Görög Ibolya hatalmas sikere a GTK-n

2013. november 11-én Görög Ibolya főiskolai docens tartott előadást „Európaiság- hitelesség-protokoll” címmel a Gazdaságtudományi Kar meghívásának köszönhetően. A lelkes és igen nagyszámú közönség már az előadást megelőző 15 percben betöltötte a Polinszky termet (Auditorium Maximum) és a később érkezők jobb híján már csak a lépcsőkön tudtak helyet foglalni.

Bevezetésként Gazda Éva tanárnő mondott pár szót arról, hogy mire is számíthat a közönség. A felvezetésből kiderült, hogy Görög Ibolya írónő és elismert protokoll szakértő, jelenleg a GProtokoll Bt. vezetője. Pályafutása is igen hosszú, sok mindenbe belekóstolt már. 12 éven át volt a Miniszterelnöki Hivatal Protokollfőosztályának munkatársa, majd később Ő lett a főosztály vezetője. Munkásságáért 1998-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével tüntették ki. Így tekinthetjük a szakma egyik legkiválóbb szakértőjének, aki 7 miniszterelnököt is szolgált. Számos állam- és kormányfő, miniszter, nagykövet és diplomata látogatását bonyolította már le, és mindezek mellett fontos szerepet játszott a kormány hivatalos rendezvényeinek megszervezésében, lebonyolításában is. Jelenleg pedig egyéni vállalkozóként járja az országot, főként egyetemekre, főiskolákra és céges tréningekre látogatva, hogy szakmai tapasztalatait felhasználva tanítsa a mindenkori közönségét. Eddig 6 nagysikerű könyve jelent meg. Titka abban rejlik, hogy élvezetesen tanít, vagyis hiteles, szórakoztató és szenvedélyes. Hiteles, mert példáit saját életéből, tapasztalataiból, élményeiből meríti. Szórakoztató, mert mindezt némi humorral fűszerezi. Valamint hatalmas szenvedélyt és elkötelezettséget tanúsít szakmája iránt. Görög Ibolya nem tanár típus, mindössze csak segíteni szeretne annak, akinek szüksége van rá.

IMG_6363

A bevezetésben elhangzott magasztaló szavak után nem lehetett könnyű megszólalnia, mégis könnyedén „kivágta magát” a helyzetből és belekezdett a mondandójába. Az elején azt is kiemelte, hogy diasorai elérhetőek az interneten, és ha bárkinek bármivel kapcsolatban kérdése lenne, keresse őt bizalommal, írjon neki e-mailt. Az előadásában többek között szót ejtett a kézfogásról, az öltözködési, viselkedési szabályokról. Mondott rossz és jó példákat, beszélt arról, hogy hogyan viselkedjünk idegen környezetben vagy éppen egy üzleti tárgyaláson. Többször visszatért az állásinterjúkon előforduló helyzetekre, nagy segítséget nyújtva ezzel az éppen munkahelyet keresőknek. Összehasonlította a nők helyzetét a világ néhány országában, elmesélte saját tapasztalatait a témával kapcsolatban. Sokszor ragadott ki embereket a közönség sorai közül, hogy egyszerűbben szemléltessen egy-egy helyzetet. Ezt azonban senki sem bánta és nagy figyelemmel követték, hogy került ki zavarba ejtő szituációkból karrierje során. Ezeken kívül számos hasznos információ hangzott még el, amelyekre sajnos a cikk rövidsége miatt nem tudok kitérni.

A nézők figyelme végig lankadatlan volt és szinte mindenki ott maradt a fél órás szünet után is. Jókedve, humora és persze előadásmódja nagy hatást gyakorolt a jelenlévőkre. Az előadás természetesen vastapssal zárult, ezzel is megköszönve a színvonalas „tanórát”, melyet tartott.

Kántor Szilvia

fotó: Szabó László