Ha gólya vagy, így éld túl az első napokat

Ebben a hónapban arra gondoltunk, hogy nem egy adott termék/termékcsoport árait és fellelhetőségi helyeit járjuk körbe, hanem az elsőéveseknek kicsit jobban kedvezve körülnézünk azon üzletek, szolgáltatók árai és kínálata között, amelyek gyakori/rendszeres igénybevétele megkönnyíti az egyetemi életet. (Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a felsőbb évesek számára haszontalan a következő iromány elolvasása.)

13_TippekTrukkok_003

Kezdjük is mindjárt a közlekedéssel. Ha Veszprémben nagyobb távolságokat szeretnétek megtenni, akkor alapvetően háromféle közlekedési eszközre számíthattok. Az első az, amit saját magatok irányítotok (például a lábaitok, a kerékpárotok, az autótok, stb.). Azonban ha nem rendelkeztek ezen eszközök valamelyikével, vagy egyszerűen csak nem szeretnétek a város dombjain le-föl gyalogolni, akkor hasznos lehet, ha helyi járatos buszra szálltok. A jegyet érdemes előre megvásárolni, mert úgy olcsóbb. Erre sok helyen van lehetőségetek (például a buszpályaudvaron, trafikokban), de az egyetemhez legközelebb talán a Központi Kollégiummal szemben található 100 Ft-os boltban. Elővételben a jegy ára 250 Ft, a buszon vásárolva pedig 330 Ft. Természetesen bérletet is vásárolhattok, a tanulóbérlet ára 2350 Ft. Ezzel a „papírral” annyit utazhattok az összes helyi buszon, amennyit csak szeretnétek. Bérletet a buszpályaudvaron, illetve minden hónap elején az „A” épületben tudtok vásárolni. Ha valami miatt mégsem szeretnétek buszozni, vagy csak éppen nincs kedvetek várakozni, hívhattok taxit is. Veszprémben a legnagyobb taxis cégnél az alapdíj 460 Ft, a viteldíj pedig 230 Ft kilométerenként. Ha várakoztatjátok is a sofőrt, akkor 48 Ft-ot kell fizetnetek percenként a várakozás ideje alatt.

13_TippekTrukkok_005

Ha az utazás, vagy akár az órák közben megéheznétek és éhségeteket mindenképpen az egyetem területén szeretnétek csillapítani, akkor az alsó kampuszon az „A” épületben találhattok büfét. Itt egy melegszendvics 280 Ft, egy egyszerű kávé 160 Ft-ba, a különlegesebb kávék pedig 200-270 Ft-ba kerülnek. Téli napokon jól jöhet még a forró tea is, amelyből 100 Ft-ért 2dl-t, 150 Ft-ért pedig 3dl-t fogyaszthattok. Ha a felső kampusz területén törne rátok az éhség, akkor a könyvtár épületében található büfébe térhettek be. Itt a szendvicsek 160-380 Ft-ba kerülnek, a kávé 170 Ft-ba, az üdítők pedig nagyjából 300 Ft-ba. Azonban ha a szendvics valamiért nem tetszene, választhattok a péksütemények, tejtermékek, saláták, hamburgerek, hot-dogok, rántott sajtok közül is. Természetesen itt is tudtok forró teát inni, ebből 1 dl 50 Ft-ba kerül. Ha a büféket valamiért mégsem preferálnátok, találhattok a felső kampusz területén egy pékséget is. A péksüteményekért itt 100-200 Ft-ot, a kávéért 300 Ft-ot, a szendvicsekért pedig 300-400 Ft-ot kell fizetni. Abban az esetben, ha valamilyen „komolyabb” ételre vágytok és egy kicsit több időtök van, meglátogathatjátok az egyetemi menzát is. Itt tartalomtól függően a napi menük ára 720 Ft, 820 Ft és 920 Ft.

Remélem, hogy hasznos volt ez a kis gyűjtőmunka, amit végeztünk és megkönnyítettük vele egy kicsit az első heteiteket. Jó utat, illetve jó étvágyat kívánunk!

Fotó: Ruppert Tamás