Erdélyi napok sajtótájékoztatója

Sajtótájékoztatót tartottak az egyetem B épületében 2014. március 25-én az elkövetkezendő Erdélyi napok eseményeiről.

Erdelyi_napok_sajto_02

A sajtótájékoztatót dr. Friedler Ferenc rektor nyitotta meg, aki az eseményt az egy „Cseppben a tenger” kijelentéssel illette, melynek jellemzője, hogy egy csepp jellemzi az óceánt. De az Erdélyi napok nem csupán egy cseppként értelmezhető, amely jellemzi a világot, hanem egy olyan eseményként, amely hozzáadott értéket ad. Valamint kiemelte, hogy Veszprém városa kapta a „Jövő városa díj”-at.
Ezután a város polgármestere Porga Gyula vette át a szót, aki kiemelte, hogy ezt a díjat a kulturális értékmegőrzés kategóriában nyerte el a város, és kiemelte a város és az egyetem közti együttműködési megállapodást. Ezután felhívta arra a figyelmet, hogy ilyen mértékű program még nem volt, szinte minden városi kulturális intézménye részese a programnak, sőt a város az egyetem és az érsekség közötti példaértékű együttműködésről is beszélt. Elmesélte, hogy Veszprém testvérvárosa Sepsiszentgyörgy, ahonnan érkeznek vendégelőadók az eseményre.

Erdelyi_napok_sajto_12

Az MFTK dékánja dr. Horváth Géza elsősorban az öröm és a megtiszteltetés érzését kapcsolta a házigazda-léthez. Kiemelte, hogy immár negyedik alkalommal rendez ilyen napokat karunk és köszönetét fejezte ki Baráth Ferencnek, akinek keze nyomát dicsérik a plakátok. Emellett kiemelte, hogy idén kivételesen gazdag program gyűlt össze, mely az egyetem falain már túlnőtt, ezt mutatja a média részéről érkező sok megkeresés is. Kiemelte, hogy nagy öröm számára, hogy a humán tudomány kerülhet a rendezvényeknek köszönhetően központba. A programot „Kolozsvár központú”-nak nevezte, hisz az előadók nagy része innen érkezik majd, és kiemelte a Babeș-Bolyai Tudományegyetem és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemről érkező előadókat. Különlegesnek nevezte az Erdélyi napok programját, mert nemcsak muzeális, hanem az élő irodalom és az élő tudomány megtapasztalására lesz lehetőség. Az előadások után kialakuló eleven vitákra hívta fel a figyelmet, valamint dialogikus párbeszédekre épülőnek nevezte a programot. Kiemelte, hogy egységet képez a magyarság tudományossága, hiszen nemcsak Erdélyről lesz szó, hanem az események részét képezi egy Antropológiai Konferencia is. De a programokkal kapcsolatban kiemelte, hogy lesz könyvkiállítás, színház, Kabóca Bábszínház, valamint koncert, filmműhelyek bemutatkozása de lehetőség nyílik az élő irodalommal való találkozásra is, hisz a programokon vendégeink között tisztelhetjük majd többek között Kányádi Sándort, Bodor Ádámot, Szőcs Gézát és Láng Zsoltot is. Emellett az események az erdélyi népi kultúrát is reprezentálják, hisz lehetőség nyílik táncházon való részvételre is. A rendhagyó irodalomórákon lehetőség nyílik az élő irodalommal való találkozásra, amely pedagógiailag is jelentős. Majd felhívta a figyelmet a műhelyek találkozására, mellyel a határon túli TDK mozgalmat szeretnék támogatni, de a Drakula filmeket is kiemelte.

Erdelyi_napok_sajto_13
Ezután a két főrendező, dr. Géczi János és dr. Ladányi István vette át a szót. Géczi tanár úr kiemelte arra irányuló tapasztalatait, hogy milyen jól lehet egy évig együttműködni a várossal és az egyetemmel 1 éven keresztül. Ladányi tanár úr pedig elmesélte, hogy olyan felfogását hozta magával a kultúrának, mely szerint nemcsak önmagunk megismerése a fontos, hanem magunk közvetítése más kultúrák felé is. Emellett kiemelte, hogy ezek a napok már a képzés részesei lettek, hiszen sok olyan tapasztalatot szerezhetnek a hallgatók, ami tanórán belül nem valósulhat meg.

Heizinger Anita
fotó: Domján Attila