"Hölgyeim és Uraim, a koncert elkezdődött!"

Idén ünnepli 60 éves fennállásának évfordulóját a Pannon Egyetem. De nem csak szeretett intézményünk jubilál, sok rendezvény is elérte kerek vagy félig kerek születésnapját.

gitár est 01

A Gitáros Esték immár 5. éve szórakoztatja a kíváncsi kicsiket és nagyokat. Ez a koncert abból a szempontból is különlegességnek számít, hogy egy éve novemberben a rendezvény keretén belül ugyanígy, mint most egy lemezbemutatón vehetett részt a mélyentisztelt publikum. Berzevici Zoltán és Heidl György számára a színpad nem ismeretlen, rendszeres fellépői egyetemünknek.

Ahogy a fények felgyúltak, a közönség lázas várakozás közepette helyezte kényelembe magát a párnázott székeken. Felcsendült a gitár hangja, és megkezdődött az Erről a partról című előadás. A páros olyan költők szerzeményeit zenésítette meg, mint Szokoly Tamás, Lohonyai Zoltán, Ladányi Mihály, Fenyvesi Ottó, Balogh József vagy Lovasi András. Fel sem tudom sorolni mindet, hiszen a helyi költőktől az országosan is ismertekig rendkívül széles a paletta.

gitár est 02

A gitár egy gyönyörű hangszer. Andalító hangja, varázslatos csillogása egy másik világba repíti a hallgatóságot. Főleg akkor érvényes ez a mondatom, ha egy kicsit becsukjuk a szemünket, kizárva a külvilág által felénk bocsátott fényt, és csak a hallásunkra hagyatkozunk. Egy “Ég velünk” vagy egy “Álmatlanul” című szerzemény így hallgatása egészen rendkívüli. Ahogy a művészek ujjai a gitár testén peregnek, úgy érezhetjük, mintha ezernyi pici dob venne körül minket. Nem csodálom, hogy a teremben ülő néhány szerelmes (fiatalok és idősek egyaránt) ilyenkor kicsit közelebb húzódtak egymáshoz, egy-egy lopott pillantást, rejtett érintést irányítva a másik felé.