Elismerés az egyetemépítésért

Január 22-én, a Magyar Kultúra Napja alkalmából Szent-Györgyi Albert-díjat vehetett át  dr. Gaál Zoltán, egyetemünk volt rektora a Szépművészeti Múzeumban.

A Szent-Györgyi Albert-díj az oktatási miniszter által adományozott állami elismerés. A felsőoktatás területén, az iskolateremtő, a nemzetközi elismertségű munkát végző magánszemélyeknek adható. Évente legfeljebb tizenöt, a felsőoktatásban jelentős eredményeket elérő ember érdemelheti ki ezt a megtisztelő díjat, köztük volt idén dr. Gaál Zoltán is.

Dr. Gaál Zoltán 1973-ban kezdte el építő munkáját az egyetemen. Két évvel a diploma megszerzése után fontos szerepet töltött be a Szervező Vegyészmérnök szak elindításában, majd a műszaki menedzser szak alapításában is. Az akkori politikai környezetben ez nem volt könnyű, de a kitartás meghozta gyümölcsét. Dékáni illetve későbbi rektori tevékenységének nyomán alakult ki a mára már öt kart számláló intézményünk. A menedzsment műhely és kultúra mellett egyetemünk új könyvtárral, európai színvonalú kollégiumokkal is büszkélkedhet, így az itt tanuló hallgatók rendkívül jó feltételek mellett szerezhetik meg diplomájukat. Ahhoz, hogy egy ilyen szervezet ki tudott alakulni, szükség volt arra, hogy ne az érdekek, hanem az értékek mentén haladjon a szervezés. Ezt betartva mindenki „Zoli bácsija” méltán lehet büszke a kapott elismerésre.

gaal

A jelölés folyamatáról és az átadóünnepségről beszélgettem dr. Gaál Zoltánnal.

– A díjra a Gazdaságtudományi Kar  vezetése jelölt, amit a szenátus jóváhagyásával terjesztettek fel az illetékes minisztériumhoz. A Szépművészeti Múzeumban tartott ünnepségen dr. Hiller István oktatási és kulturális miniszter és dr. Manherz Károly felsőoktatási és tudományos szakállamtitkár adták át a díjakat. A Himnusz eléneklése után dr. Hiller István tartott ünnepi beszédet, majd egy meghatározott rendszer szerint átadták a díjakat, a rendezvény után pedig állófogadásra voltunk hivatalosak. Természetesen nagyon örültem, hogy én is kaptam egy ilyen elismerést. Talán bizonyítja, egy „téglát” én is hozzátettem az egyetemhez  – mesélte.

A díjhoz természetesen mi is gratulálunk, és további munkájához sok sikert kívánunk.