Esztergom városában…

Bazilika, vár és számos kulturális, történelmi és szórakoztató program színhelye a város. A Duna partján szép sétákat tehetünk, áttekintgetve egy másik ország községének mindennapjaiba. Az említett szlovákiai településen nagy hányadú magyar ajkú él, akikhez egy napra akár csatlakozhatunk is, ugyanis az Mária Valéria hídon könnyedén átjuthatunk a túloldalra (a szlovákiai Párkányba).

A magyar uralkodók közül Géza fejeledelem volt az első, aki székhelyet rendelt magának, és választása Esztergomra esett. E városban született gyermeke, István, első királyunk is.

képek 108 képek 098

III. Béla uralkodása idején épült fel az új királyi rezidencia, amihez lakótorony és kápolna is kapcsolódott. A 15. század közepén jelentős újjáépítési munkálatok zajlottak le Széchy Dénes megbízásából, valamint a mohácsi csata után indultak meg azon erődépítések, amik nagymértékben alakították a vár alaprajzát. A kilenc nagy ostromot átvészelt vár szinte rommá lett, feltárása 1934 és 1938 között indult meg, restaurációja pedig 1997-től mondhatni napjainkig tart. Ma már szép túra tehető a királyi palotában, a kápolnában és a nagyteremben. 2015-re tervezik, hogy látogathatóvá teszik a Studiolót, ami vélhetően a fiatal Boticelli Erények című freskóit rejti.

képek 039 képek 104

A városból szinte mindenhonnan látható, így remek tájékozódási pontot kínál az igencsak impozáns épület. Macskaköveken és sétaútvonalakon körbejárható a várfal és a vár környéke (falmászásra kijelölt hely áll rendelkezésre). A Lipót-terasz színpadi játékok és koncertek helyszínéül szolgál, a várszínház pedig júniustól augusztusig kínál kikapcsolódást repertoárjával.

Magyar történelmünk kiemelkedő jelentőségű (koronázó) városa elsőként csodás és tekintélyes bazilikájáról híres (az ország legnagyobb egyházi épülete), ami kétségkívül érdemes a megtekintésre. Nem meglepő hát, hogy a Kós Károly-díjas magyar camino, azaz zarándokútvonal Esztergomból indul, többek között Dobogókőn, Ráckevén és Kalocsán át Máriagyűdig tart. Aki esetleg érdeklődne a zarándok-útlevelet igénylő lelki önvizsgálatot és/vagy az élet bármely területére vonatkozó válaszkeresést, testi és szellemi megújulást elősegítő (elsődleges célja ugyanis ez lenne) gyalogtúra iránt, a következő honalapon tájékozódhat: www.magyarzarandokut.hu. A teljes útvonal 16-24 napot vesz igénybe és 431-600 kilométert ölel fel, de bárhol lehet kezdeni, csatlakozni és befejezni, akár többszöri nekifutással is.

További helyszínek, amiket fel lehet keresni: a római Pantheon mintájára készült Szent Anna (Kerek) Templom, vízivárosi plébániatemplom a mellette levő Prímási palotával, de a kirándulni vágyóknak is szép számmal akadnak útvonalak, úgymint a Búbánatvölgy, a Sátorkőpusztai-barlang vagy a hideglelős kereszt.

A város remek lehetőségeket kínál a kikapcsolódni vágyóknak az év bármely szakaszában. Található itt a felsorolt nevezetességeken túl wellness hotel (például a Bazilika alatt Panzió), széles választékot adó csárda, koktélbár – természetesen minden egyéb mellett, ami egy fejlett városban megtalálható.

 

Alka Tímea

Fotó: Alka Tímea