Élet közösen- Milyen is kollégistának lenni?

Ha az egyetemről beszélünk, akkor mindenkiben megfogalmazódik az elköltözés gondolata. Kiszabadulnunk a szülők szeretetteljes karjaiból, ami már néha fojtó, majd önállósodni és függetlenedni szeretnénk. Ez mind természetes és az élet velejárója.

bed-1853907_1920

Eljön a legfontosabb kérdés pillanata: Kollégiumba vagy albérletbe költözzek?

A két opció semmiféleképpen sem összehasonlítható. Mindegyiknek megvan a maga varázsa, a jó és rossz dolgok, amik a továbbiakban hozzájárulnak a személyiségünk fejlődéséhez.

De beszéljünk a kollégiumi élet szép, napsütéses és az árnyékos oldaláról is.

A kollégium számos lehetőséget rejt számunkra. Rengeteg program, sok buli, új ismerősök és barátok megismerése, kapcsolatok kiépítése, családias légkör, állandó nyüzsgés jellemzi. Az információ gyors terjedése, a tanulnivalók könnyed megszerzése és jótanácsok lelőhelye, maga a kollégium. Előnyei, hogy általában az iskolához közel helyezkednek el, áraikat igyekeznek a diákok pénztárcájához mérten alakítani. Nem kell számlákat fizetni és a szinteken vagy szobákban figyelnek az elosztásra, mint például: törekednek a szaktársakat összerakni. Sokszor hallottunk már a kollégisták rendkívüli találékonyságáról is, hiszen nincs lelkesebb és leleményesebb ember, mint egy kollégista. Ha beköltözöl, akkor hatalmas élményekben, kalandokban lesz részed, a kreativitásnak semmi sem szab majd határt!

A hátrányai közé sorolhatóak, hogy nagy részben kell lemondanod a sajáttér szerethető és melengető gondolatáról. Kompromisszum képesnek kell lenned és figyelmesnek, hiszen nem egyedül fogsz majd lakni egy szobácskában. Igényeidből lejjebb kell majd adnod, hiszen ez egy hely ami fent van tartva számodra, alakíthatod otthonosabbá de sosem lesz igazán a tiéd, mert csak bérlő vagy. A közös fürdő gondolata már önmagában képes kiborítani egyes embereknél azt a bizonyos bilit. Ha Te is ilyen vagy, akkor jól gondold meg, hogy beköltözöl-e.

Veszprém és a Pannon Egyetem iparkodik a kollégiumok kényelmes és vonzó kialakításában. Számtalan helyet fenntartanak a már itt tanuló, majd a későbbiekben érkező tanulók számára. Ha abban a városban élsz, ahol tanulsz, akkor könnyebben megismerheted és felfedezheted az iskola utáni lehetőségeidet. Rábukkanhatsz olyan helyekre, amik számodra fontosak és kedvedre valóak lesznek a későbbiekben. Például egy jó kávézó, ahová később a már jövendőbeli ügyfeleiddel mehetsz el egy megbeszélésre, egy nyugodt és csendes pad egy kellemes parkban ahova kijárhatsz, ha egyedül szeretnél lenni vagy csak épp friss levegőt szívnál, vagy egy letisztult kis bisztró ahová azért jársz, hogy két tanulás között bekaphass valami kis nassolni valót.

Kollégistának lenni jó! Ezt mutatják azok az adatok is, amiket mérés nélkül, szabad szemmel Mi is láthatunk, mert biztosan mindenkinek van olyan barátja vagy ismerőse, aki kollégiumban lakik.

Veszprémi kollégium rövid ismertető:

  • Központi Kollégium A legrégebbi kollégium, amit 1964-ben vehettek birtokukba az első kollégisták. Az épületet teljesen felújították és 2008. novemberétől költözött élet újból a falai közé. Az épület az Egyetem városrész szívében helyezkedik el. A kollégium 5 emeletes, szintenként 90 ember lakik 6 fős lakóegységekben.
  • Hotel Magsiter – A “Hostel Magister” diákhotel modern épülete Veszprém egyetemi városrészében, a belvároshoz közel, nyugodt kertvárosi környezetben helyezkedik el. Igényesen berendezett 2 ágyas és 2×2 ágyas fürdőszobás-minikonyhás apartmanokkal várja vendégeit. Szintenként társalgó televízióval, közös konyha, 24 órás recepció szolgálat, büfé-kávézó szolgálják a diákok kényelmét.
  • Jedlik Ányos szakkollégium – Az egyetem egyik legkisebb, 58 férőhelyes önálló kollégiuma. Központi elhelyezkedés, nyugodt környezet, ugyanakkor aktív közösségi élet jellemzi. A jól felszerelt két- és háromágyas szobák találhatóak az épületben.
  • Várfok kollégium – A Várfok Kollégiumot 113 hallgató mondhatja második otthonának. Gyönyörű szép környezetben, a történelmi városrészben helyezkedik el, csodálatos kilátással. A kollégium két emeletén 2-3-4-5 ágyas szobák találhatóak, saját, ill. közös fürdőszobával, zuhanyzóval.

 

Ha még nem kaptál volna elég kedvet ahhoz, hogy kipróbáld milyen is az ilyenfajta élet akkor itt van pár lelkes kollégiumi lakó első gondolata erről az egészről:

Kérdés, amit feltettem: Mi jut eszedbe először a kollégium hallatán?

Jelenlegi/volt kollégisták mondták:

„Buli hajnalig.”

„Mindig eszembe jut, amikor ránk szólt a Szenior, hogy menjünk be a szobánkba, mert nagyon hangosak vagyunk.”

„Állandó nyüzsgés.”

 „A kollégium hatalmas fegyver a diákok kezében, hiszen minden információ elérhető a tárgyakról, zh-ról, vizsgákról, ami szükséges legalább is elégséges a tárgyak teljesítéséhez.”

„Kevesebb szülői felügyelet, nagyobb önállóság.”

„ Hatan voltunk egy szobában, de jó nagyszoba volt, úgy éltünk, mint egy kis család.”

„Az előző helyen ketten voltunk, most négyen vagyunk egy szobában. Nekem jobban bejön, hogy többen vagyunk, mindig van kivel beszélgetni, ha valaki haza is megy hétvégére (én nem szoktam).”

Salgói Flóra

Fotó: pixabay.com