Klubest-sorozat az Alkalmazott Nyelvészeti Tanszékkel

avagy mi is az alkalmazott nyelvészet?

A Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar Alkalmazott Nyelvészeti Tanszéke havi rendszerességgel klubest-sorozatot szervez a hallgatók alkalmazott nyelvtudományok iránti érdeklődésének felkeltésére, a jobb és közvetlenebb oktató-hallgató kommunikáció elősegítésére.

Az első rendezvényt április elsején tartották, amikor a jelenlévő oktatók és hallgatók a Bacsó Péter által rendezett A tanú című filmszatírát nézték meg közösen. A vetítés előtt dr. Navracsics Judit tanszékvezető hívta fel a figyelmet a film szociolingvisztikai vonatkozásaira, majd dr. Lengyel Zsolt mesélt a korabeli személyes tapasztalatairól, a nyelvi regiszterekről, a Berstein-féle korlátozott és kidolgozott kódokról, különösképpen, hogy a filmben mindezek hogyan jelennek meg. A vetítés vidám hangulatban zajlott, és már meg is van a következő havi program: lelkes hallgatók kérésére stand-up comedy-ket néznek, amiket utána nyelvi szempontból elemeznek is. A következő találkozó időpontjáról és helyszínéről a hallgatókat előzetes egyeztetés alapján a levelezőlistákon értesítik.

Emellett még egy programot ajánlunk az Olvasók figyelmébe. A tanszék minden évben Balatonalmádiban Pszicholingvisztikai Nyári Egyetemet rendez, ezentúl a Hotel Monopolyban, ahová szeretettel várják az alkalmazott nyelvészet és az alkalmazott nyelvészet MA iránt érdeklődő hallgatókat is május 24. és 27. között.

Ha valami kérdésetek van a klubestekkel kapcsolatban vagy jönnétek látogatóként a konferenciára, ahol az alkalmazott nyelvészet szinte minden területéről hasznos előadásokat, információkat kaphattok, keressétek bizalommal Jaszenovics Melinda óraadó PhD-hallgatót a jaszenovics@gmail.com címen, vagy Pfening Dóra tanszéki ösztöndíjas hallgatót a pfeningdora@gmail.com-on!

Pfening Dóra