Kedvelem én a strandot, mert az annyira fürdő és gyógy

Vajon tényleg kedveljük a gyógyfürdőket? Egyáltalán mely fürdők számítanak gyógyfürdőnek és ki mondja meg, hogy mi gyógy és mi nem az? Vajon a fürdők mit gondolnak rólunk, amikor turistaként fáradtságtól zsibbadt testrészeinket áztatva könyöklünk a medence peremén? Utánajártam!

szechenyi-spa-1333668_1280

Ne szaladjunk ennyire előre, kezdjük csak szépen, jólnevelten az elején. A gyógyfürdők az egészségturizmushoz tartoznak, amely a turizmus egyik fajtája. Most talán azt gondolod, hogy az egészségturizmus Téged nem érint, hiszen fiatal vagy, már lapozol is tovább, ezt a cikket pedig egy illedelmes mosoly kíséretében mutatod majd meg a nagymamádnak. El kell szomorítsalak, többek között a termálfürdők, gyógyfürdők és wellness szállodák is az egészségturizmus részét képezik. Ha ezt eddig még nem is, azt már biztosan hallottad, hogy hazánk különösen gazdag földfelszín alatti vizekben. Ez igaz, éppen úgy, ahogyan az is, hogy ezeknek a vizeknek egy jelentős része bizonyított gyógyhatással rendelkezik. Azonban vigyázat, a termálvíz nem egyenlő a gyógyvízzel, nem szabad összekeverni őket. A 74/1999. (XIII. 25.) rendelet alapján azok a fürdők, amelyek gyógyvízzel vagy gyógygázzal rendelkeznek és/vagy egészségügyi kezeléseket is kínálnak, gyógyfürdő minősítést szerezhetnek. Fontos, hogy nem csupán a melegvizek lehetnek gyógyhatásúak, előfordulnak olyanok is, amelyek hidegek. Az ilyen vizekben nem csak fürödni lehet, hanem fogyasztásra is alkalmasak. Az ÁNTSZ nyilvántartása szerint Magyarországon jelenleg 98 db gyógyfürdő található, az egyik például itt a közvetlen szomszédunkban, Balatonfüreden.

Az „Emberi Erőforrások Minisztériuma ÚNKP-18-3 kódszámú Új Nemzeti Kiválóság Programjának támogatásával készült” kutatásnak köszönhetően lehetőségem van arra, hogy felmérést végezzek a hazai gyógyfürdőkhöz kapcsolódóan. A leadási határidő júniusban lesz, én is hallgató vagyok, mint Te, ezért ne légy naiv, még nem végeztem a kutatással. Viszont már kérdőíveztem, interjúztam és vendégvéleményeket is elemeztem, tehát lássuk, mit mondanak a fürdők? A magyar gyógyfürdők több mint felét állami intézmények, azaz önkormányzatok és kórházak üzemeltetik. Hazánk vizeinek közismert hírneve ellenére a vendégek csupán 24%-a érkezik külföldről, a forgalom fennmaradó részét mi, magyarok generáljuk. A külföldi látogatók többnyire Németországból érkeznek, de a környező országok szerepe sem hanyagolható el. Vajon miért jönnek, vagy éppen miért megyünk mi magyarok gyógyfürdőbe? A fürdők tapasztalatai szerint a turisták legfőbb célja a pihenés és a kikapcsolódás, a gyógyulás csupán második helyen áll. Mi alapján választjuk ki, hogy a közel 100 gyógyfürdőből melyiket látogassuk meg? A gyógyfürdők véleménye és az elemzés során áttekintett több mint 2500 vendégértékelés alapján a belépőjegy ára, ismerősök és rokonok ajánlása, valamint a létesítmény tisztasága a legmeghatározóbb a döntési folyamatban. Jogos lehet a kérdés, hogy ha ezek a fürdők a gyógyításról szólnak, akkor miért hiányzik az előbbi listából az orvosi ajánlás? Nyugalom, innen valóban hiányzik, azonban az is kiderült, hogy a magyar vendégek körében a fürdők szolgáltatásai közül az állami társadalombiztosítás által támogatott gyógykezelések a legnépszerűbbek. Ezekhez többnyire orvosra, orvosi szakvéleményre van szükség.

spa-3184610_1280

Hogy gazdasági szempontból jelentősek-e a gyógyfürdők, vagy már annak is örülhetnek, ha itt, az újságban említést teszek róluk? Naná, hogy jelentősek! A Magyar Turisztikai Ügynökség és a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a teljes hazai fürdőturizmus egyötödét ezek a fürdők generálják. A Budapestre érkező turisták 60%-a biztosan meglátogat legalább egy fürdőt. Nem semmi, ugye? További érdekes adat, hogy a fürdők közel fele úgy véli, jelentős hatást képest gyakorolni környezetének gazdaságára, ráadásul országos, vagy nemzetközi ismertséggel bír.

Ezek alapján talán úgy tűnhet, hogy minden szupi – szuper. Ez azonban sajnos nem igaz. A gyógyfürdőket is sújtja a munkaerőhiány, amely sok esetben sajnos a szolgáltatások minőségének a csökkenését is magával hozhatja. Ez azonban ne szegje kedvedet, hiszen remek fürdőink vannak, amelyek kikapcsolódásra és gyógyulásra egyaránt alkalmasak.

Fotók: pixabay.com

A cikk alapjául szolgáló kutatás  az image4603Emberi Erőforrások Minisztériuma ÚNKP-18-3 kódszámú Új Nemzeti Kiválóság Programjának támogatásával készült.