Erdős Pál születésének 100. évfordulója

A Műszaki Informatikai Kar által működtetett Erdős Pál Matematikai Tehetséggondozó Iskola diákjai és oktatói Veszprémben, az egyetem aulájában emlékeztek Erdős Pál születésének 100. évfordulójára 2013. március 2-án.

erdos_81

A Műszaki Informatikai Kar elkötelezett a tehetséggondozás iránt, többszintű rendszerben foglalkoznak a kiváló hallgatókkal. Az Erdős Pál Matematikai Tehetséggondozó Iskolában a középiskolások számára szervezett hétvégi foglalkozások alkalmával a matematikai gondolkodásmód fejlesztése mellett nagy hangsúlyt fektetnek a tudományterületek érdekes bemutatására is.
A névadó Erdős Pál születésének 100. évfordulója alkalmából szervezett veszprémi programon az iskola mintegy 120 diákja, oktatóik, valamint helyi középiskolások vettek részt.  Dr. Simon Gyula, a Műszaki Informatikai Kar docense tartott előadást Intelligens por: szenzorhálózatok és alkalmazásai címmel. Előadásában kiemelte, a szenzorhálózatok a valós idejű folyamatok esetén az elérhető adatokat érzékelik, azok rögzítésére és továbbítására szolgálnak.  Az intelligens szenzorhálózatok az élet szinte minden területén alkalmazhatók, így például a precíziós mezőgazdaságban, élőhelyek, vadállatok, gleccserek, vulkáni aktivitások megfigyelésére kiválóak, valamint ökológiai kutatásokban, műtárgyak felügyeletében, az űrkutatásban és biztonsági rendszerek kialakításában is jelentős szerepük van. A Műszaki Informatikai Kar egyik kutatási projektjében intelligens otthonokban az energia-megtakarítás lehetőségeit vizsgálják tehetséges hallgatókkal együttműködésben.

erdos_5
A program keretében dr. Tuza Zsolt professzor – a tehetséggondozó iskola szakmai védnöke, aki Erdős Pállal dolgozott együtt, s a közös publikálás eredményeképpen 1-es Erdős számmal rendelkezik – mutatta be matematikustársa életútját, munkásságát, és egy érdekes probléma megoldását.
A rendezvény résztvevői számára a belépő egy képlet volt Erdős Pál munkásságából, melyet egy lufira írva eresztettek az égnek.

erdos_11

PE
Fotó: Sz. L.