HAMŰV Band – a hallgatók zenekara

Órák után unatkozni vétek! Főleg akkor, ha nemcsak a város, hanem az egyetem is remek szabadidős lehetőségeket kínál, köztük számos öntevékeny csoportnak, hallgatói szerveződésnek, művészeti társulatnak ad otthont. Az elmúlt lapszámban az egyetemi kórusról olvashattál, most pedig a rövid, de annál eredményesebb múltra visszatekintő HAMŰV Band zenekart mutatjuk be. Az együttesről az egyik alapító taggal, Hriczu Ádámmal beszélgettünk.

Mikor alakult a zenekar?

A Hallgatók a Művészetért Egyesület megalakulásával egy időben, 2014 nyarán kezdődtek el az első próbák.

Milyen céllal jött létre az együttes?

Az elsődleges cél a Hallgatók a Művészetért Egyesület által életre hívott István, a király című előadás élőzenés betéteinek biztosítása volt. Továbbá egyetemi rendezvényeken való állandó fellépési lehetőség biztosítása a hallgatóknak, hogy akár egy-egy zeneszám erejéig kipróbálhassák magukat egy zenekarban.

Milyen típusú zenekar a HAMŰV Band?

A hangszerelést az adott fellépés igényeinek megfelelően állítjuk össze. Az István, a király mind rockzenei, mind lágy akusztikus betéteket is igényelt. Volt már példa jótékonysági koncerten kőkemény Karthago sláger felelevenítésére, de március 15-ei egyetemi ünnepi műsoron Petőfi vers megzenésítésére is.

 Kik az együttes tagjai?

Az alapító tagok Halmay Gábor, Krajcsi Balázs és jómagam, Hriczu Ádám. Mi egyben az egyesület tagjai is vagyunk. Gábor basszusgitáron játszik, én gitározom, Balázs pedig ütős hangszereken kíséri a zenekart. Emellé hangszeresek, de főleg énekesek szoktak csatlakozni. Például Ruha Arnold szintetizátoron, Horváth Sára, Jurák Lili, Ujj Viktor, Verrasztó László szóló vagy közös énekekkel szokták színesíteni a műsort. A zenekar több város és több egyetem hallgatóit fogja össze.

12630726_10204220202583698_743286659_o

Jelenleg milyen hangszerekkel, hány állandó taggal dolgoztok?

A korábban említett változatosság miatt nincs állandó formáció, a soron következő fellépésnek, felkérésnek eleget tevő formációval készülünk.

Mikor és hol tartjátok a próbákat?

A kiváló hangulatú próbák helye és ideje is a felkérésekhez igazodik, csakúgy, mint a létszám. Akusztikus próbákat legegyszerűbb otthon tartani, nagyzenekaros formációkkal pedig garázsban vagy bérelt próbatermekben gyakorlunk. Volt már példa az egyetem „E” épületében is próbára, de van, hogy főpróbaképpen a megyei könyvtár épületszárnyában működő kávézó udvarán muzsikálunk. A gyakorlások időpontja szintén a létszámtól függ. Amikor 10-12 főt kell összefogni, az jóval nehezebb, mint a 3-4 főt igénylő produkciók esetén. Legjellemzőbb, hogy hétvégenként találkozunk 1-2 alkalommal, de fellépések előtt a hétköznapokon is időt fordítunk a közös gyakorlásra, hogy minőségi előadással léphessünk fel.

Milyen típusú rendezvényeken, évente nagyjából hányszor szoktatok fellépni?

Főként egyetemi és városi rendezvényeken vagyunk jelen, valamint az IMU-n, az Íródeák Művészeti Udvar nyári négynapos zenei fesztiválján. Az egyetemi ünnepi rendezvényeken, diplomaátadókon, díjátadókon, kiállítás megnyitókon is szoktunk szerepelni.

Ki finanszírozza a zenekar működését és a felmerülő költségeket?

A HaMűv Band a Hallgatók a Művészetért Egyesület zenekara, tehát az egyesületnek sokat köszönhetünk e téren is.

Jelent-e bármilyen költséget vagy anyagi juttatást a zenekar tagjának lenni?

Mint minden valamire való együttes, ez is költségekkel jár. Amennyiben az ember nem csak „tingli-tangli”, hanem valóban minőségi zenét szeretne csinálni, pénzt kell szánni a felszerelésére. A húrok, a dobverők és a kábelek fogyó eszköznek számítanak, adott esetben pedig a próbatermet, az utazást is finanszírozni kell.

1956845_667149300070547_2076705512138589891_o

Várjátok-e új tagok jelentkezését? Amennyiben igen, mik a feltételek?

A zenekar típusából adódóan nem zárkózunk el új emberek megismerésétől, kipróbálásától. Elsősorban a zenei minőséget és a csapatmunkára való hajlamot keressük. Fontos, hogy a potenciális tag szívvel-lélekkel tegye bele magát a produkcióba, részt vegyen az előadásban. A zenekar nem csak egy munka, hanem egy baráti társaság is. A próbák nagyon kellemes hangulatban telnek, és a gyakorlásokon, fellépéseken túl is tartjuk egymással a kapcsolatot, így az ilyen téren való nyitottság is egy feltételnek tekinthető.

Amennyiben kedvet kaptál egy kis zenéléshez vagy zenehallgatáshoz, keresd a zenekart, ha pedig más iránt érdeklődsz, olvasd rovatunkat a következő lapszámban is.