Jövőre veled… hol is?

Az ember életében az nem ritka, hogy egy színdarabot többször is meg tud nézni, mert pár év, évtized elteltével újra színpadra kerül valahol. Azonban az már ritkaság, hogy egy bizonyos darabot egyszerre tekinthet meg a város két különböző színházában.

jovoreveledugyanitt8602

Ez az eset áll fenn a 2017/2018-as tanévben a Jövőre veled, ugyanitt című romantikus vígjátékkal, amit a Petőfi Színház és a Pannon Várszínház is műsorra tűzött. És ha már két helyen is meg lehetett nézni, itt is, ott is megnéztük, hogy összehasonlíthassuk, hol sikerült jobban és hol érdemes megnézni?

Azt érdemes tudni a darabból, hogy mindössze két szereplős. Talán éppen ezért a Petőfi Színház csak a Latinovits-Bujtor Játékszínben hirdette meg, kevesebb érdeklődőre számítva. Pedig maga a darab a nagy színpadon is megállja a helyét jó poénokkal operálva, kellemes kikapcsolódást nyújtva.

A két szereplő Doris és George, akiket a Pannon Várszínház esetében Szelle Dávid rendezése mellett Pap Lívia és Koscsisák András alakítanak, míg a Petőfi Színháznál Váradi Eszter Sára és Keller János, a rendező pedig Hargitai Iván volt.

Doris 24 éves, boldog házasságban élő asszony, George 27 éves, nős könyvelő, akik véletlenül futnak össze egy kaliforniai tengerparti fogadóban. Találkozásuk másnapján azzal szembesülnek, hogy egymás karjaiban töltötték az éjszakát. Mindkettejük életében ez volt az első ilyen eset (mondjuk ki: félrelépés), de nem az utolsó. Különös szerelmi kapcsolat alakul ki közöttük, melynek lényege, hogy évente egyszer ugyanabban az időpontban, ugyanott egy kellemes hétvégét töltenek együtt. Egymás és a néző elé tárják életüket, annak minden örömével és bánatával együtt. Szélsőséges helyzeteknek, mulatságos és megható pillanatoknak lehetünk tanúi, és évek hosszú során át követhetjük nyomon szereplőink változását és fejlődését.

jovoreveledugyanitt8857

A darab egyetlen negatívuma maga az alaphelyzetet jelentő, évről-évre megismétlődő légyottok sorozata. A két szereplő az első pár év után többé-kevésbé megtanulja kezelni lelkiismeretfurdalását, igaz, lesz helyette más bonyodalom az életükben. Azonban így a darab lényegében jóváhagyja, hogy amit Doris és George csinálnak, az teljesen rendben van, gyakran előforduló és normális dolog. Ennek ellent kell, hogy mondjak, de ettől még a darabot nyugodt szívvel ajánlom, remélve, hogy mindenki megfelelő erkölcsi normakészlettel rendelkezik.

Ezek után már csak egy kérdésre kell választ adni: hol érdemesebb megnézni?

A Latinovits-Bujtor Játékszínben különleges atmoszférát sikerült kialakítani, és a közönség hangos nevetésekkel jutalmazta a színészi alakítást. Nekem valahogy azonban az mégsem nyerte el a tetszésemet. Nem éreztem természetesnek és hitelesnek a két szereplőt, sőt, az volt a benyomásom, hogy a két színész nem élvezi a szerepét. Ellenben a Pannon Várszínház Doris-a és George-a minden rezdülésében jól el lett találva. Megfelelően váltottak minden örömteli pillanat és gond között, és a két színész szerintem nagyon jó alakítást nyújtott. Ha lenne lehetőségem még egyszer megnézni, és választhatnék, akkor én ide, a Pannon Várszínházba mennék vissza.

Fotók: Veszprémi Petőfi Színház, Pannon Várszínház