Együttműködik a két egyetem

 

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Pannon Egyetem számos területen együttműködik már évek óta. A két intézmény közötti oktatási, kutatási és innovációs tevékenység fejlesztése és összehangolása érdekében stratégiai együttműködési megállapodást írtak alá az intézmények vezetői március 21-én Veszprémben.
Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a sajtótájékoztatón elmondta, a Pannon Egyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem összefogása nemcsak a két intézménynek előnyös, hanem Magyarországnak is, hiszen az együttműködéssel a nemzetközi versenyben is könnyebben megállhatjuk helyünket.
A felsőoktatás kihívásainak, a kiemelt egyetemi címnek úgy tudunk eleget tenni, ha együttműködünk azokkal a partnerintézményekkel, melyek kiemelkedő tevékenységet folytatnak. A Pannon Egyetem egy ilyen intézmény – emelte ki dr. Szuromi Szabolcs, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora. Hozzátette, a két intézmény a tradicionális együttműködését erősíti meg a megállapodás aláírásával.

PPKE_PE_egyuttmukodes

Dr. Roska Tamás, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem professzora beszédében elmondta, ki kell választani azokat a tehetséges fiatalokat, akik képesek helytállni a versenyben, valamint nagy hangsúlyt kell fektetni a nemzetközivé válásra. Ebben nagy szerepe van az együttműködésnek.
Dr. Friedler Ferenc rektor kiemelte, a világon nincs olyan intézmény, amely saját szervezetén belül meg tudja valósítani szakmai feladatait, ezért van szükség együttműködésre. A most aláírt szerződés egy hosszú távú együttműködést jelent, melynek eredménye mind az oktatásban, kutatásban és a közös pályázatokban fog megmutatkozni, mondta a rektor.

Az intézmények közös képzés alapítását és indítását tervezik, az „Electrical and computer engineering” öt éves emelt szintű osztatlan mesterképzésben, valamint az integrált mérnökinformatikus szak indításában is együttműködnek. Emellett közös hazai és nemzetközi kutatási pályázatok figyelésében és kidolgozásában, nagy számításigényű kutatásokban (kilo-processzoros, mobil és asztali terascale rendszerek alkalmazásában), a logisztikai rendszerek optimalizálásában, tananyagok fejlesztésében és a tudományos publikációk megjelentetésében, valamint különböző méretű konferenciák megszervezése terén mind hallgatói, mind oktatói vonalon közös tevékenységet folytatnak.

Fotó: Sz. L.