HÍVD A BÁRÁNYT

… aki néz veled szembe a vetítővászonról. Ha felhívod, hangos bégetéssel válaszol. Állíts csapdát a tipikus, kellőképpen káoszos napját kezdő fiatalembernek. Kapsz egy világító virágfigurát, amivel mozgathatsz a vásznon egy fénypontocskát. Ha sikerül vele eltalálnod a megfelelő helyet a képen, a csapda készen áll. Közreműködésednek köszönhetően emberkénkre rászakad a polc, megégeti ujját a vasalóval, keresztülesik a küszöbön, legurul a lépcsőn, többször szembetalálkozik egy öntevékeny ajtóval. (Szegény!)

Ugyanezzel a technikával minél tovább tarts rendet a kilenc képkockán szereplő helyszínek mindegyikén! Add át a virágot a körülötted ülőknek, mert egy pontról nehéz eltalálni az összes képet. Közben kifolyik a víz a kádból, le akar esni a váza, a teríték, a hevesen csörgő telefon, kész a káosz.

Biztasd hangosan a filmen síelő/csónakázó embered, hogy átérjen a kép egyik oldaláról a másikra! Figyelj a nézőtársakra, és a megfelelő pillanatokban a többiekkel együtt pattanj fel egy pillanatra. Ha megvan az összhang, elrepül a képen üldögélő lepke!

Segíts a filmben szereplő mosolygós énekesnőnek, az egész társasággal közösen énekelj ki egy hangot, minél hangosabban – na, jó, legalább próbálj meg a közelébe találni, úgyis az összhang és a hangerő a lényeg! Ha kellő ideig sikerül kitartani az „éneket”, széttörik a morcos zongoratanárnő szemüvege, felrobban a borospohár, és így tovább.

Ilyen és további hasonló feladatokban vehetett részt az, aki nemrég jegyet váltott a budapesti KINO-ba, az OK-OKOZAT című interaktív filmvetítésre.

Ez a program – mint a neve is mutatja – nem egy közönséges filmnézés volt. Több rövidfilmet vetítettek le, és mindegyik más és más feladatot adott a nézőknek. Csendben is lehetett szemlélődni, de a hév egy idő után magával ragadta az embert.

Az interaktív mozi nem új találmány. Már az 1967-es Montreali Világkiállításon szerepelt egy Kinoautomat (Moziautomata) nevű szerkezet, egy csehszlovák találmány. Itt a nézők speciális székekben ülve gombnyomásokkal alakíthatták az éppen futó történetet. Az OK-OKOZAT Dr. Chris Hales (London), és Teijo Pellinen (Helsinki) kutatásai alapján, a modern technikával idézi fel a régi találmányt.

Teljesen felcsigázva ültem be a zsúfolásig telt vetítőbe. Az egymást követő rövidfilmek és a feladatok alatt gyorsan kialakult az összhang a résztvevők között. Talán nem is akadt olyan ember, aki kimaradt volna. A remek hangulat és a nevetés végig garantált volt.