Kezesnek áll a világ – Kézműves délután a Folklór héten

A kézműveskedés szerelmesei és a téma iránt érdeklődők október 4-én délután nyerhettek bepillantást a Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület alkotóinak munkájába a Folklór héten. Az eseményt természetes mi sem hagyhattuk ki, hiszen szerettünk volna egy kis inspirációt adni nektek a hosszú őszi és téli estékre.

img_9496

A felsorakoztatott mesterségek közül ebben a cikkben csak kettőt szeretnék részletesebben bemutatni nektek, de ha megtetszett az egyesület munkája, bátran keressétek fel őket, és kérjétek a segítségüket a kezdeti lépésekhez.

Először a csipkeverők asztalkáját kerestük fel, ahol sok vállalkozó szellemű fiatal maga is kipróbálta az elsőre bizony igen bonyolultnak tűnő műveletet. Munka közben pedig az is kiderült, hogy ez a régi mesterség sajnos már kezd kikopni a köztudatból, mert egyre kevesebben szeretnék elsajátítani a szakma fortélyait. [IMG_9506] Ennek egyik oka, hogy a remekmű elkészítése sokszor több hónapon át tartó kitartó munka eredménye, hiszen az ember nemigen tud 1- 1,5 óránál többet foglalkozni ezzel egy ültő helyében. A folklór héten bemutatott csipkék egyébként a hagyományos mencshelyi motívumokon alapulnak, de a készítők sok esetben saját elképzeléseiket is beleteszik egy-egy mintába, amitől még értékesebb lesz a végeredmény. Az elkészült művek ennek ellenére a legtöbb esetben mégsem válnak eladóvá, inkább ajándék vagy dísztárgy lesz belőlük.

img_9504A csipkék után az ékszerek felé vettük az irányt, majd megcsodáltuk az első ránézésre ismeretlen anyagból készült, de igazán csodaszép fülbevalókat és egyéb csecsebecséket. A standnál pedig nagy megdöbbenésükre csak természetes anyagokat láttunk, majd megtudtuk, hogy a kiállított tárgyak lószőrből, pontosabban sörényből készültek. [IMG_9502] Kiderült, hogy ez bizony egy olyan ősi mesterség, melynek első művelői a lovakkal foglalkozó férfiak voltak, akik unalmas perceiket azzal töltötték, hogy jegyajándékot készítsenek életük párjának. Később azonban már sok minden készült sörényből, a nyakláncoktól kezdve egészen a mindennapi életben használatos tárgyakig. Egy-egy ékszer megalkotása a csipkéhez képest kevesebb ideig tart, de ezzel is el lehet bíbelődni akár egy hónapig is, ha valami igazán szépet akar az ember. Mint kiderült, sajnos ez a mesterség is kihalófélben van, hiszen akár egy kézen is meg lehetne számolni az ezzel foglalatoskodókat. Szerencsére ennek ellenére azt a kevés embert, aki aktívan alkot, gyakran hívják kiállítani a világ különböző pontjaira, többek között az Egyesült Államokba is.

Remélem, sikerült kedvet kapnotok a kézműveskedéshez, és ti is ki tudtok majd kapcsolódni két zéhá és beadandó között hasonló szabadidős elfoglaltsággal.

Fotó: Ugró Tamás