Hobo – Ady estje

2014. november 18-án a Pannon Egyetem Közművelődési Titkárságának szervezésében Hobo látogatott el hozzánk. Előadóművészként és énekesként lépett a színpadra. Az idén megjelenő lemezét, A föltámadás szomorúságát hallhattuk tőle, melyben Ady Endre verseit dolgozta fel.

hobo2

Az estet Ady 1910-es művével, a Poéta és Publikummal nyitotta meg Hobo. Igazán izgalmas volt, hogy a versek hol zenei aláfestéssel, hol teljesen csendben hangoztak el, ezzel is hangsúlyozva a vers hangulatát. Szépen felépítve, egymáshoz jól kapcsolhatóan következtek egymás után az Ady-művek. A magyarság-versek, a szerelmi és a történelmi írások kaptak inkább központi szerepet. Több ismertebb mű is elhangzott ezalatt az egy óra alatt, mint például az Őrizem a szemed vagy A muszáj Herkules vagy akár az utolsóként elmondott Intés az őrzőkhöz.

hobo12

Az est hangulatát oldva az előadás végén Hobo lejött a színpadról a nézők közé, felkapcsolta a villanyt, hogy jól lássa, kiknek is adott elő, kiktől is kapja ezt a megtisztelő tapsot. Majd pár szóval elmesélte, hogy több részről is kötődik Veszprémhez. 1963-ban vegyipari érettségit tett itt, valamint felesége is veszprémi. Elmondta, hogy azért is különleges neki ez a hely, mivel az E épület kamaratermében korábban többször is fellépett. Végül többszörösen köszönetet mondott a szervezőknek és a nézőknek is egyaránt.

Nagy Petra

fotók: Napló – Nagy Lajos