Gólyáknak, gólyákért

Lekszikov Kittit, a Pannon Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnökét kérdeztem arról, hogyan épül fel a HÖK, idén hogyan lehetnek a gólyák segítségére, és hogy miért jó a Pannon Egyetem hallgatójának lenni.

“Kedves Gólyák! Engedjétek meg, hogy elsőként köszöntselek bennetek a Pannon Egyetem Hallgatói Önkormányzata nevében. Sikeres tanév kezdést és hallgatói rendezvényekben gazdag egyetemi életet kívánunk.”

HÖK elnökként megtennéd, hogy picit mesélsz nekem a HÖK felépítéséről és a legfontosabb feladatokról?

A Pannon Egyetem Hallgatói Önkormányzat fő célja az egyetemi hallgatók érdekeinek képviselete, közreműködünk a hallgatói közösségi élet szervezésében, színvonalának emelésében, hallgatói szolgáltatások nyújtásában.
Minden évben tartunk hallgatói képviselőválasztást, mely idén októberben kerül megrendezésre. Ilyenkor különböző képviselőjelöltekre tudnak szavazni a diákok, akik közül legfeljebb hat fő kerülhet be a karonként szerveződött részönkormányzatokba. Az ő feladatuk a hallgatók kari szintű képviselete mind Veszprémben, mind Zalaegerszegen. Nagykanizsán Kampusz Testület működik, tagjai minden olyan esetben eljárnak, ahol a kampusz hallgatóit érintő kérdések merülnek fel.
A PEHÖK legfőbb döntéshozó szerve a Küldöttgyűlés, amelynek tagjai a részönkormányzatok és a PEHÖK Vezetőség. Vezetőség tagjai a PEHÖK elnök, az elnökhelyettes, az alelnökök, az elnöki referensek és a megbízottak.

Miben tudtok leginkább a gólyáknak segíteni?

Úgy vélem, hogy kiemelkedő szerepünk van a tájékoztatásban, ez vonatkozik a gólyákra és a felsőbb évesekre is. A részönkormányzatok tagjai segítségével a gólyák jobban be tudnak illeszkedni az adott karok életébe.
Természetesen a közösségi média felületeken, így a HÖK Facebook és Instagram oldalán is mindig megosztjuk az aktuális híreket és fontos információkat, így azokat is érdemes figyelemmel kísérni.

Sajnálatos módon, ebben a félévben több rendezvény is elmarad, így a gólyatábor és a kopogtató tábor is, mely a gólyák számára talán kicsit nehezebbé teszi az egyetemi életbe való beilleszkedést. Terveztek esetleg valamilyen mentorprogramot, amellyel segítitek az elsősöket és elnavigáljátok őket?

Az Egyetemen belül több mentorprogram létezik. Szerveznek a karok is, illetve a HÖOK (Hallgatói Önkormányzatok országos ernyőszervezete) által is kínálunk két mentorprogramot, egyetemi felsőéves hallgatók közreműködésével.
A Gólyatábor és a Kopogtató Tábor elmaradása sajnálatos, de jelen helyzetben ez volt a legjobb választás. Az elsőéveseink nagy része kollégista, így a kollégium adta csapatkohéziónak köszönhetően biztos vagyok benne, hogy megfelelően be tudnak majd illeszkedni. Mi is tervezünk programot az elsőéves hallgatótársaink számára a regisztrációs hétre, de ez most, az interjú időpontjában még nem publikus.

A HÖK Instagram oldalán szokott lenni kérdezz-felelek, amely nagy népszerűségnek örvend, főleg a jelen helyzetben. Gondolkodtok azon, hogy ezt esetleg megtartjátok a félév folyamán?

Az előző tanév során kezdtük ezt el, illetve most nyáron is tartottunk kérdezz-feleket, tényleg nagy népszerűségnek örvendett. Biztosan folytatni fogjuk. Úgy vélem, hogy a hallgatók kevésbé félnek „név nélkül” kérdezni, így ez a felület kiváló kérdéseik megválaszolásában.

Te anno miért a Pannon Egyetem mellett döntöttél?

Kétszer is a Pannon Egyetem mellett döntöttem, először 2014-ben, majd pedig tavaly. Anno gazdaságinformatikus alapszakon kezdtem, és leginkább azért választottam a Pannon Egyetemet, mert a PEN (Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampusz – a szerk.) akkori igazgatója, a családunk barátja nagyon ajánlotta, eljöttem a nyílt napra és magával ragadott Veszprém és az egyetem légköre is. Mesterszakra jelentkezéskor pedig már nem volt kérdés, hogy melyik egyetemet válasszam és úgy érzem, hogy a Vezetés és szervezés szak igazán hozzám illik és megtalálom benne önmagamat.

Ha három dolgot kiemelhetnél, amiért szeretsz ide járni, akkor melyek lennének azok?

Családiasság, barátok, az oktatók és a szaktársak segítőkészsége.

Fotó: Lekszikov Kitti