Informatikusok és villamosmérnökök ünnepe: átlag fellett, versenyben

MIK diplomaátadóA Pannon Egyetem diplomaátadóinak sorát a Műszaki Informatikai Kar végzőseinek ünnepe nyitotta meg június 26-án. Közel száz informatikus és villamosmérnök vehette át oklevelét Veszprémben.

A kar érdemeit méltatta Dr. Husvéth Ferenc, a rektorhelyettes az ünnepségen. A legmodernebb kari struktúrát követő egység felépítését és munkáját példaértékűnek nevezte, hiszen itt a középiskolától a doktori iskoláig magas szinten foglalkoznak a tehetségekkel. A végzősökhöz szólva elmondta, hogy a világ az élethosszig tanulást kívánja meg tőlük, tanulmányaik a diploma átvételével még nem zárultak le. Szabó Gábor akadémikus, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke a műszaki értelmiség szerepét hangsúlyozta, elmondta, hogy szép pályát választottak a B épület aulájában helyet foglaló hallgatók, de keményen kell majd dolgozniuk. Optimizmusra buzdította őket, hiszen aki innovációval foglalkozik, erre szüksége van. Beszélt még a válságról, melynek kezelését a motorosokhoz hasonlóan az akadályok kikerülésével kell kezdeni, majd a fellendülés időszakában a diplomák értéke is felértékelődik. Bíró Péter akadémikus, az MTA Veszprémi területi Bizottságának elnöke az elkövetkezendő időszak buktatóira és sikereire hívta fel a végzősök figyelmét. Markovszky György, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke arra biztatta a frissdiplomásokat, hogy őrizzék meg azt az érzést és lendületet, ami most bennük van, amivel az új felé törnek és mindent meg akarnak változtatni. Némedi Lajos, a veszprémi Oktatási Bizottság elnöke kiemelte a város szerepét, ittmaradásra buzdította a hallgatókat.

Dr. Friedler Ferenc dékán a versenyre épülő világ hatásait vázolta köszöntőjében. Elmondta, hogy a globalizáció alapja az informatika, ezáltal az egész világgal összemérik erejüket a végzettek. Arra a buzdította a hallgatókat, hogy ne akarjanak keveset, hiszen az átlag feletti teljesítményt jobban értékelik. A kar oktatásában a svájci modellt követi, tehát nagy befektetéssel kis létszámú oktatással minőséget képvisel, mindezt nemzetközi hírű kutatás alapozza meg, mely a diploma értékét is meghatározza.

MIK diplomaátadó

Az igazi veszprémi egyetemista értékrendjét tanulhatták meg hallgatótársaik a végzősöktől, melyhez a kartól megfelelő alapokat kaptak, mondta a búcsúzó hallgatók nevében Nagy Viktória gazdaságinformatikus, míg Király Ferenc a frissdiplomásokban kavargó érzéseket közvetítette.

Az ünnepségen díjakat adtak át, a kar érdekében kifejtett kimagasló tevékenységéért Dr. Győri István, a Matematikai és Számítástechnikai Tanszék vezetője Pro Facultate kitüntetésben részesült. Kutatási tevékenységéért Dr. Tuza Zsolt Pro Informaticae díjat vehetett át, majd az oktatási tevékenységet méltatták, a Ricoh Sun Developer Challenge Java programozási verseny európai első helyezett hallgatóinak felkészítője, Juhász Zoltán Pro Educatione Informaticae kitüntetésben részesült. A kar által alapított Erdős Pál Matematikai Tehetséggondozó Iskola kiemelkedő középiskolai tehetséggondozói is színpadra állhattak, Pólya György díjat vehetett át Kovács Mária, a tatai Eötvös József Gimnázium és Zábrádiné Schmierer Emília, a győri Révai Miklós Gimnázium tanára.

A Hallgató a Hallgatókért Díjat a közösség javára kifejtett tevékenységükért Birkus Róbert és Király Ferenc vehették át.

Az ünnepség végén a végzősök fogadalmat tettek tudásuk fejlesztésére és az egyetem szelleméhez hűségüket erősítették meg, majd átvették diplomájukat és a kar által kiállított angol nyelvű oklevelüket. Útjukhoz sok sikert kívánunk és visszavárjuk őket!