyakorolni. Az adott terület fontos tulajdonságai közé tartozik a levegő hőmérséklete és páratartalma, a szélerősség és szélirány, a felhőfedettség, a csapadék mennyisége és formája, illetve a napsugárzás intenzitása.

A minősített, tehát bizonyítottan gyógyhatású barlangokban nyújtott barlangterápia ehhez nagyon hasonló, azonban a barlangi környezet elhelyezkedésénél fogva rendelkezik néhány különleges összetevővel is. Hazánk közel négyezer barlangja közül csupán öt rendelkezik gyógybarlang minősítéssel (Abaligeti-, Béke-, tapolcai Kórház-, Szemlő- hegyi- és Szent István- barlang). A barlangok gyógyító hatása több tényező együttes és optimális arányban való jelenlétének köszönhető. A barlangok levegője nagyon tiszta, hiszen sem kormot, sem gázokat, sem allergéneket nem tartalmaz. A barlangi légkör relatív páratartalma igen magas, ezért megköti a porszemeket, így csökkenti azok belégzésének esélyét, ráadásul a levegő mész- és kalciumtartalma is magas, a kalcium pedig közismerten gyulladáscsökkentő hatású.  A barlangok levegőjének magas negatív iontartalma javítja a közérzetet, a földalatti üregek elhelyezkedésüknél fogva pedig védelmet nyújtanak a frontbetörések és az elektromos térerősség változásaival szemben, így azok kedvezőtlen biológiai hatásaitól is óvnak. A klíma-, illetve barlangterápia hosszadalmas folyamat, jellemzően több hétig tart. Lényeges, hogy maga a terápia nem csupán az adott helyszínen történő ücsörgésből áll, hiszen gyakoriak az egészségügyi személyzet által irányított tornák és egyéb, az állóképességet is javító feladatok, gyakorlatok. Ezek a természetes gyógytényezőkre épülő kezelési módok azonban önmagukban nem elegendők, mindenképpen szükséges őket gyógyszeres kezeléssel is kiegészíteni.

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy vajon miért foglalkozom ezzel a témával, ha általánosságban elmondható, hogy a gyógyvizek jellemzően háttérbe szorítják a klímára épülő egészségturisztikai termékeket. Úgy gondolom, hogy a klímára épülő kezelések megfelelő menedzsment esetén a hazai egészségturizmus ékkövei lehetnek. Az Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjának köszönhetően lehetőségem volt arra, hogy felméréseket végezzek, többek között a hazai fogyasztók körében. Őket sok más mellett arról kérdeztem, ismerik-e a klíma- és barlangterápiát, valamint szívesen ellátogatnának-e klimatikus gyógyhelyekre és gyógybarlangokba. Bármilyen meglepőnek hangzik, a többség válasza annak ellenére egyértelmű „igen”, hogy a felmérésben részt vevő 1112 fő kétharmada nem szenved semmilyen légúti betegségben. Hogyan lehetséges ez, miért érdeklik őket mégis ezek a helyszínek? Egészen egyszerűen úgy, hogy az egészségturisztikai trendeknek megfelelően a wellness irányából közelítenek a kérdés felé. Ez azt jelenti, hogy az érdeklődő potenciális fogyasztók elsősorban nem a heteken át tartó gyógyulási lehetőséget várják a tartózkodás során, hanem a hétvégéket, hosszú hétvégéket felölelő, kirándulási lehetőségekkel és wellness szolgáltatásokkal fűszerezett utazást.

 „AZ INNOVÁCIÓS ÉS TECHNOLÓGIAI MINISZTÉRIUM ÚNKP-19-3 KÓDSZÁMÚ ÚJ NEMZETI KIVÁLÓSÁG PROGRAMJÁNAK SZAKMAI TÁMOGATÁSÁVAL KÉSZÜLT.”

Fotók: unspash.com

FacebookApiException thrown

Error validating application. Application has been deleted. (190)