Emlék nélkül-egyetemisták krimit forgattak

Néhány lelkes egyetemista pár hónappal ezelőtt elhatározta, hogy csinálnak egy filmet. Egy olyan filmet, ami nem „poén”, aminek van mondandója, és amivel adhatnak valamit a körülöttük lévő fiataloknak. Így indult útjára az Emlék nélkül. Gallai József és Gyöngyösi Zsolt, a forgatókönyv írói és a történet megálmodói angol szakos hallgatók, de az összes többi szereplő és résztvevő is az egyetemre jár. Elmondták, hogy ötletük onnan ered, hogy megnéztek már nagyon sok jó és rossz filmet, és a rosszak után azt gondolták, ennél ők sokkal jobbat is tudnának csinálni.

Christopher Nolan és Darren Aronofsky munkái és megoldásai hatottak rájuk leginkább, így a film műfaja krimi lett, már csak azért is, mert például egy thrillert vagy egy sci-fi-t nem nagyon lehetne olyan alacsony költségvetésből leforgatni, mint amilyennel ők dolgoztak. A forgatókönyvet novemberben fejezték be, utána pedig elkezdtek szereplőket válogatni, ami nem volt könnyű, mert nagyon kevés jelentkező akadt. A négy főszereplő közül (Jung István, Nagy Lotti, Négyökrű Péter, Németh Gábor) csak Jung István és Négyökrű Péter szerepelt ezelőtt színpadon, a többiek amatőr színészek. Minden költséget a rendezők álltak, némi technikai segítségért fordultak csupán az Egyetem TV-hez, végül az ETV-s Wéninger László végezte el a vágási munkákat. Az írók a zeneszerző, Bakay Gergely munkáját különösen jól sikerültnek értékelik és nagyon hálásak a közreműködéséért.

A közel 55 perces, fekete-fehér film minden jelenete Veszprémben játszódik, vannak jelenetek az egyetem környékén is, például a könyvtárban. Érdekesség lehet, hogy mindössze 12 nap alatt, két kamerával forgatták a jeleneteket, és csak hétvégeken dolgoztak tanulmányaik miatt. Elmondták, hogy az egyik legviccesebb része a forgatásnak az volt, amikor az egyik szereplőnek halottat kellett játszania egy út mentén, és több autó is megállt, hogy segítséget hívjanak neki… 🙂 A rendezőpáros a történetről nem árult el több információt, mint amennyit a hivatalos honlapról tudni lehet: „A történet szerint egy férfi amnéziájából felépülve kevés sikerrel kutakodik múltja után, így jobb híján egy titokzatos nő nyomába ered, ha már saját életének felderítése kudarcba fulladni látszik. Döntése és kíváncsisága azonban tragikus események láncolatát indítja el, amely mögött sötét titok lappang.” A film Gallai József szavaival élve egy „agyalós krimi”, aminek a végén nem biztos, hogy kiderül a titok a férfi talán sötét dolgokat rejtő múltjáról… A munkálatok ezen a héten fejeződnek be, és remélhetőleg a tanév utolsó hetében, azaz jövő héten valahol az egyetemen bemutatják a művet. Izgatottan várjuk, és honlapunkon értesülhettek majd a pontos időpontról és helyszínről!

A film honlapja: http://emleknelkul.cjb.hu/