Ide menj, ha nyomtatnál! – Egyetemi Nyomda

Fogtál már a kezedben a Pannon Egyetemről szóló prospektust, az egyetem által kiadott könyvet, diplomát, esetleg Egyetemünk újságot? Na és egyetemi rendezvényről szóló plakátot, szórólapot, szakest jegyet, vagy bármi mást, ami papír alapú volt és az egyetemről szólt? Képzeld, ez mind az egyetem saját nyomdájában készült. De miért jó ez nekünk, hallgatóknak?

IMG_8248

A Pannon Egyetem 1964 óta saját nyomdával rendelkezik. Kíváncsi voltam, hogy pontosan kik és hogyan készítik számunkra, hallgatók számára tanuláshoz és a szórakozáshoz szükséges nyomdai termékeket, ezért egy rövid beszélgetés erejéig felkerestem Szabó Lászlót, az Egyetemi Nyomda vezetőjét.

Feltételezem, hogy lelkiismeretes hallgatóként alkalomadtán felkeresed az egyetemi könyvtárat, így jártál már az M épületben is. Az Egyetemi Nyomda a könyvtár épületének földszintjén található, a bejárattól jobbra. A nyomdában öt fő dolgozik azért, hogy az egyetem működése zökkenőmentes legyen. Ne gondoljátok, hogy ők egész nap számítógépek mellett ülve, a szövegszerkesztő programban egy ujjal pötyögtetve, kedvetlenül dokumentumokat nyomtatnak ki a múlt századból itt ragadt tintasugaras nyomtatóikon. Ó nem, nagyon nem, komoly gépeket használnak, dolgoznak ofszet, digitális és magasnyomó technológiával is, ha épp arra van szükség. A digitális technológia esetén valójában egy hatalmas, kanapé méretű gépre kell gondolni, amely kis példányszámnál gazdaságos, gyors és jó minőségű. Az ofszet technológia akkor hatékony, ha változatlan formában kell sokszor, egymás után ugyanazt kinyomtatni, például jegyzettömböket, mappákat, Egyetemünk újságot, stb. Ebben az esetben nyomóformákkal dolgoznak a szakemberek, míg a magasnyomó technológia segítségével alakzatok vághatók ki, illetve dombornyomott nyomdai termékek is készíthetők.

IMG_9456

Azt se higgyétek, hogy könyékig tintában úszó, csupán a nyomtatáshoz értő dolgozókról van szó. Nem, ők mindnyájan képzett, fejenként több, a munkájukhoz kapcsolódó végzettséggel rendelkező szakemberek. Az Egyetemi Nyomdának nem csupán a dokumentumok kinyomtatása a feladata. A létesítmény képes a teljes nyomdai folyamatot végigvinni, ami egészen a tördeléstől a nyomtatásig, illetve a kinyomtatott könyv kötéséig, majd kiadásáig tart. Ebbe értsétek bele a grafikai munkákat, a fotók készítését és archiválását, a szöveg megformázását, az e-könyvek készítését és szinte minden mást, ami csak eszetekbe jut. Előfordulnak a nyomdában az egyetem számára bizalmas dokumentumok, szakdolgozatok, oklevelek, és az egyetemi mindennapokhoz kapcsolódó papír alapú termékek is. Nem túlzás, minden nyomdai termék itt készül, amire az egyetemnek szüksége van, de vigyázat, a dolgozók még egy deákigazolvány felmutatása ellenében sem adhatnak ki semmiféle bizalmas információt.

Sőt, mi több, a diplomaátadókon is jelen vannak a nyomda munkatársai. Feltételezem, hogy Te is várod már, hogy tapsvihar és szeretteid üdvrivalgása közepette átvehesd az okleveledet a B épület aulájának színpadán. Talán annak is örülnél, ha az átvétel pillanatáról jó minőségű, profi fénykép készülne. A nyomdában dolgozó szakemberek ezt is megoldják, az életed nagy pillanatáról készült fotó sikere az Ő kezükben van, de ne aggódj, botlás nélkül megoldják a feladatot, lesz mit nézegetned otthon.

Remélem, érzitek, hogy ehhez az összetett munkához borzasztó sok munka, a munkához pedig nyersanyag szükséges. Az elmúlt évben az Egyetemi Nyomda 16 millió oldal kinyomtatásához közel 8 ezer kiló papírt és további 100 kilogramm festéket használt fel.  A nyomdai oktatást támogató filozófia így szól: „ahány diák tanul az intézményünkben, annyi főnökünk van a mindennapokban”.

IMG_82301

Jogosan merülhet fel benned a kérdés, hogy miért jó mindez nekünk, hallgatóknak? Például azért, mert mi is besétálhatunk a nyomdába dokumentumokat nyomtatni, spiráloztatni, szakdolgozatot köttetni és még számtalan dolgot kérhetünk. Most talán azt gondolod, hogy rendben, de ilyet máshol is lehet, mi ebben a különleges? Az, hogy az egyetem nyomdája hallgatóbarát árakkal és hozzáállással dolgozik, az általuk elvégzett munkát pedig akár az állami könyvtámogatásodból, a hallgatói kártyáddal is kifizetheted. Apropó, hallgatói kártya, Szabó László külön kérte, említsem meg, hogy a következő félévben a könyvtámogatás már nem erre a kis papírkártyára, hanem a bankszámládra fog érkezni. Használd ki a lehetőséget, vásárolj még ebben a félévben a kártyádra!

Remélem kedvet kaptál a nyomtatáshoz és legközelebb, ha arra van szükséged, meglátogatod az egyetemi nyomdát, hogy némi pénzt spórolj és rövid határidővel, jó minőségű termékeket vehess a kezedbe.

Fotók: Szabó László