Így nyaralj gazdaságosan

Fiatalok vagyunk, egyetemisták. Többnyire diákmunkából, ösztöndíjakból, szülői támogatásból tartjuk fenn magunkat. Szeretnénk autót, házat, megtakarítást, közben viszont világot is látnánk. Tudjuk, hogy mindez egyszerre nem lehetséges, de sokszor ott motoszkál a fejünkben a gondolat: vajon hogyan lehetne mégis minimális költséggel eljutni hőn áhított országokba, hívogató vidékekre?

world-1264062_1280

Mit szólnál hozzá, ha a nyári szünidő egy részét minimális pénzügyi befektetéssel valamely számodra tetsző országban, külföldön tölthetnéd? Gondolom, tetszik a gondolat, bár valószínűleg nem hiszel már a tündérmesékben. A cikk megírásához valójában a Világjáró Klub áprilisi, Scotish Highlands on low budget – Hátizsákkal Skóciában című előadása adta az ihletet, ott találkoztam ugyanis olyan hús-vér fiatalokkal, Balassa Lillával és Dallos Ádámmal, akik valóban minimális összegből jutottak el olyan helyekre, amelyekről sokan egész életükben csak álmodoznak.
Egy kirándulás során az első problémát az utazás jelenti. A repülőgép gyors és kényelmes, de bizonyos esetekben jelentősen könnyebbé teheti a pénztárcádat. Persze vannak olyan légitársaságok, akik különféle akciók keretén belül arcpirítóan alacsony áron kínálnak jegyeket, ezek megkaparintásához azonban szerencse is kell. A vonat és a busz szintén opció lehet, ezekre is lehet alkalmi áron jegyeket váltani.

hiking-1312226_1280

Amennyiben európai a kiszemelt úticélod és kedveled a kalandot, utazhatsz akár telekocsival, vagy stoppolhatsz is. Ha a haverokat sem hagynád otthon, érdemes utánaszámolnotok, mert négy-öt fő esetén az autó egy főre eső üzemanyag-költsége is igen szimpatikus tud lenni.
A következő problémát a szállás jelenti. Az Airbnb hasznos találmány, érdemes szorgalmasan böngészni. Egy másik lehetőség a couchsurfing, ehhez inkább nyitottság, mint pénz szükséges. További opcióként akár alkalmi munkavállalásra is van lehetőség. A helpx.net weboldalon például több ezer alkalmi álláslehetőséget kínálnak cégek és magánszemélyek a világ minden táján, főleg fiatalok számára. A platform célja, hogy összekapcsolja a segíteni vágyókat azokkal, akiknek segítségre van szüksége valamiben. Tegyük fel, hogy szeretsz kertészkedni, egy kedves, nyugdíjas francia házaspár pedig segítséget keres kerti munkák elvégzéséhez. A munkáért cserébe szállást és ellátást biztosítanak számodra, megismerheted a helyi szokásokat, idegen nyelvet gyakorolhatsz és barátokat szerezhetsz. Természetesen nem kötelező egyedül menned, böngészd csak az ajánlatokat, biztosan találsz majd valami testhezállót.

travel-1410824_1280

Ne feledkezz meg a hallgatói státusz biztosította különféle ösztöndíjakról sem. Az Erasmus program például nem csak tanuláshoz, hanem akár szakmai gyakorlathoz is segítséget és támogatást nyújt. Vannak olyan munkahelyek is, amelyek a fizetés mellett szállást és ellátást is kínálnak, akár ingyen. Tudom, hogy az utóbbi esetekben alapvetően munkáról van szó, de a munkaidő minden nap lejár és a szerződési idő is letelik egyszer. Azt követően pedig tiéd a pálya, hisz ott vagy, ahol szerettél volna, karnyújtásnyira az áhított látnivalóktól és kirándulóhelyektől, ráadásul néhány friss, ropogós bankjegy is lapul a zsebedben.
Használd ki a nyarat, ha van rá lehetőséged, a tankönyveket és a jegyzeteket pedig mindenképpen hagyd otthon, mert nehezek, ezáltal növelik az utazás költségeit, ráadásul cipelni is kényelmetlen őket.

Fotók: pixabay.com