Elsőre a legjobbak voltak

Fantasztikus sikert ért el egyetemünk két hallgatója a nemzetközi Ricoh-Sun Jawa programozási versenyen. Lájer Balázs és Szabó Zoltán a Műszaki Informatikai Kar programtervező informatikus szakának harmadéves hallgatói. Velük beszélgettem a versenyről, a londoni élményeikről és a kicsit távolabbi jövőképükről.

A feladat során egy irodai multifunkcionális gépre kellett egy alkalmazást programozni. A felhívást egy levelezőlistán olvasták és nagyon rövid gondolkodás után be is neveztek a versenyre. November 17-től lehetett elkezdeni a fejlesztést. Az első határidő január 16. volt. Balázsék azonban csak január 5-én tudták elkezdeni a munkát, mert előtte Tudományos Diákkonferenciára készültek. 9 csapat nevezett idehaza, melyből 7 döntött úgy, hogy küld is be pályamunkát. Az országos döntőbe, melyet Budapesten tartottak a zsűri a legjobb hármat hívta csak be. Itt már csak prezentálniuk kellett az általuk előzetesen elküldött munkát. Ez a teljesítmény nem befolyásolta már a végeredményt, mert azt a zsűri már előzetesen eldöntötte. Természetesen a prezentációk előtt ezt nem közölték senkivel, a fiúk is csak utólag tudták meg. Megtudtam azt is, hogy 9 országban hirdette meg ezt a versenyt a vállalat. A nemzetközi döntőn, amelyet Londonban tartottak, azonban csak 5 ország képviselte magát. Nagyon szigorú szempontoknak kellett megfelelni a pályamunkáknak és volt olyan ország, ahol nem osztottak első helyezést, csak másodikat. A döntőben is csak egy helyezés volt, a győztes. Itt Zoliék Németország, Franciaország, Norvégia és Spanyolország csapatait utasították a hátuk mögé. Április 3-én volt maga a döntő, de jutalmul plusz 2 napot eltölthettek még Londonban, ahol kipihenhettek minden fáradalmaikat. A versenyre elkísérte Őket dr. Juhász Zoltán tanár úr is, akitől nagyon sok segítséget kaptak. Ezúton is szeretnék neki megköszönni a munkáját és a türelmét, amit velük szemben mutatott. A fiúk elmondták, hogy a nemzetközi zsűriben neves marketingszakemberek mellett jelen volt a japán anyavállalat fejlesztőközpontjának két munkatársa és a cég angliai központjának igazgatója is. A nyertesek jutalma a JavaOne konferenciáján való részvétel az USA-ban, San Franciscoban. Ezen a konferencián a szakma elitje vesz részt. Idén először magyarok is előadnak majd ott. Ők is bekerültek egy kisebb szekcióba (2000-3000 embert jelent- a szerk.), ahol be kell mutatniuk a győztes munkájukat.

Balázs fejlesztette a felhasználói felületet, míg Zoli magát az alkalmazást. Fejenként 400-450 munkaórájukba került, a program elkészítése, de megérte, mert rengeteget fejlődtek szakmailag, és a cég hosszabb távú együttműködést képzel el velük. A verseny 7 éves története során még nem volt olyan pályázat, amely felkerült volna a cég termékpalettájára. A Ricoh jelezte nekik, hogy a munkájuk viszont fel fog kerülni. A fiúk kifejezetten büszkék arra, hogy Magyarország először indult a versenyen, és ezt sikerült nekik rögtön meg is nyerni.

Gratulálunk a nem mindennapi sikerhez!

Barsi “Süti” Gábor