Expansion started!

2009 utolsó hónapjaiban a sorozatrajongók egy emberként kapták fel a fejüket: a The Big Bang Theory nézettségi rekordokat döntött Amerikában, hiszen több mint 14 millió ember volt kíváncsi a sorozat legújabb részeire, s bár már 2007 szeptemberében elkezdődött, ekkor előzte meg például a CSI: Miami-t és a How I Met Your Mother-t is. Az alkotók (Bill Prady és Chuck Lorre) nevéhez olyan híres sorozatok fűződnek mint például a Két pasi meg egy kicsi, amely szintén rekordokat döntöget külföldön.

Műfaját tekintve szituációs komédia, amely nagy múltra tekint vissza a sorozatok történetében. Ilyen volt például az Egy rém rendes család, az Egyről a kettőre vagy a Jóbarátok is. A televíziós vígjátékok ezen fajtájának lényege, hogy a szereplők és a helyszínek változatlanok, a humor forrása ezeknek az új szituációba való belehelyezése.

A történet két fiatal fizikusról szól, akik bár rendkívül sikeresek munkájukban és kutatásaikban, de doktori diplomájuk ellenére a többi emberrel nehezen találják meg a közös hangot, főként pedig a nőkkel. Leonard (Johnny Galecki) és Sheldon (Jim Parsons) életében azonban különös fordulat áll be: a szomszédjukba költözik Penny (Kaley Cuoco), a gyönyörű, fiatal, szingli lány. Leonard természetesen azonnal beleszeret, és az addig egyszerű és kissé unalmas életük fenekestül felfordul.

bigbang

Leonard és Sheldon igazi „kockák”, emellett teljesen elmerülnek a gyakorlati és elméleti fizika világában. Két legjobb barátjuk Wolowitz a NASA-nak dolgozó mérnök, és Raj a csillagász, hasonló problémákkal küzdenek: Wolowitz, aki még mindig édesanyjával él, túlzott magabiztosságával riasztja el magától a nőket, az indiai származású Raj pedig szociális fóbiától szenved, túlzott félénksége miatt még csak hozzászólni sem tud a másik nem tagjaihoz.

A szereplőket kevés filmben és sorozatban láthatta eddig a magyar nagyközönség, esetleg Johnny Galecki a Tudom, mit tettél tavaly nyáron-ból vagy a Mona Lisa mosolya-ból, Kaley Cuoco pedig a Bűbájos boszorkákból lehet ismerős.

2009-ben Emmy-díj jelölést kapott Jim Parsons (legjobb férfi főszereplő) és Christine Baranski (legjobb női vendégszereplő), a Leonard édesanyját alakító színésznő. Ugyancsak ebben az évben TCA-díjat (Television Critics Association) kapott a sorozat, egyben ilyen díjjal ismerték el Jim Parsons alakítását is.

Bár rendkívül sokszor jelennek meg benne a fizika világához kapcsolódó szövegek és kifejezések (pl. „Aharonov-Bohm-féle kvantum interferencia”), a science fiction, illetve a számítástechnika és a játékok világa (pl.: Halo, CoD, WoW), az ezekben kevésbé járatos néző számára is élvezhető a sorozat. De igazán azoknak ajánlom, akik akár egy kicsit is ismerősen mozognak ezekben a témákban… „Bazinga!” Mindenkinek látnia kell!

Fotó: internet