„Fő célom a hallgatói élet megreformálása”

Idén a PEHÖK választások eredményeképpen Kalmár Péter viseli a PEHÖK elnöki posztot. Motiváltságáról, elsődleges és jövőbeni céljairól, terveiről mesélt lapunknak.

Mi inspirált, hogy indulj a választásokon?

Az elsődleges motiváció elsősorban közösségi volt. Az elmúlt egy évben a PEHÖK majdnem mindegyik ülésén részt vettem, és ebből kifolyólag betekintést nyerhettem a hallgatói önkormányzat eddigi működésébe, szervezeti kultúrájába. Közben a lelkes szakképviselőket látva éreztem az esélyt arra, hogy a szervezet gyökeresen megváltozzon, és valóban a hallgatói érdekeket képviseljük az egyetem felé. Ez adott erőt nekem, ezért adtam be a pályázatomat.

 

Milyen érzés volt, mikor értesültél az eredményről?

Az elnöki pályázatra ketten adtuk be a jelentkezésünket, azonban az alakulóülés napján a másik pályázó visszalépett. Az elnököt választó Küldöttgyűlés 21 igen, 0 nem és 0 tartózkodással támogatta pályázatomat, és ez hatalmas örömmel, megnyugvással töltött el. Ebben az eredményben látom az erőt, az egységességet ahhoz, hogy a PEHÖK elinduljon egy úton, amely a tényleges, megalapozott, szakmai hallgatói érdekképviseletet szolgálja.

14_HOKportre_002

Korábban az Ellenőrző Bizottság elnöki teendőit láttad el. Miben más a PEHÖK elnöki pozíció?

Igen, az elmúlt egy évben az Ellenőrző Bizottság elnöke voltam, és csak a PEHÖK-ön belül dolgoztam, annak szabályos működésért voltam felelős. A jelenlegi pozíció más, mert szavazati és tanácskozási jogom van az egyetem oktatási, tudományos, akkreditációs, kollégiumi ügyeit érintő bizottságaiban, valamint a legfelsőbb döntéshozó szervben, a Szenátusban is. Ugyanakkor korábbi tapasztalatomnak nagy hasznát vehetem mind a tisztségviselői feladatok ellátása, mind a szervezeti folyamatok nyomonkövetése során.

 

Melyek az elsődleges céljaid a poszttal?

Fő célom, hogy egy olyan Hallgatói Önkormányzatot építsünk együtt, amelynek tényleges célja a hallgatói élet jobbá tétele, a hallgatók érdekeinek valós érdekképviselete. Utóbbiban fő prioritást élvez a hallgatókkal való kapcsolattartás. Terveim szerint kéthavi rendszerességgel tartanánk egy fórumot, ahol mi is beszámolnánk az elmúlt időszak munkájáról, valamint a hallgatókat is tájékoztatnánk a végbement, vagy éppen folyamatban lévő változásokról, pl. a Tanulmányi és Vizsgaszabályzat módosulásairól.

 

Melyek a hosszú távú terveid?

Az idei évben több olyan képviselő is elnyerte a hallgatók bizalmát, akik eddig még sohasem voltak PEHÖK tisztségviselők. Örömmel fogadom motiváltságukat, és kiemelt figyelmet szeretnék fordítani az ő szakmai felkészítésükre. Fontosnak tartom a tudományos munkák, a hallgatók által való hallgatói korrepetálások és a beiskolázás kiemelt támogatását. Szeretném megreformálni az Oktatók Hallgatói Véleményezését egy erre alkalmas online rendszer létrehozásával. Rendkívül fontos a hallgatók tájékoztatása, ehhez pedig nélkülözhetetlennek tartom a Hallgatói Önkormányzat információs csatornáinak folyamatos frissítését. Az alternatív kommunikációs lehetőségeket (KIOSK, plazma) újra életre szeretném kelteni. Szeretnék létrehozni egy honlapot, amelyen csak a Pannon Egyetemmel kapcsolatos “szócikkek” szerepelnének. Mindemellett nagyobb hangsúlyt kívánok helyezni a sportéletre. Terveim közt szerepel több sportág felkarolása.

Pályázatomat mindenki számára elérhetővé tettem a PEHÖK honlapján, minden hallgatónak ajánlom olvasásra, és nyitott vagyok egyetemünk akármelyik hallgatójának a pályázat tartalmával kapcsolatos javaslatára, tanácsára.

 

Klózer Kitti

Fotó: Ruppert Tamás